4.9 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialGorjul dupa Mischie

Gorjul dupa Mischie

E liniste la Gorj. La aproape un an de la caderea baronului Nicolae Mischie, lucrurile nu s-au schimbat in mod radical. Savantul de renume mondial, profesor universitar doctor, prorector al Universitatii Constantin Brancusi, membru in nenumarate comitete si „comitii”, fara de care nimeni nu misca in Gorj, a devenit invizibil. Are probleme cu legea. Doar el, partidul sau, a ramas insa in toate.
Casa familiei Mischie (fosta policlinica din Targu Jiu) pare pustie in prag de sarbatoare. Au disparut plocoanele si laudatorii. Masina sotiei sale zace in fata portii cu cauciucurile pe janta. Sanda nu mai este sefa gorjencelor pesediste, dar e tot in partid. E sefa de sectie la un spital local si are cabinet propriu acasa. De cand a fost lasat balta de PSD, fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj a intrat in vizorul procurorilor si este mai toata ziua prin tribunale. Devenit subit cel mai cautat inculpat din judet, Mischie nu stie ce sa mai faca sa ocoleasca oamenii legii. Este cercetat in mai multe dosare de coruptie. Deunazi, baronul si-a pus piciorul in ghips si s-a declarat grav bolnav si netransportabil. Nu a vrut sa fie audiat nici la domiciliu de parca ar vorbi cu piciorul nu cu gura. La inmormantarea fratelui sau nu s-a putut duce.

Acuzat ca fuge de Parchet

Emil Mota, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, spune ca fostul baron evita sa dea ochii cu oamenii legii si da dovada de rea-credinta. Mota a dispus efectuarea unei noi expertize prin care sa se stabileasca in ce conditii oamenii legii pot sa-si faca datoria. Claudia Beldean, medic-sef legist la Laboratorul de Medicina Legala (LML) Gorj, s-a aratat neputincioasa. Medicii nu-l pot expertiza pe Mischie decat la sediul LML, in nici un caz la domiciliu. In apropierea Craciunului, o nenorocire a lovit familia fostului sef PSD. Politistii au fost intelegatori si au lasat-o mai moale cu cercetarile.
S-a fixat un nou termen pentru ex-pertiza. Noi am incercat sa aflam cum percep oamenii Gorjul dupa Mischie.

„Mai a dracului decat colectivizarea”

Urmasul lui Mischie la conducerea Consiliului Judetean Gorj este tot un pesedist. Ion Calinoiu se arata preocupat de planul de amenajare a teritoriului. Incearca sa minimizeze efectele decaderii fostului coleg. „S-au redus mult disputele politice. Nu mai sunt replici taioase. Noi incercam sa promovam imaginea judetului. In cadrul organi-zatiei PSD Gorj, nu s-au produs mutatii spectaculoase. A cazut Mis-chie, dar au venit inundatiile si alu-necarile de teren. Rezultatele exploatarilor miniere petrolifere si ale taierilor irationale de paduri se vad acum”, ne-a declarat Ion Calinoiu.
In schimb, adversarii politici se plang de „mostenirea” lasata de Mischie. In ziua in care si-a anuntat retragerea din functia de subprefect, seful PNL, Dan Ilie Moregam, se plangea de problemele nerezolvate din institutie. Prefectura Gorj este singura fara nici o directie si la propriu, si la figurat. Organigrama ramasa de pe vremea PSD-ului cuprinde doar doua servicii. Prefectul Aliantei, Stefan Popescu-Bejat, este departe de a fi o persoana dinamica.
„Mischie a facut o pesederizare a Gorjului mai a dracului decat colectivizarea. A lasat multi mostenitori in teritoriu. Economia judetului nu s-a schimbat deloc. Drama Gorjului este lichidarea masiva de societati. PSD-ul sub conducerea lui Mischie a lasat aceste societati sa acumuleze datorii de mii de miliarde la buget. Acum toate se sparg in capul nostru. Trebuie sa le lichidam.
N-avem ce face”, ne-a declarat Morega. Seful penelistilor e totusi optimist. Nu mai stau toate in „var-ful pixului” baronului. Incet-incet totul intra pe un fagas normal, este de parere fostul subprefect.

Jurnalistii au ramas fara subiect

Baronul Mischie a trecut peste judet ca un tsunami, lasand urme adanci. Se pare ca cel mai afectati sunt ziaristii. Disparitia subita a baronului de Gorj de pe scena judetului i-a cam lasat fara subiecte. Gabriela Mladin este una dintre cele mai cunoscute jurnaliste din Gorj. Ea a pus umarul serios de-a lungul timpului la demolarea mitului feudalului local. „Caderea lui Mischie a insemnat mult pentru cei care i-au luat locul. Institutiile sunt mai transparente pentru ca in mare parte conducerile fidele lui Mischie au fost schimbate. Oamenii lui raspund acum in fata legii. S-au inceput cercetarile impotriva lor. Audierile au aratat cum Mischie conducea Gorjul ca pe propria feuda. Altfel, e mai plictisitor. Nu mai exista aventura de la conferintele de presa ale baronului. Eram etichetati cu tot felul de epitete. Eu mai am si acum procese cu el. Mai nou, asa intelege el sa lucreze la propria imagine. Cheama in judecata ziaristii”, ne-a declarat jurnalista. Curios este ca atat timp cat a fost in functii nu a actionat nici un jurnalist in judecata. In opinia ziaristei, din punct de vedere politic este mai plictisitor. E liniste. Ar fi o schimbare: a aparut Ponta.

Afaceri si spaga

Oamenii de afaceri sunt mai reticenti in declaratii. Unii sustin ca trebuiau sa cotizeze serios la baron pentru orice mica afacere pe feuda. „Mischie era un dobitoc, dom'ne! Pai a venit partenerul meu din Italia cu o geanta cu doua milioane de euro cash. Voia sa investeasca in locuinte noi la Targu-Jiu. Mischie
i-a cerut spaga 20% fara clipeasca si a zis ca le construieste el. Italianul i-a zis Pa! si dus a fost”, ne-a povestit un om de afaceri local care prefera sa ramana anonim. Omul este de parere ca nu-l vor dovedi asa usor pe baron. Tot el sustine ca mai toti politicienii locali au facut afaceri cu Mischie si au profitat de el. Prim-procurorul Emil Mota pare si mai resemnat. „Si-a lasat multi mosteni-tori. Au ramas aceleasi vechi probleme si dupa caderea lui Mischie. Politia a lasat-o mai moale de cand cu inmormantarea fratelui sau. Marti este ultimul termen de expertizare”, ne-a declarat Mota.
Poarta casei lui Mischie e deschisa. Colindatori mici si mari se perinda pe alee, dar se intorc cu buzele umflate. Din cand in cand o batrana iese si arunca un lighean cu apa in gradina. In apropiere de Craciun, Gorjul e in sarbatoare. Discursurile sforaitoare nu au pierit cu totul. La manifestarile prilejuite de comemorarea eroilor Revolutiei din '89, un poet de curte local, Gheorghe Porumbel, si-a uimit audienta cu un plugusor din care nu a lipsit Traian Basescu. I-a ocarat bine pe oamenii Aliantei si i-a periat pe cei de la PSD. Exista viata dupa Mischie.

Dosarele Mischie

– Dosarul referitor la arma adusa ilegal in tara. In acest dosar, Mischie a fost achitat. A fost sanctionat cu o amenda de 8 milioane de lei si i s-a confiscat arma. Procurorii au facut recurs.
– Dosarul „Spaga”. In acest dosar, denuntatorul Clement Mocanu i-a acuzat pe Mischie si pe alti prieteni ai sai ca au cerut spaga pentru a-i facilita diverse contracte in Gorj. Sunt amestecati Ion Vulpe, fost director CNLO, Dumitru Udroiu, fostul sef al Finantelor Publice Gorj, si alti potentati ai judetului. PNA a finalizat dosarul si l-a trimis la judecatorie, la Gorj. S-a facut cerere de stramutare a procesului, pentru ca judecatorii locali i-ar fi inca prea supusi baronului.
– Dosarul „Drumurile”. Cat Mischie a fost la conducerea judetului, lucrarile de reabilitare a drumurilor publice s-au incredintat numai unor firme prietene baronului. Dosarul e pe rolul instantei Gorj.
Alte dosare in care este cercetat Mischie se refera la Casa Ganescu si la sporurile ilegale cu care se premia singur cat a fost seful CJ Gorj. Este acuzat de abuz in serviciu in forma calificata.

Gorjul n-a schimbat culoarea

Consiliul Judetean Gorj este condus de Ion Calinoiu, membru PSD. Nu mai putin de 16 consilieri judeteni sunt pesedisti, ceilalti, pana la 33, fiind membri ai Aliantei, PRM si conservatori. La Consiliul Local Targu-Jiu tot PSD e mai tare. Din 21 de consilieri, 11 sunt pesedisti. Restul de la alte partide. Sanda Mischie, sotia baronului de Gorj, este si ea consilier local. Economia judetului Gorj este dominata de oamenii lui Mischie. Mineritul, energia si padurile au ramas in mainile lor. Conducerile complexelor Turceni si Rovinari, ca si sefii de ocoale silvice au ramas aceiasi. „Cele mai mari probleme sunt pe linia retrocedarii padurilor. Judetul are peste 170 de mii ha de padure. Primarii lui Mischie si-au improprietarit rudele, prietenii in detrimentul adevaratilor proprietari. Exista un blocaj la nivelul ocoalelor silvice. Am incercat sa blochez taierea padurilor in zonele ce vor fi retrocedate, insa nu s-a putut. Sunt interese prea mari”, ne-a declarat fostul subprefect Morega. Mischie a fost schimbat, economia judetului nu. La vremuri noi, tot ei.

Cele mai citite

Honor lansează Magic7 Pro în România: Un smartphone cu AI integrat

Brandul global de tehnologie Honor a lansat modelul Magic7 Pro pe piața din România, au anunțat reprezentanții companiei într-un eveniment organizat în Slovenia. Honor Magic7...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Moștenirea lui Joe Biden: Președintele SUA își încheie mandatul cu o națiune divizată și un partid în dificultate

Joe Biden a urcat în cea mai înaltă funcție din America cu promisiunea de a uni țara și de a apăra democrația. Însă, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă