20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO Când va începe cel mai mare pelerinaj ortodox din România, la...

FOTO Când va începe cel mai mare pelerinaj ortodox din România, la Sfânta Cuvioasă Parascheva

Cel mai mare pelerinaj ortodox din România, de Sfânta Cuvioasă Parascheva, va începe marți, însă, câțiva credncioși au ajuns, încă de luni, şi aşteaptă scoaterea raclei din Catedrala Mitropolitană. Este vorba de un bărbat din Focşani şi o femeie din Piatra Neamţ, potrivit Mediafax.

Ticu Mocanu are 77 de ani şi este din Focşani, bărbatul fiind an de an printre primii care se aşează şi aşteaptă ca racla să fie scoasă spre închinare.

“Nu e mult de aşteptat. Acuma trece, aşa cum a trecut de ieri până azi, trece şi de azi până mâine. Noi suntem de mult aici, am fost şi aici, şi în stradă sus. Nu e prima dată când vin anul ăsta. Când mi-e dor vin, dar aici este altceva, este răbdarea, îţi încerci răbdarea, dacă poţi să stai, răbdarea în credinţă”, a explicat Ticu Mocanu.

Lângă bărbatul din Focşani este Elena Săbiuţă, cei doi cunoscându-se în urmă cu mulţi ani, aşteptând în rugăciune să îi mulţumească Sfintei pentru ajutorul dat peste an.

“Am cam 13 ani de când sunt printre primii, am mai mulţi de când vin, dar stăteam pe stradă mai jos. Cum vreţi să facem ceva pentru Preacuvioasă, cum să ne ajute pe noi dacă nu ne ostenim? Asta e osteneala noastră, răbdarea şi osteneala noastră”, a explicat femeia care a venit de la Piatra Neamţ.

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, va fi scoasă în procesiune şi purtată pe umeri marţi dimineaţă la ora 6. Pelerinajul e va încheia duminică. Ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva este 14 octombrie.

Treizeci de persoane au venit, luni, la Iaşi pentru a aranja catafalcul de metal al Sfintei Cuvioase Parascheva.

“Deja pentru noi, venirea la Iaşi în fiecare an este o sărbătoare care nu are cum să lipsească. Cum pentru mulţi nu lipseşte Crăciunul sau Paştele, pentru noi nu lipeşte nici Hramul Sfintei”, a explicat Marylisa Bulat, fiica cea mare a Florentinei, mama micuţei Parascheva, care are doar 9 luni şi este cel mai mic membru al familiei Buştei.

Cuvioasa Parascheva este ocrotitoarea familiei, tocmai de aceea Marylisa a vrut să îşi boteze fetiţa cu numele Sfintei.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au numai cuvinte de laudă pentru gestul familiei din Bucureşti, care, de 14 ani nu lipsesc de la hramul Cuvioasei Parascheva şi an de an vin cu flori.

“Este impresionantă jertfa acestor oameni pentru că fără să ştiu cât costă această împodobire, aşa poţi să îţi dai seama că este vorba despre o sumă foarte mare, este o jertfă mare pe care ei o fac, e impresionantă dragostea lor şi mai ales consecvenţa lor”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

La rândul său, Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei consideră gestul familiei Buştei „un simbol al credinţei”.

Cele mai citite

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă