In cadrul conferintei de presa organizate ieri la Libraria Carturesti de Institutul Cultural Roman (ICR), Horia Roman Patapievici, directorul acestei institutii, a sustinut ca expozitia "Freedom for Lazy People", organizata de ICR New York, nu a incalcat nici legea americana, nici nu poate fi acuzata de antisemitism sau obscenitate.
Patapievici a afirmat ca la ora actuala creatia artistica cunoaste o diversitate de forme de expresie si ca ICR isi propune sa puna in contact creatia actuala cu mediul cultural international intr-o maniera neutra valoric, in sensul ca nu privilegiaza anumite formule estetice. Potrivit lui Patapievici, poneiul cu o zvastica desenata pe partea dorsala nu poate fi considerat o expresie a unei atitudini pronaziste: "Credeti ca Al treilea Reich v-ar fi trimis la zdup sau v-ar fi laudat in academia nazista? Va asigur ca nu v-ar fi laudat nimeni".
Corina Suteu, directorea filialei newyorkeze a ICR, a argumentat in favoarea oportunitatii prezentarii culturii romane in strainatate printr-o expozitie de arta contemporana neconventionala. Ea a amintit reactiile pozitive la adresa expozitiei aparute in publicatii americane prestigioase, precum si propunerile de colaborari primite ulterior de artisti. Scandalul, provocat de o publicatie editata de romani din diaspora si preluat de presa romaneasca, a dus la initiativa Comisiei de cultura a Senatului de a analiza activitatea ICR NY si modul in care acesta foloseste fondurile publice pentru a promova cultura romana in afara granitelor. "A fost in mod evident o incercare de deturnare politica si ideologica a unui act artistic", a spus ieri Corina Suteu.
Alaturi de reprezenantii ICR, la conferinta de presa au vorbit mai multi artisti si intelectuali activi pe scena culturala din Romania, aparand activitatea ICR si libertatea de expresie a artistilor. Artistul Dan Perjovski a sustinut ca oricine este liber sa ii displaca o expozitie, insa acest lucru nu trebuie transformat intr-un atac la adresa libertatii de exprimare a artistilor. Criticul de film Alex Leo serban a sustinut ca scandalul provocat de expozitia "Freedom for Lazy People" este un bun prilej pentru a relansa intrebari precum ce tip de arta dorim sa exportam. Din punct de vedere pragmatic, a spus Alex Leo serban, o expozitie de street art este dovada unui "oportunism benefic", pentru ca se bucura de interes la fata locului, spre deosebire de arta consacrata sau de artisti contemporani cu priza la publicul larg, precum Sabin Balasa.
Criticul de arta Pavel susara a spus ca exista anumite asteptari ca institutiile statului sa sustina numai arta consacrata, dar a apreciat activitatea ICR si a directorului H.R. Patapievici, care, desi nu este amatorul genului de arta exemplificat de expozitia newyorkeza, contrazice aceste asteptari si nu sprijina doar un anumit tip de arta. H.R. Papapievici si Corina suteu au sustinut, de asemenea, ca in prezent muzeele si institutiile publice includ creatii de arta contemporana care au adesea un caracter neconventional sau provocator si ca ICR starneste reactii critice pentru ca nu promoveaza imaginea tarii doar prin expozitii cu bisericile din Moldova sau evenimente folclorice.
"Senatul ar trebui sa ii multumeasca Corinei suteu pentru serviciile pe care le face culurii romane", a concluzionat H.R. Patapievici. La conferinta de presa au mai participat, printre altii, regizorul Cristian Mungiu, scriitorul Cezar Paul Badescu, directorul Muzeului National de Arta Contemporana, Mihai Oroveanu, artistul Vlad Nanca si altii, raliati, in numele libertatii artistice de expresie, in spatele ICR si al lui H.R. Patapievici.