33.6 C
București
marți, 18 iunie 2024
AcasăSpecialFraudă mare în Balta Mică a Brăilei. DNA a trimis în judecată...

Fraudă mare în Balta Mică a Brăilei. DNA a trimis în judecată doi foști directori

Radu Gheorghe Moise şi Alexandru Eduard Buricea, la data faptelor directori ai Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, au fost trimişi în judecată într-un dosar instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, Radu Gheorghe Moise este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, iar Alexandru Eduard Buricea – de abuz în serviciu şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Bogdan Paul Albu, Daniela Brezuică şi Anca Elena Andrei, la data faptei membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul aceleiaşi instituţii publice, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

Printre inculpaţi se mai numără Matei Constantin, administrator al SC Urban Serv SRL Brăila, şi Gheorghe Duţu, diriginte de şantier, acuzaţi de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, precum şi Nicoleta Băutu, administrator al SC Loracom SRL Brăila, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

Pe lista inculpaţilor se mai află şi societăţile Urban Serv SRL şi Loracom SRL, prima pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, iar a doua pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. 

Potrivit procurorilor anticorupţie, Radu Gheorghe Moise a depus, în cadrul unui proiect LIFE, cererea de finanţare europeană nerambursabilă privind "Conservarea, refacerea şi managementul durabil în Insula Mică a Brăilei". Costul total al proiectului a fost estimat la 978.419 euro, din care ajutorul financiar nerambursabil era de 489.209 euro. 

"În cadrul acestui proiect aprobat, la data de 6 iulie 2009, inculpaţii Moisei Radu Gheorghe, Albu Bogdan Paul, Brezuică Daniela şi Andrei Anca Elena, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, au acceptat oferta SC Urban Serv SRL Brăila, reprezentată de inculpatul Constantin Matei, deşi cunoşteau faptul că această societate nu avea dotarea tehnică necesară execuţiei lucrărilor hidrotehnice şi nici nu a demonstrat experienţa similară anterioară. Urmarea a fost încheierea, la data de 19 septembrie 2009, a unui contract de lucrări de reabilitare hidrologică a Bălţii Mici a Brăilei privind construirea unor canale pentru refacerea conexiunii fluviului Dunărea în vederea alimentării din amonte a sistemului de lacuri din Insula Fundu Mare şi construirea unor stăvilare, totul în valoare de 67.200 euro", se precizează în comunicatul DNA. 

Deşi Matei Constantin nu a depus la dosar un proiect tehnic şi nici nu a efectuat lucrările la stăvilarul Năvodari, directorul Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei a avizat la plată către SC Urban Serv SRL facturi în valoare de 282.939 de lei, reprezentând printre altele şi lucrări care nu erau prevăzute în proiectul ce a primit finanţare europeană nerambursabilă. Cu aceeaşi ocazie au fost achitate lucrări care nu au putut fi verificate din punct de vedere al îndeplinirii unor parametri tehnici, toate aceste acţiuni conducând în final la neatingerea scopului urmărit, respectiv reabilitarea hidrologică a reţelei de lacuri din parcul natural. 

"Deşi execuţia lucrărilor, conform contractului, a fost efectuată de SC Urban Serv SRL Brăila, Administraţia Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, prin directorul Moisei Radu Gheorghe, a încheiat suplimentar un contract de prestări servicii cu PFA Duţu Gheorghe pentru asistenţă tehnică, în valoare de 3.000 euro exclusiv TVA", se mai arată în comunicat. 

Gheorghe Duţu este acuzat că, în calitate de diriginte de şantier, a confirmat cu intenţie, prin aplicarea vizei de verificare şi conformitate, devizele de lucrări şi situaţiile de lucrări întocmite de firma administrată de Matei Constantin. Pentru "asistenţa tehnică" acordată au fost emise de către PFA Duţu Gheorghe şi decontate de către Administraţia Parcului Natural Balta Mică a Brăilei trei facturi, în valoare totală de peste 10.000 de lei. 

În cadrul aceluiaşi proiect, la data de 20 aprilie 2011, între Administraţia Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, reprezentată de Alexandru Eduard Buricea, şi SC Loracom SRL Brăila, reprezentată de Nicoleta Băutu, a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect "Servicii de amenajare peisagistică – Realizare gard de împrejmuire", în vederea încadrării cantonului Paţap în aspectul rustic. Preţul contractului a fost stabilit la suma de 33.000 de lei, cu TVA inclus. 

"În scopul obţinerii pe nedrept a acestei sume de bani de către firma respectivă, inculpatul Buricea Alexandru Eduard, cu intenţie, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv şi controlul gestiunii de fond asupra gospodăririi mijloacelor materiale şi băneşti, precum şi inventarierea acestora în condiţiile prevăzute de lege precum şi pe cele cu privire la respectarea legilor şi regulamentelor Parcului Natural Baltă Mică a Brăilei, atât de personalul din subordine, cât şi de alte persoane ca unităţi locale, utilizatori de servicii şi resurse oferite de Parcul Natural Baltă Mică a Brăilei", susţin procurorii. 

Buricea este acuzat că a acceptat la plată facturile emise de Nicoleta Băutu, deşi ştia că documentele contabile emise de SC Loracom SRL Brăila atestau în mod nereal furnizarea materialului lemnos şi manopera aferentă executării lucrării, precum şi faptul că procesul-verbal de recepţie prin care se atesta că lucrarea contractată a fost executată pe o lungime de 300 de metri era fals. 

"Mai mult, gardul respectiv, pentru care s-a achitat suma de bani menţionată mai sus, nu a fost realizat decât pe o lungime de 54 metri şi de către o altă persoană urmare a dispoziţiei inculpatului Buricea Alexandru Eduard", se mai precizează în comunicatul DNA. 

Prejudiciul constatat de anchetatori se ridică la 112.237 de lei, fiind produs în dauna Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, care contribuie cu o parte de cofinanţare de 50% la proiectul finanţat din bani europeni. 

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile care aparţin inculpaţilor Radu Gheorghe Moisei, Gheorghe Duţu, Sc Urban Serv Srl Brăila şi Sc Loracom Srl Brăila, dosarul fiind trimis spre judecare Tribunalului Brăila. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ilan Șor, Marina Tauber și Evghenia Guțul, politicieni controversați în Republica Moldova, au fost incluși și pe lista inamicilor Ucrainei

Ilan Șor, Marina Tauber și Evghenia Guțul, politicieni foarte controversați în Republica Moldova, au fost incluși și de Ucraina pe lista inamicilor săi. Presa din...

Eurostat: România, a cincea lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în mai la 2,7%, de la 2,6% în aprilie, în timp ce România este, pentru...

Rusia – Ucraina, ziua 846: Rutte promite că Olanda va continua să sprijine Kievul

Premierul olandez în exerciţiu, Mark Rutte, a asigurat că viitorul guvern, în care un rol esenţial îl va juca extrema dreaptă, dar în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă