O cădire istorică din Iași a fost afectată de cutremurul care a avut loc, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în România. Este vorba de Palatul Braunstein, situat în apropiere de Piața Unirii, o construcție de la începului secolului al XX-lea, de pe care a picat tencuiala, potrivit Digi24.
Până în prezent, clădirea nu a fost reabilitată. În ultimii ani, însă, primăria a căutat soluții pentru reabilitarea clădirii, inclusiv fonduri europene. Astfel, reabilitarea construcției ar costa aproximativ de milioane de euro.
Ca urmare a cutremurului de 5,3 grade pe Richter, de pe fațada clădirii s-au desprins ornamente. Astfel, zona a fost izolată. Un utilizator Facebook a postat, sâmbătă, fotografii cu clădirea afectată de cutremur.
Primăria a expertizat seismic 400 de clădiri în Iași, 140 dintre acestea având risc ridicat. 60 sunt blocuri de locuințe, în care locuiesc mii de oameni. Mulți s-au speriat, astfel că serviciul de ambulanță a fost solicitat la șase adrese unde existau persoane care suferiseră atacuri de panică.
Un cutremur cu magnitudinea 5,3 s-a produs la ora 2 şi 11 minute în România, în zona Vrancea. Directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a precizat, la Radio România Actualităţi, că seismele din Vrancea cu magnitudine mai mare de 5 pot genera replici, dar slabe şi puţine ca număr.
Potrivit agenției americane United States Geological Survey (USGS), seismul s-a produs la șapte kilometri vest de comuna Nereju, județul Vrancea, la o adâncime de 88,3 kilometri, informează Agerpres.