James Rosapepe, fost ambasador al SUA la Bucuresti in perioada 1998-2001, si-a amintit intr-un articol publicat in editia de ieri a cotidianului american Wall Street Journal cum gafa unui politician roman, membru al fostului PDSR, partid care facea parte din opozitie in 1999, ar fi putut sa coste Romania aderarea la NATO.
Fostul ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, James Rosapepe, povesteste intr-un articol publicat in ziarul Wall Street Journal ca, in cursul unei vizite in Romania in septembrie 1999, actualul candidat democrat la functia de vicepresedinte, Joe Biden, a avut un schimb dur de replici cu lideri ai opozitiei de atunci cu privire la aderarea Romaniei la NATO. La dejunul oferit de fostul ambasador american, unde au fost invitati fruntasii social-democratilor autohtoni, unul dintre ei a facut o gafa care nu a ramas netaxata de Joe Biden, presedinte al Comisiei de Politica Externa a Senatului american in ultimii 30 de ani. Politicianul roman ar fi spus atunci ca, "daca am fi membri NATO, atunci nu ar mai trebui sa ne facem griji ca Alianta va ataca Romania din cauza relatiei cu minoritatea maghiara, asa cum a facut-o in cazul Iugoslaviei".
Apoi, acelasi fruntas social-democrat ar mai fi adaugat ca "turcii sunt membri NATO de mai multe decenii si ii lasati sa faca ce vor cu minoritatea kurda". Joe Biden, potential vicepresedinte al SUA, uimit de motivatia nationalista privind aderarea Romaniei la NATO, s-a ridicat de pe scaunul sau si i-ar fi replicat persoanei respective: "Daca acesta este motivul pentru care vreti sa aderati la NATO, atunci o sa ma asigur ca nu veti reusi niciodata". Persoane "rationale" i-au asigurat insa atat pe Joe Biden, cat si pe James Rosapepe ca politicianul in cauza a gresit si ca Romania isi repecta angajamentele de a avea bune relatii cu minoritatea maghiara. Politicieni din anturajul puterii de atunci sustin ca aceasta este doar una dintre multele greseli care au trebuit acoperite ulterior de partidul aflat la guvernare.
Surse demne de incredere, care prefera sa-si pastreze anonimatul, sustin ca liderii PDSR care ar fi putut fi invitati la dejunul oferit de ambasadorul american sunt Ion Iliescu, presedintele partidului, Adrian Nastase, prim-vicepresedinte, senatorul Radu Timofte sau deputatul Ioan Mircea Pascu, presedinti ai Comisiilor de aparare, deputatul Radu Podgoreanu, presedintele Comisiei de politica externa, sau senatorul Ghiorghi Prisacaru, membru in Comisia de politica externa.
Aceleasi surse considera ca este foarte posibil ca Adrian Nastase sau Radu Timofte sa fi facut astfel de declaratii deoarece anul 1999 a fost marcat de o disputa politica pe fondul alaturarii Romaniei la interventia NATO in Kosovo. Atunci, partidul de opozitie, PDSR, a condamnat cu inversunare pozitia Romaniei. Fostul ambasador Rosapepe recunoaste totusi ca liderii social-democrati si-au schimbat optica ulterior, "cand partidul de opozitie a ajuns la putere, un an mai tarziu, partidul maghiar a sustinut noul guvern. In 2004, Romania a devenit membru NATO, cu sustinerea domnului Biden".