-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Frânarii" nu pot salva Sulina

„Frânarii” nu pot salva Sulina

Autorităţile din Tulcea ignoră avertismentul Comisiei Europene şi dau asigurări că vor continua lucrările care distrug una dintre cele mai sălbatice plaje din Europa.

România este tot mai aproape de penalizarea pe care Comisia Europeană o va aplica Bucureştiului pentru încălcarea normelor comunitare în privinţa amenajărilor realizate de Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea pe plaja sălbatică de la Sulina. Deşi Comisia a avertizat recent ţara noastră că afectează habitatele sălbatice din zonă prin amenajarea  unui drum de acces către plajă şi a unor construcţii turistice, autorităţile responsabile tratează cu indiferenţă somaţiile CE. În acest sens, preşedintele CJ Tulcea, Victor Tarhon, a declarat ieri că „amenajarea plajei Sulina va fi realizată cu orice risc, iar plaja va fi deschisă în scurt timp pentru turism, pentru că lucrările sunt realizate peste 90 la sută. ARBDD a emis o autorizaţie de mediu pe care o respectăm, iar problemele invocate de ecologişti nu ne privesc pe noi, ci pe cei care au autorizat investiţia”.

Comisia Europeană atrăgea atenţia săptămâna trecută României că derulează pe plaja Sulina – una dintre puţinele plaje sălbatice ale Europei – o investiţie de şase milioane euro, din bani guvernamentali, care încalcă flagrant directiva europeană privind protejarea habitatelor. Consiliul Judeţean Tulcea realizează pe plaja Sulina, cu fonduri de la Ministerul Turismului,  un drum de acces, instalaţii de alimentare cu apă şi de canalizare şi construcţii turistice pe un teren de 3,5 hectare de „zonă de protecţie a habitatelor de dune”.

Conform notificării CE, autorităţile române „au autorizat investiţia într-o zonă protejată şi nu au evaluat impactul asupra habitatelor”. CE a solicitat Guvernului României să elimine încălcarea directivelor europene privind protecţia habitatelor, termenul de conformare fiind 5 iulie 2010. Conform jurisprudenţei UE, dacă autorităţile române ignoră solicitarea, CE poate sesiza Curtea Europeană de Justiţie, care ar putea condamna România să se conformeze şi să plătească daune. „Reacţia CE a fost generată de sesizarea trimisă de un ONG care nu ne-a sesizat pentru a completa studiul de impact. Împreună cu Garda de Mediu verificăm ob-servaţiile CE şi, dacă va fi cazul, vom stopa lucrările pe şantier”, a declarat guvernatorul Administraţiei Rezer-vaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu. Rămâne de văzut însă dacă Grigore Baboianu va avea curajul să-l înfrunte pe Victor Tarhon, preşedintele PDL Tulcea, care l-a susţinut pentru ocuparea funcţiei de guvernator. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă