3 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO. Emil Boc explică de ce marşul LGBTQ din Cluj-Napoca s-a desfăşurat...

FOTO. Emil Boc explică de ce marşul LGBTQ din Cluj-Napoca s-a desfăşurat într-o zonă mai retrasă a oraşului, în timp ce manifestaţia Noii Drepte a avut loc în centrul municipiului. Răspunsul organizatorilor acţiunii Cluj Pride

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, explică, într-un răspuns formulat pentru o activistă din Capitală, de ce marşul LGBTQ din oraşul transilvănean nu s-a desfăşurat în centrul oraşului aşa cum se obişnuieşte în cazul unor astfel de evenimente. În replică, organizatorii acţiunii au declarat, la solicitarea RL, că au fost depuse nenumărate cereri cu variante de trasee centrale, însă, de fiecare dată au fost respinse.

Potrivit edilului ardelean, marşul LGBTQ "a fost aprobat pe traseul solicitat de organizatori". Boc susţine că aprobările depuse la începutul lunii iunie de către organizatorii Cluj Pride nu au putut fi onorate fiindcă în acele zile erau acordate aprobări pentru organizarea altor evenimente.  

Andra Cordoş, unul dintre organizatorii marşului LGBTQ, a declarat, pentru RL, că au fost depuse 15 cereri "cu plecări din diferite zone centrale ale oraşului" însă, acestea au fost respinse din cauza suprapunerii cu alte acţiuni. Totodată, organizatorii evenimentului au cerut o listă cu activităţile din acele zone, însă, şi acest demers a rămas fără un răspuns concret.  

"Pentru noi e foarte important ca oamenii care au venit să înţeleagă că am făcut cam tot ce a fost posibil ca marşul să aibă loc în centrul oraşului. Primele 15 cereri care au fost respinse au avut toate trasee, pietonal şi carosabil, deci am cerut diverse variante, cu plecări din diferite zone de la Piaţa Avram Iancu, un traseu începea de la Casa de Cultură a Studenţilor, un alt traseu din Piaţa Ştefan cel Mare, alt traseu de la Teatrul Maghiar de Stat. Inclusiv, în cele 15 cereri, a fost una în care nu am propus noi un traseu, ci solicitam să găsim împreună cu reprezentanţii din primărie un traseu de comun acord care să ne convină şi nouă, să fie vizibil şi central, şi să nu creăm probleme în oraş, să nu încurcăm circulaţia.

Ce s-a întâmplat de fapt: ei ne-au zis de fiecare dată că în Piaţa Avram Iancu „nu putem să vă oferim fiindcă are loc Târgul Meşteşugarilor”, deci pe fiecare traseu ei ne spuneau că avea loc un alt eveniment. 

Noi nu aveam de unde să ştim toate evenimentele care erau deja aprobate în oraş şi pe unde să punem traseele. Am discutat cu ei şi i-am rugat să ne spună care sunt evenimentele pentru a nu ne intersecta cu ele, dar răspunsul funcţionarilor de acolo a fost să depunem cerere şi să aşteptăm răspunsul. 

Se pare că există un articol în legea despre aprobări care prevede că primăria poate da nişte sugestii, dar nu este obligată. Până la urmă ţine de bunăvoinţa celor din instituţie dacă sunt dispuşi să ne ajute să găsim un traseu sau să ghicim la nesfârşit. Probabil s-a dorit să renunţăm la aceste cereri.

Epuizasem o grămadă din variantele centrale. Acest traseu care a fost şi aprobat, Podul Garibaldi – Strada Muzicescu – Podul Napoca şi retur, a venit ca o sugestie din întâlnirile de final pe care le-am avut cu reprezentanţii primăriei. 

Dar noi am mai depus cereri pentru trasee cu pornire din Piaţa Mihai Viteazul spre Gară, Parcul Primăverii în Mănăştur, de la Biblioteca Judeţeană Octavian Goga şi acesta cu plecare de pe Podul Garibaldi, am pus inclusiv o cerere cu plecare din Pata Rât de pe strada Cantonului spre Piaţa Mărăşti. Am zis că dacă nu găsim nicio variantă în oraş ne solidarizăm şi empatizăm cu comunitatea din Pata Rât. Se pare că acesta e tratamentul primit de minorităţi.

Am făcut tot ce am putut să obţinem un traseu central. Ne-au zis mereu că „nu putem să vă oferim, faceţi şi voi o cerere după data de 2 iulie”. Am epuizat toate variantele de trasee centrale. Am încercat să evităm acţiunile de care ştiam noi că sunt în zonă. Noi, niciodată, nu am solicitat ora 10.00 pentru marş. Noi, de fiecare dată, am cerut ora 16.00. Am avut noroc că oamenii s-au solidarizat şi au venit".

O altă soluţie propusă de organizatorii marşului a fost organizarea unui miting în Piaţa Avram Iancu, însă şi această variantă a fost respinsă fiindcă în acea zonă se desfăşoară Târgul Meşteşugarilor. Însă, aşa cum subliniază Andra Cordoş, în acelaşi spaţiu, manifestaţia Noii Drepte a fost aprobată chiar dacă se suprapunea cu evenimentul breslei meşteşugarilor transilvăneni.

"Noi am solicitat inclusiv un miting în Piaţa Avram Iancu, adică să stăm pe loc, dar nu ne-au dat voie fiindcă acolo avea loc Târgul Meşteşugarilor. Dar celor de la Noua Dreaptă de ce le-a fost aprobată cererea?! Târgul Meşteşugarilor se defăşura şi când s-au adunat ei în Piaţă".

Sâmbătă, în Cluj-Napoca, au avut loc două manifestaţii, una dedicată diversităţii şi comunităţii LGBTQ, iar cealaltă a fost organizată de Noua Dreaptă, pentru susţinerea familiei tradiţionale. La evenimentul din urmă a avut loc un incident intens dezbătut în presă.

O tânără din Cluj-Napoca, care purta un tricou alb primit la marşul comunităţii LGBTQ, a participat la mitingul Noii Drepte din Piaţa Avram Iancu, unde a fost ridicată cu forţa de către jandarmi şi băgată într-o dubă, pe motiv că a tulburat evenimentul, potrivit Monitorul de Cluj.

La un moment dat, unul dintre vorbitori a catalogat drept ”obscenă” manifestarea de susţinere a comunităţilor sexuale ce avusese loc mai devreme în oraş, iar tânăra din mulţime a replicat: ”Am fost acolo, nu a fost obscen”. Tânăra, actriţa Oana Mardare, a întrerupt discursurile spunând că marşul LGBTQ la care a participat nu a fost unul obscen. Membrii Noii Drepte din PRU şi PRM, prezenţi în Piaţă, au cerut jandarmilor îmdepărtarea acesteia spunând că este o „provocatoare”.

Mai mulți jandarmi s-au luptat minute în șir să o scoată pe tânără din piață. Printre lacrimi, ea a spus că a venit pe bicicletă până în Piața Avram Iancu și pe bicicletă vrea să se întoarcă acasă.nLa un moment dat un membru Noua Dreaptă intervine și le spune jandarmilor să o ridice de pe trotuar. Cei patru au târât-o pe jos până la dubă.

Comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Sebastian Cliţan a declarat, sâmbătă, presei, că fata ridicată de jandarmi în timpul mitingului organizat de Noua Dreaptă, PRM şi PRU este cercetată pentru tulburarea desfăşurării normale a unei manifestări publice.

„Facem cercetări şi vom da un comunicat la final. Mi se pare normal să se respecte legea. S-a dat autorizaţie pentru desfăşurarea unei manifestări publice şi legea trebuie respectată. Vom verifica dacă a fost o intervenţie în regulă a jandarmilor. Persoana respectivă a fost condusă la Secţia 2 de Poliţie din Cluj-Napoca pentru cercetări privind tulburarea desfăşurării normale a unei manifestări publice”, a spus Cliţan.

Tânăra, actriţa Oana Mardare, a scris, pe Facebook, că nu înţelege "de ce a fost luată pe sus", după ce a încercat să poarte un dialog, în spaţiul public, cu persoanele adunate la marşul Noii Drepte. În acelaşi text, tânăra susţine că a fost acuzată de comportament violent şi consum de alcool. Totodată, Jandarmeria Română a informat că tânăra a adresat "cuvinte și expresii de contestare a legitimității" desfășurării mitingului pentru normalitate și a fost scoasă din mulțime pentru "evitarea unei posibile stări conflictuale cu ceilalți participanți".

Cele mai citite

Edi Iordănescu, mesaj încurajator pentru tricolori. „Baftă, România!”

Edi Iordănescu, fostul selecționer al României, a transmis un mesaj de susținere echipei naționale după tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial din 2026. ...

Cum vă puteți recupera zilele de concediu neefectuate în 2024

La final de an, mulți angajați își fac bilanțul concediilor și descoperă că nu au reușit să utilizeze toate zilele de odihnă disponibile. Pentru...

Motivul pentru care s-a stins din viață Nicu Sârghea

Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk și unul dintre membrii fondatori ai formației, a murit joi, 12 decembrie 2024, la doar 48 de ani. Motivul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă