9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialGazprom: Romania va participa la South Stream

Gazprom: Romania va participa la South Stream

Gazprom a invitat transportatorul national de gaze, Transgaz, sa se alature proiectului gazoductului South Stream. Compania romaneasca a si trimis studiile de fezabilitate la Moscova. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat, in urma vizitei delegatiei Gazprom la Bucuresti, ca Romania ar putea scapa de intermediari dupa 2012, cand vor expira contractele de furnizare.

Ministrul Economiei si Comertului, Adriean Videanu, a anuntat ieri ca Transgaz, transportatorul national de gaze, a fost invitat de gigantul energetic Gazprom sa participe la proiectul South Stream. Gazoductul prin care urmeaza sa fie livrate in continuare gaze rusesti spre Occident a fost propus ca replica la conducta Nabucco, sustinuta de UE si de Statele Unite, prin care se urmareste diversificarea aprovizionarii cu ocolirea Moscovei. Ca urmare a vizitei vicepresedintelui companiei energetice rusesti, Alexandr Medvedev, Romania "si-a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream si a furnizat partii ruse date solicitate anterior pentru pregatirea studiului de fezabilitate al unei posibile rute de tranzit a gazoductului pe teritoriul romanesc", potrivit unui comunicat al Gazprom.

Presedintele Traian Basescu a spus, cu ocazia vizitei delegatiei Gazprom din octombrie, ca Romania va continua sa-si respecte angajamentele fata de partenerii sai europeni si ca va merge in continuare pe varianta Nabucco. Cu toate acestea, analistul economic Aurelian Dochia nu vede cu ochi rai implicarea Romaniei in ambele proiecte: "Ar fi gresit sa ne inchidem optiunile pana cand unul dintre gazoducte nu avanseaza". Dochia ne-a spus ca "nu ne costa nimic daca ne tinem portile deschise", mai ales ca vicepresedintele Gazprom a promis Romaniei eliminarea intermediarilor in livrarea gazelor. Pe de alta parte, analistul economic aminteste ca "Nabucco s-a lovit de incertitudini atat din partea europeana, cat si din cea asiatica: a primit numai o sustinere simbolica din partea UE, pentru care constructia sa nu pare sa fie inca vitala, si nu are inca un furnizor din tarile caspice".

Chiar daca Nabucco, in lipsa fondurilor si a unui furnizor de gaz, nu ar mai putea fi creata, ceea ce ar reprezenta o victorie politica importanta a Rusiei in regiune, Kremlinul nu va renunta la construirea South Stream. Aurelian Dochia argumenteaza ca "Rusia nu are nici un interes sa renunte la South Stream pentru ca vor sa-si vanda gazul si astfel le va creste capacitatea de export si, pe de alta parte, vor evita niste surprize, precum trecerea prin Ucraina". In plus, daca South Stream ar avansa mai repede decat Nabucco, analistul economic sustine ca sursele din zona caspica au sanse sa se mute prin noua conducta deoarece pana acum toate au folosit Rusia pentru a exporta gaz in Europa.

In timp ce lucrarile de constructie pentru Nabucco urmeaza sa inceapa in 2011, iar inaugurarea conductei este preconizata pentru 2014, proiectul South Stream ar urma sa demareze in aceasta toamna si sa fie finalizat in 2015. Cu toate ca lungimea South Stream este de aproape patru ori mai mica decat cea a Nabucco, care are 3.300 km, gazoductul rusesc urmeaza sa traverseze de la est spre vest Marea Neagra, facand constructia mai anevoioasa din punct de vedere tehnic. La consortiul rusesc South Stream s-au asociat deocamdata Bulgaria, Grecia, Slovenia si Italia, dar sunt in negocieri si Franta, Romania si Austria.

Cele mai citite

Deficitul comercial al României a crescut cu 17,7% în primele 11 luni ale anului 2024

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, exporturile României au scăzut cu 1%, ajungând la 86 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 3,3%, totalizând 116 miliarde...

FCSB își dorește un atacant de națională! Denis Alibec, numele vehiculat, dar transferul rămâne incert

FCSB continuă pregătirile pentru a doua parte a sezonului, în cantonamentul din Antalya, și este în căutarea unui atacant care să concureze cu Daniel...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă