Acuzatiile si criticile aduse de mai multi generali si ofiteri ai armatei si politiei moldovene presedintelui Vladimir Voronin sunt interpretate de specialistii de peste Prut ca fiind inca o lovitura pentru regimul condus de liderul comunist. La declinul regimului lui Voronin ar putea contribui si posibila demisie din Partidul Comunist a ministrului de Externe, Andrei Stratan.
Mai multi generali activi si in rezerva si ofiteri de armata si politie moldoveni i-au cerut demisia lui Vladimir Voronin din functiile publice pe care le ocupa, respectiv cea de presedinte interimar al Republicii Moldova si cea de sef al parlamentului de la Chisinau, potrivit presei moldovene. In caz contrar, generalii, printre care se numara fostul ministru de Interne Victor Catan si fostul ministru al Apararii Anton Gamurari, au declarat ca Voronin, caruia i s-au adresat in calitate de comandant suprem al armatei, functie pe care o detine fiind seful statului, va fi acuzat de uzurparea puterii in stat.
Vasile Botnaru, redactorul-sef al postului de radio Europa Libera din Republica Moldova, ne-a spus ca "acesti generali sunt oameni cu greutate, altfel nu s-ar fi apucat sa arunce vorbe-n vant", iar "mesajul lor este cat se poate de dur, pentru ca una e sa spuna opozitia aceste lucruri si alta sa spuna ei". Pe de alta parte, liberalul moldovean Oleg Serebrian ne-a explicat ca "acestia sunt cunoscuti, mai ales, pentru pozitiile lor romantice legate de inceputurile independentei Republicii Moldova". De aceea, Serebrian crede ca "nu mai au o influenta reala, ci doar una morala, mai ales in randul ofiterilor si organizatiilor de veterani". In schimb, Vasile Botnaru argumenteaza ca iesirea generalilor este un semnal ca Voronin nu ar trebui sa mai apeleze la represiuni. Pe de alta parte, Botnaru sustine ca in urma declaratiilor acestora "Voronin ar putea lua masuri si mai dure impotriva contestatarilor, pentru ca nu mai are ce pierde acum".
In acest context, parlamentul de la Chisinau a decis astazi ca alegerile anticipate vor avea loc la sfarsitul lunii iulie, cea mai vehiculata zi fiind cea de miercuri, 29 iulie, o data exacta urmand sa fie stabilita prin decret de presedintele Voronin. Oleg Serebrian ne-a explicat ca Partidul Comunist se grabeste sa organizeze alegerile anticipate pentru ca incep, in interiorul sau, sa se creeze brese: "Importante sunt semnele ca ministrul de Externe, Andrei Stratan, se pregateste sa iasa din PCRM". De aceea, plecarea lui Stratan ar putea antrena si alte plecari din randurile comunistilor. Acest lucru ar insemna, in opinia lui Serebrian, inca o lovitura importanta pentru comunisti dupa plecarea lui Marian Lupu la Partidul Democrat si dupa esecul de a rupe opozitia pentru a obtine votul de aur necesar alegerii presedintelui.
Politologul transnistrean Mihail Kusakov spune, intr-un interviu acordat agentiei ruse de presa Regnum, ca rezultatul alegerilor parlamentare de la Chisinau va depinde in mare masura de pozitia pe care o vor ocupa marii actori internationali: SUA, UE, Romania si Rusia, consecintele fiind "imprevizibile".
» Romania face presiuni privind ridicarea vizelor pentru romani
La cererea Romaniei, sefii diplomatiilor externe ai UE au decis la Luxemburg sa nu reia negocierile pentru un nou acord cu Republica Moldova pana cand "Chisinaul nu va corecta politica de vize fata de cetatenii romani", a spus ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, pentru NewsIn.