25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialFOTO Trei astronauţi au revenit pe Terra la bordul unei capsule Soyuz

FOTO Trei astronauţi au revenit pe Terra la bordul unei capsule Soyuz

Trei astronauţi au aterizat în depline condiţii de siguranţă, marţi, în stepele din Kazahstan, la bordul unei capsule spaţiale ruseşti Soyuz, după ce au petrecut peste cinci luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a anunţat Centrul rus de control al zborurilor spaţiale (TSOUP).

Modulul care i-a transportat pe americanul Mike Fossum, japonezul Satoshi Furukawa şi rusul Serghei Volkov a atins solul la ora 02.26 GMT, în regiunea Arkalyk, din nordul Kazahstanului, după ce capsula Soyuz TMA-02M s-a desprins de ISS, a precizat TSOUP, informează Mediafax, care citează AFP.

Modulul a aterizat la locul prevăzut, cu puţin timp înainte de răsăritul Soarelui, în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, unde Rusia deţine cosmodromul Baikonur.

Potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunea rusă, astronauţii păreau să fie într-o formă fizică bună şi au zâmbit în faţa camerelor de filmat, după ce au fost extraşi din capsula spaţială de către echipa de la sol.

Cei trei bărbaţi, purtând în continuare costumele de astronaut, au fost aşezaţi apoi în fotolii, pentru a le lăsa timp să se obişnuiască din nou cu gravitaţia, după 167 de zile petrecute în spaţiu. Ei au fost acoperiţi cu pături groase de culoare albastră pentru a-i proteja contra frigului, întrucât temperatura de afară era de -15 grade Celsius, la nivelul solului îngheţat al stepelor.

Astronautul american Mike Fossum a discutat apoi cu familia sa la telefon, prin satelit.

Cei trei astronauţi au fost transportaţi într-un cort medical amenajat în apropierea locului de aterizare, pentru a fi supuşi unor serii de teste medicale. Ei vor fi duşi ulterior cu elicopterul la Kostanai, un oraş din nordul Kazahstanului.

Alţi trei astronauţi – ruşii Anton Shklaperov şi Anatoli Ivanişin şi americanul Dan Burbank – au rămas la bordul ISS.

Ei au decolat pe 14 noiembrie de pe cosmodromul Baikonur, în cadrul unei misiuni spaţiale care a marcat reluarea lansărilor spre ISS de vehicule cu echipaj uman la bord, care au fost suspendate în august, după pierderea unui vehicul spaţial de tip cargo, care s-a prăbuşit în Siberia la scurt timp după decolare.

Acel accident a determinat amânarea cu două luni a lansării capsulei cu noul echipaj, prevăzută iniţial pentru luna septembrie, pentru ca Rusia să îşi verifice lansatoarele Soyuz. Eşecul din august a reprezentat o lovitură grea pentru reputaţia modelului Soyuz, bazată pe fiabilitatea sa deosebită – Soyuz a avut aproape 1.800 de lansări reuşite. O evacuare a ISS a fost chiar avută în considerare la un moment dat.

Sectorul spaţial rus a cunoscut o perioadă neagră după pierderea, în decembrie 2010, a sateliţilor din sistemul ei de geolocalizare Glonass, creat pentru a concura cu sistemul american GPS. Cei trei sateliţi ruseşti s-au prăbuşit în Oceanul Pacific.

Cel mai recent incident din această serie de eşecuri s-a produs luna aceasta, odată cu lansarea sondei Phobos-Grunt, al cărei zbor spre unul dintre sateliţii planetei Marte trebuia să marcheze revenirea Rusiei în misiunile de explorare interplanetară, după o pauză de 15 ani.

Sonda nu a reuşit să părăsească orbita terestră în drumul ei spre Marte. Potrivit unei surse din sectorul spaţial rusesc, citată de agenţia de presă Interfax, eforturile făcute de savanţii ruşi pentru recâştiga controlul asupra sondei au eşuat şi aceasta poate fi considerată „pierdută”.

Pe 21 decembrie, este prevăzută o nouă lansare a unui vehicul spaţial cu echipaj uman la bord, care va duce alţi trei astronauţi – rusul Oleg Kononenko, olandezul Andre Kuipers şi americanul Don Pettit – la bordul ISS, ce va fi, începând din acel moment, ocupată de un echipaj complet de şase membri.

Cele mai citite

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...

Atenție șoferi: Obligația de a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă odată cu scăderea temperaturilor și apariția zăpezii

Odată cu răcirea vremii și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții, șoferii sunt avertizați că trebuie să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă