10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialScandal de corupție la Facultatea de Teologie din Constanța: Fostul decan și...

Scandal de corupție la Facultatea de Teologie din Constanța: Fostul decan și un preot, urmăriți penal

Scandalurile se țin lanț de Facultatea de Teologie a Universității „Ovidius“ și de universitate însăși. Cel mai nou dintre ele îl vizează chiar pe ex-decanul facultății, Bogdan Moise, dar și pe un preot, Bogdan-Florin Chiriluță, care a ajuns să fie conferențiar universitar.

Primul este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații, uz de fals, instigare la abuz în serviciu, fals intelectual, iar cel de-al doilea, care este și consilier cultural al Arhiepiscopiei Tomisului, de fals în declarații în formă continuată, uz de fals (două fapte), instigare la abuz în serviciu.

Salarii ilegale de peste 118.000 lei

Concret, procurorii DNA Constanța spun că, în perioada 2013 – 2015, Bogdan-Florin Chiriluță, în calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Universitatea „Ovidius“ Constanța – Facultatea de Teologie, a întocmit în fals un număr de 6 declarații pe propria răspundere, pe care le-a depus la dosarul personal în scopul menționat mai sus. „Ulterior, conducerea Universității „Ovidius“ Constanța, acționând fără vinovăție, i-a acordat inculpatului titlurile de lector, respectiv conferențiar universitar și l-a numit pe aceste posturi, concomitent cu efectuarea în perioada februarie 2014 – iunie 2017 a unor plăți ilegale (salarii brute) în sumă totală de aproximativ 118.570 lei“, spun procurorii DNA.

A falsificat grosolan documente

În același context, în cursul lunii aprilie 2017, inculpatul Bogdan-Florin Chiriluță a prezentat Comisiei de verificare a activității științifice și de cercetare a candidaților înscriși la concursul pentru ocuparea posturilor didactice de conferențiar și profesor în cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța, în fotocopie, o revistă susținând că în cuprinsul ei ar fi publicat un articol de specialitate.
În realitate, inculpatul a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său.
„La data de 13 septembrie 2017, cu ocazia audierii, inculpatul a depus la dosarul cauzei, din proprie inițiativă, un exemplar al aceleiași reviste fotocopiate în care și de această dată a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său“, mai spun procurorii DNA. Bogdan Moise având și calitatea de persoană însărcinată de către Senatul Universității Constanța cu verificarea criteriilor de promovare a candidaților, a declarat pe proprie răspundere că inculpatul Chiriluță îndeplinește criteriile respective. Bogdan-Florin Chiriluță este cercetat sub control judiciar. Preotul-inculpat poate desfășura însă activități în cadrul instituțiilor private de interes public, cum ar fi Arhiepiscopia Tomisului.

Chiriluță a primit bani de la jurnaliști ai „României libereº

Numele lui Chiriluță apare și în dosarul din 2009 în care a fost implicat IPS Teodosie, pe atunci decan al facultății de Teologie. Parchetul  Tribunalului Constanţa s-a autosesizat, în urma unui articol în care jurnalişti de la România Liberă au publicat un articol în care au dezvăluit că IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, se oferea să îl ajute pe unul dintre jurnalişti să devină preot, intermediindu-i înscrierea la Facultatea de Teologie, deşi trecuseră şase luni de la începerea cursurilor. Materialul a fost însoţit şi de înregistrări video cu camera ascunsă. Arhiepiscopul Tomisului s-a arătat de acord să-l facă pe jurnalist diacon, prima treaptă obligatorie a preoţiei. Secretarul personal al IPS Teodosie le-a transmis ziariștilor că toată afacerea va costa circa 3.000 de euro. Aceștia i-au dat chiar lui Bogdan- Florin Chiriluță 850 de euro. Alt inspector a întocmit actele necesare candidatului, antedatate. DNA a deschis o anchetă, dar IPS Teodosie a primit neînceperea urmării penale în decembrie 2014, pe motiv că nu există probe împotriva sa. „Imaginile nu incriminau cu ceva. Interpretarea lor era pe dos. Că s-au primit nişte bani… S-a dat chitanţă pe loc. Şi factură. Este o incriminare când face cineva o donaţie? În fiecare zi primim donaţii. Suntem vinovaţi când primim donaţii? Este lege pentru asta. Au transformat donaţia, interpretând-o drept mită“, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.  

CONDUCERE. Fostul rector, condamnat penal

Probleme penale nu sunt numai le Facultatea de Teologie. Chiar fostul rector al Universității „Ovidius“, Dănuț Epure, a fost condamnat penal, în 2015, la trei ani de închisoare, cu suspendare, de către Curtea de Apel București. Acesta fusese reținut în iulie 2013, de către procurorii DNA, în biroul său. Epure a fost denunțat pentru că solicitase, în total, 10.000 de euro pentru a facilita admiterea la Facultatea de Farmacie a unei tinere și pentru a oferi altor doi candidaţi subiectele și rezolvările acestora la disciplinele Biologie și Chimie. Primise jumătate din sumă. Tot în 2015, unul dintre denunțătorii lui Epure, turnătorul fostului rector Dănuţ Epure, Gheorghe Ţarălungă, fost decan la Facultatea de Farmacie, colonel în rezervă, a fost trimis, la rândul său, în judecată, pentru că a cerut, de la 11 studenți, sume cuprinse între 200 și 600 euro, pentru a-i promova, în condiţii nelegale, la diferite examene.

Cele mai citite

Răzvan Burleanu, anunț de ultimă oră despre contractul selecționerului Edward Iordănescu

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, dezminte zvonurile conform cărora negocierile cu Edward Iordănescu ar fi intrat în impas și consideră că actualul...

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...
Ultima oră
Pe aceeași temă