2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialGlumetii de la 112, bombardati cu SMS-uri drept pedeapsa

Glumetii de la 112, bombardati cu SMS-uri drept pedeapsa

Programul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) de reducere a apelurilor false la numarul unic de urgenta 112 a inceput sa functioneze. In mai putin de doua luni, telefoanele celor care se tin de farse la 112 au fost bombardate cu 230.000 de SMS-uri de avertizare.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care administreaza sistemul national unic de urgenta, a dat iama in cei care invadeaza liniile telefonice ale dispeceratelor 112 cu alarme false, glume sau simple injuraturi. Din luna martie, STS a declansat un bombardament cu SMS-uri (mesaje scrise pe telefonul mobil) impotriva glumetilor, care va dura pana la sfarsitul lunii iunie. In perioada 20 martie-30 aprilie, la 112 s-au primit peste 244.000 de apeluri false, impotriva carora STS a ripostat cu o avalansa de 230.000 de SMS-uri de avertisment, informeaza Hotnews. Fiecare dintre cei care au sunat la 112 doar pentru a face o farsa a primit intre 20 si 50 de SMS-uri pe zi cu textul "Ati apelat abuziv serviciul de urgenta 112. Veti suporta rigorile legii", lucru care i-a blocat temporar telefonul. Costurile SMS-urilor de avertizare sunt acoperite de operatorii de telefonie mobila. Reprezentantii STS sustin ca numarul celor care suna la 112 doar ca sa se distreze s-a redus, ca urmare a acestui bombardament de SMS-uri.

Actiunea STS face parte dintr-un proiect-pilot cu o durata de trei luni, care urmareste sa reduca numarul ingrijorator de mare de apeluri false la numarul de urgenta 112. Cele mai recente statistici arata ca, in 2007, din 36 milioane de apeluri la numarul de urgenta, 33 de milioane au fost alarme false. Apelurile false risca sa blocheze preluarea urgentelor reale de catre operatorii 112, care sunt obligati sa raspunda la orice solicitare telefonica. Cei mai multi pasionati de farse la 112 provin din randul copiilor si tinerilor, spun reprezentantii STS, care din 2007 duc si o campanie de informare si educare in scoli si licee, in legatura cu folosirea numarului de urgenta.
Bombardamentul cu SMS-uri impotriva farselor la 112 are loc dupa reguli stricte, stabilite de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). STS stabileste zilnic o lista cu numerele de telefon de la care provin alarmele false. Cei care dau intre cinci si zece apeluri abuzive pe zi la 112 sunt inundati cu pana la 20 de SMS-uri pe zi, iar cei care depasesc zece apeluri false pe zi primesc pana la 50 de SMS-uri de avertisment pe zi.

"Dupa aceasta perioada de trei luni, ANCOM impreuna cu Ministerul Comunicatiilor si STS vor evalua eficienta acestei metode de combatere a apelurilor abuzive si, in functie de rezultatele analizei, vor stabili masurile ulterioare de combatere a acestor apeluri", ne-a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
In 2008, recordul la apeluri false la 112 a apartinut lui Madalin Udrea, un tanar de 24 de ani din judetul Ialomita. El a sunat la 112 de 6.442 de ori intre noiembrie 2007 si ianuarie 2008, doar pentru a-i injura pe operatorii de la dispecerate. In prezent, apelurile abuzive la 112 se pedepsesc cu amenda intre 500 si 1.000 de lei.

Cele mai citite

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...

Proteste în mai multe județe: Polițiștii au ieșit din nou în stradă, împotriva reducerilor salariale

Manifestările includ pichetarea sediilor instituțiilor, marșuri pe străzile orașelor și proteste organizate încă de dimineață Sute de polițiști din întreaga țară protestează față de reducerea...

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...
Ultima oră
Pe aceeași temă