4.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialVIDEO. Gafă a lui Tăriceanu într-o vizită la Agigea

VIDEO. Gafă a lui Tăriceanu într-o vizită la Agigea

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a mers joi în vizită pe noul pod de la Agigea, ce traversează Canalul Dunăre-Marea Neagră, dar a crezut că se află de fapt pe vechiul pod, de pe DN39, şi s-a contrazis cu jurnaliştii pe această temă, relatează Mediafax.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi vicepremierul Liviu Dragnea au mers, joi, să verifice stadiul lucrărilor la noul pod de la Agigea care traversează Canalul Dunăre – Marea Neagră și face legătura între DN 39 și A4.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/b667f502c1d79fe4257634b49d6e95fc/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Tăriceanu a stat de vorbă cu reprezentanții constructorului, care i-au prezentat date tehnice privind acest proiect, după care a fost rugat de jurnalişti să își exprime părerea despre noul pod, el spunându-le că este vechiul pod, care a fost reabilitat.

Ziariştii au încercat să îi explice că a încurcat podurile, însă Tăriceanu i-a contrazis din nou: "Eu vin de la București și știu mai mult decât voi!”.

"Eu am vrut să mă lămuresc cu privire la schemele de încărcare pentru verificarea pe care este normal să o facă constructorul înainte de darea în funcțiune. Sunt în total șapte teste, pentru rezistența la înconvoiere și la torsiune. Ați înțeles ce înseamnă asta? Nu ați înțeles! (…) Mă bucur pentru că lucrarea este practic terminată și urmează să fie dată în funcțiune. Este o lucrare extrem de spectaculoasă, de artă de inginerie, cu o estetică foarte modernă. Sunt lucrări care trebuiesc periodic întreținute", a spus Tăriceanu.

Continuând dialogul cu jurnaliştii care i-au explicat că nu este vorba despre podul hobanat care a funcționat și înainte și a trecut prin lucrări de întreținere, ci despre un pod nou, Tăriceanu a răspus: "Este un pod parțial nou!”.

El a spus că știe pentru că a mai trecut pe acest pod şi a tăcut încurcat când jurnaliştii i-au arătat podul vechi, aflat la câteva sute de metri în aval.

În ajutorul lui Tăriceanu a intervenit vicepremierul Liviu Dragnea.

"Până la urmă e cel mai mare pod hobanat din România, ce face legătura între nordul și sudul Portului Constanța și, de asemenea, face legătura cu A4, varianta ocolitoare a municipiului Constanța și se evită trecerea prin Lazu și Agigea. (…) Mai urmează acum și infrastructura și drumurile de acces. Este o investiție extrem de importantă pentru Constanța și toată zona de aici. Este până la urmă o lucrare de artă cu care Constanța o să se mândrească”, a declarat Liviu Dragnea.

La eveniment era aşteptat şi premierul Victor Ponta, care ar fi urmat să ajungă cu elicopterul şi care şi-a anulat vizita din cauza ceţii.

La vizita lui Tăriceanu și Dragnea au luat parte câteva sute de persoane, localnici și susținători ai PSD, aduse cu microbuzele.

În prezența celor doi, constructorii au făcut teste de rezistență a podului, fiind aduse 36 de camioane. Constructorii spun că în urma acestor teste de rezistență a structurii, care au început de marți, vor fi făcute ultimele reglaje ale hobanelor.

Constructorii le-au prezentat oficialilor informaţii despre construcţia podului, fără a putea preciza o dată exactă la care va fi dat în folosință pentru că drumul cu două benzi, construit în continuarea podului rutier și care va face joncţiunea cu DN39, în apropierea intrării în stațiunea Eforie Nord, nu este încă gata.

Lucrările la podul de la Agigea au început în iulie 2010, după ce au fost întârziate mai bine de jumătate de an din cauza contestaţiilor depuse la procedurile de atribuire a lucrărilor şi a selectării consultantului. Firma care a câștigat licitația pentru reabilitarea podului este Bilfinger Berger Baugesellschaft, iar valoarea contractului este de 3,8 milioane de euro, fără TVA.

Podul rutier la kilometrul 0+540 al Canalului Dunăre – Marea Neagră, cu o structură de tip hobanat, este cel mai mare pod de acest gen din România.

Potrivit datelor furnizate de CNADNR, podul are o lungime totală de 360 de metri, o deschidere centrală de 200 de metri și lăţimea de 17,4 metri, permiţând circulaţia pe patru benzi. Înălţimea liberă sub tablierul podului în axul Canalului Dunăre – Marea Neagră este de 18,4 metri.

Valoarea totală a contractului de finanţare pentru întregul proiect ”Pod rutier la km 0+540 al Canalului Dunăre – Marea Neagră şi lucrări aferente infrastructurii rutiere şi de acces în Portul Constanţa” este de 191.797.112 de lei. Lucrările au inclus și construcția unui drum cu două benzi care face legătura între pod și DN39, în apropierea intrării în stațiunea Eforie Nord. Lucrările au finanţate prin Programul Operaţional Sectorial în Transporturi din fonduri structurale ale Uniunii Europene şi de la bugetul statului.

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă