Jeffrey Franks, şeful misiunii FMi în România, a precizat, la finalul misiunii de evaluare comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale, că România trebuie să facă faţă mai multor provocări, iar prima nominalizată fiind sistemul sanitar.
„Sistemul sanitar este destul de bolnav, cererile din sistem sunt mai mari decât resursele alocate, ceea se slăbeşte sănătatea financiară a sistemului. Aceste resurse puţine sunt ineficient cheltuite privându-i pe cei mai nevoiaşi. Este nevoie de o reformă comprehensivă în sistemul de sănătate. În următoarele luni, Guvernul va face o reformă, atât pe partea de venituri, cât şi pe cheltuieli”
O altă „provocare esenţială” despre care a vorbit şeful misiunii FMI este reprezentată de arierate. „Autorităţile au eliminat aproape total arieratele atât din bugetul de stat cât şi din sistemul sanitar şi au realizat o inventariere. Acest exerciţiu a arătat că numai la întreprinderile de stat nivelul arieratelor însumeaă peste 20 miliarde lei. Aceste facturi neplătite reprezintă o frână majoră în calea creşterii”, a mai spus Jefrrey Franks.
A treia provocare evocată de Franks este, în opinia FMI, majorarea cheluielilor cu investiţiile publice, rămânând în acelaşi timp în limita anvelopei bugetare.
„Obiectivul trebuie să fie impulsioarea absorbţiei fondurilor UE. Absorbţia măcar unei părţi ar reprezenta un stimul extraordinar pentru activitatea economică”, a spus şeful FMI.
Ultima şi cea mai dificilă provocare este în opinia lui Jeffrey Franks reforma întreprinderilor de stat.
„S-au făcut progrese pentru multe întreprinderi de stat. În multe cazuri Guvernul a decis să meargă cu privaizarea totală sau parţială. Eu aş încuraja Guvernul să fie mai ambiţios în acest domeniu”, a declarat Franks.