19 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecial"Gastile" politice preiau institutiile publice

„Gastile” politice preiau institutiile publice

» Guvernul PDL-PSD scoate de la naftalina sefii politici de institutii trasi pe linie moarta sau chiar inlaturati din functii in timpul "prigoanei" liberale, pe care-i reinstaleaza in posturi-cheie.

» Sindicatele functionarilor spun ca "gastile" care pun mana pe institutii la fiecare patru ani slabesc autoritatea statului si ii fac pe angajatii acestora devotati persoanelor, nu statului-angajator.

Directorii noului regim de stanga-dreapta incep sa ocupe spitalele, directiile agricole, silvice si de sport s.a., inlaturandu-si din functie adversarii ideologici care i-au schimbat din functii ori i-au tinut "pe bara" timp de patru ani. Functionarii critica rotatia cadrelor. Ei sustin ca "gastile politice" cresc riscul aparitiei unor noi "don’ Costel" locali.
In ciuda criticilor functionarilor, in institutiile publice din tara "du-te vino"-ul sefilor nu s-a terminat. La Tulcea, degringolada a atins Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), unde numirea ca presedinte a Margaretei Luchici, omul PSD, provoaca scandal. Fostul presedinte Dumitru Lascu, omul PNL, nu accepta inlocuirea din functie, chiar daca partidul sau este in opozitie, declarand ca a solicitat anularea ordinului de revocare, pe care il considera "un act de politizare a unei institutii bugetare". Liberalul pare sa uite ca acum patru ani a renuntat la zece pesedisti, care acum revin la lucru.

 

Marea rocada se produce in aceste zile si la Targu-Mures, unde "haturile" institutiilor sunt preluate de oamenii PDL si PSD, marginalizati de liberali. In aceasta situatie se afla Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, Garda Financiara si Inspectoratul scolar Judetean (ISJ). Pentru toate institutiile, PDL promoveaza fosti sefi. Dumitru Matei, fost inspector scolar general si secretar de stat in Ministerul Educatiei, este sustinut de PDL pentru a reveni la sefia ISJ Mures, daca nu i se va putea da un post la Bucuresti. De asemenea, la Garda Financiara, Iuanel Gutiu (PDL) este in carti pentru a reveni la conducerea institutiei, in ciuda faptului ca actualul comisar, Valeriu Baziotis, ocupa postul in urma unui concurs pe care l-a castigat acum un an. In fine, Mi-hai Porutiu, consilier judetean PDL, fost sef al CJAS, ar urma sa fie directorul Spitalului de Urgenta, iar fostul sef al Directiei Agricole Liviu Timar a fost repus in functie dupa patru ani de deputatie PSD.

La Suceava, noua guvernare a scos de la naftalina fosti sefi din guvernarea Nastase. Ovidiu Ciobanu, director tehnic al Directiei Silvice in timpul PSD, este acum director general. Gheorghe Nichiforel, om al PSD, sef al Directiei Silvice pana in 2003 si consilier al ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, a fost uns si el ca adjunct la Paduri, dupa ce in guvernarea PNL a activat ca simplu functionar pe la Consiliul Judetean. Un alt sef de institutie care ar putea reveni in functia pe care a ocupat-o este Virginel Iordache (PSD). Pana in 2004, el a fost inspector scolar general adjunct, iar acum va fi reinstalat pe acelasi post, dupa ce a pierdut la mustata functia de subprefect.

La Arad, in timp ce PDL doreste sa mentina o parte din directorime, PSD se opune. "Doamna directoare de la Statistica a facut multe pentru Arad, la fel si domnul Vaduva de la Directia pentru Sport. Chiar daca au fost numiti de PSD si acum vor sa-i schimbe, noi ii sustinem", a declarat Gheorghe Falca, presedinte executiv al PDL Arad. Insa rotatia cadrelor functioneaza si in acest judet, unde armatele PSD incep sa se intoarca la posturi. Florin Remetan, fost subprefect in perioada 2000-2004, asteapta numirea, Edeleni Coloman, ex-director la Protectia Consumatorului, va fi numit in aceeasi functie, iar Zoe Rotaru va ajunge din nou la sefia Inspectoratului scolar. La Sanatate Publica a fost deja numit dr. Mihai Tarcus, fost director la Sanepid in timpul PSD. si la Iasi, in fruntea institutiilor revin pesedistii care au condus orasul pana in 2004. Victorel Lupu, fost director al Directiei Finantelor Publice Iasi, a ajuns prefect.

 

"Experienta mea in administratie a generat aceasta numire, de care ma simt onorat. Da, am lucrat si in administratia Nastase, dar si pe timpul guvernarii liberale. Cred ca pe meseria mea nu ma poate dobori nimeni", a comentat Victorel Lupu. Un alt nume cu notorietate locala este si Mihail Gabriel Popescu, nominalizat de PSD ca sef al Directiei pentru Agricultura. Medicul Vasile Cepoi, un alt nume cu rezonanta al guvernarii Nastase, este nominalizat de PSD la Directia de Sanatate Publica. Supravietuitorul Cepoi a fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii si apoi in guvernarea D.A., presedinte al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate.

» Miza: influenta
Sindicatele functionarilor sustin ca "gastile" care pun mana pe institutii submineaza autoritatea statului. "Miza «gastilor» este una politica, pentru ca se doreste castigarea influentei prin intermediul institutiilor", afirma Vasile Marica, presedintele Sed Lex. Sindicalistul spune ca politizarea genereaza coruptie si pierdere de credibilitate institutionala. Pe acest fundal, afirma Marica, pot aparea si abuzuri incredibile, precum cele comise de "Don’ Costel", pedelistul de la Craiova. Analistii au aratat ca politizarea impiedica angajarea profesionistilor in institutii.

"Este ceva in neregula cu noi, ca popor, daca din patru in patru ani ne dorim sa punem pe rand mana pe stampila", a punctat recent Adrian Moraru, de la Institutul pentru Politici Publice. In schimb, ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, i se pare normal ca la patru ani sa aiba loc schimbarea: "Sunt oameni care, datorita faptului ca s-au implicat in politica, o data la patru ani trebuie sa lase locul celor care, la fel, vin din politica".

Cele mai citite

Marcel Boloș explică deficitul mare,  prin nivelul record al investițiilor

La sfârșitul lunii august, deficitul bugetar era de 4,53% din PIB Marcel Boloș explică explozia deficitului prin nivelul investițiilor, nu prin cheltuielile cu aparatul bugetar. “Desigur...

Crimă urmată de sinucidere într-o comună din județul Vâlcea

O crimă tragică a avut loc în localitatea Păușești-Măglași, județul Vâlcea, unde un bărbat de 39 de ani și-a ucis cu brutalitate cumnata. Incidentul...

Marcel Boloș explică deficitul mare,  prin nivelul record al investițiilor

La sfârșitul lunii august, deficitul bugetar era de 4,53% din PIB Marcel Boloș explică explozia deficitului prin nivelul investițiilor, nu prin cheltuielile cu aparatul bugetar. “Desigur...
Ultima oră
Pe aceeași temă