Virusul gripei aviare continua sa fie prezent in opt localitati din trei judete ale Romaniei, fapt care a dus, practic, la stoparea exporturilor romanesti de carne de pasare. Doar majorarea, de la 15 ale lunii in curs, a taxelor vamale la importurile de carne de pasare mai poate salva industria romaneasca de profil. Si totusi, dat fiind ca aceasta masura a fost mediatizata cu mult timp inainte de a fi adoptata efectiv, pana la intrarea ei in vigoare au avut loc importuri masive.
Cele mai multe focare de gripa aviara active in momentul de fata sunt situate in judetul Constanta. Este vorba de nu mai putin de cinci localitati: Vlahi, Ostrov, Topraisar, Navodari si Tuzla. Dintre acestea, ultimele trei sunt strabatute de drumuri nationale (sau chiar europene, in cazul Tuzlei) si nu pot fi izolate total.
De altfel, in judetul Constanta continua sa apara noi focare. Ieri, Ministerul Agriculturii a anuntat ca Laboratorul National de Referinta a izolat virusul gripei aviare la o proba provenind de la un porumbel din zona Mereni-Topraisar, judetul Constanta. Tinand cont de faptul ca porumbelul a fost gasit intr-o zona izolata, se vor lua masuri de inten-sificare a supravegherii pasarilor domestice si a porumbeilor. "In aceste conditii, este necesar ca toti detinatorii de porumbei sa tina aceste pasari inchise in spatii special amenajate”, avertizeaza reprezentantii ministerului.
Celelalte trei focare de gripa aviara active in momentul de fata pe teritoriul Romaniei sunt situate in judetele Dolj (localitatea Cetate) si Tulcea (localitatile Sarina Suf si Salcioara).
Afacerile crescatorilor de pasari, la limita supravietuirii
Persistenta virusului gripei aviare in tara noastra a adus la limita supravietuirii afacerile crescatorilor de pasari.
In momentul de fata, Uniunea Europeana accepta importurile din Romania doar daca ele provin din zona de vest a tarii, din 16 judete. "Problema este insa ca in aceste judete nu exista decat doua abatoare agreate de UE”, ne-a declarat presedintele Asociatiei Crescato-rilor de Pasari din Romania (ACPR), Ilie Van. Totodata, el a precizat ca, urmare a gripei aviare, consumul european de carne de pasare a scazut dramatic, ca, de altfel, si preturile.
Majorarea, de la 15 februarie, a taxelor vamale la importurile de carne de pasare pana la pragul de 70% ar putea aduce o gura de oxigen investitorilor autohtoni in domeniu. Si totusi, dupa cum remarca Ilie Van, masura a fost intens mediatizata inaintea intrarii ei efective in vigoare, drept pentru care pana la data mentionata s-au facut importuri masive. "S-au importat pulpe congelate cat sa ne ajunga pana la vara”, a mai spus Van.
Derogare de la regula
Nici nu a intrat bine in vigoare masura majorarii taxelor vamale la importuri ca oficialii au si pregatit o derogare de la regula.
In urma cu doua zile, in Comisia de Dialog Social de la Ministerul Agriculturii a fost prezentat un proiect de hotarare de Guvern in acest sens. Proiectul de act normativ prevede aplicarea unei taxe vamale de 45% pentru importul unui contingent de 6.000 de tone de carne de pasare. Hotararea, care vizeaza importurile de sferturi si piese de pui, va avea aplicabilitate pana la data de 15 august a anului in curs. Proiectul a intrat in aceasta saptamana in dezbaterea Executivului, care l-a aprobat ieri. Contingentul tarifar are valabilitate pana la 15 august 2006, inclusiv.