Fondul Monetar International recomanda Romaniei, intr-un memorandum atasat scrisorii trimise autoritatilor romane, sa se incadreze intr-un deficit bugetar de cel mult 14,5 miliarde lei la finalul primului semestru al acestui an, respectiv 2,73% din PIB, estimat la 531,25 miliarde lei pentru 2009.
Reprezentanti ai guvernului au declarat joi, pentru NewsIn, ca Fondul Monetar International (FMI) a atasat scrisorii trimise autoritatilor de la Bucuresti un memorandum ce cuprinde date tehnice, cum ar fi incadrarea in anumite limite trimestriale ale deficitului bugetar.
"In cazul in care nu ne incadram in deficitul bugetar de 14,5 miliarde lei prevazut in memorandum, expertii FMI si cei ai Comisiei Europene pot cere Guvernului sa faca o noua rectificare bugetara, cu ocazia primei analize a conditiilor acordarii imprumutului extern ce va avea loc in luna iulie", au declarat oficialii.
Miercuri, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, declara ca experti ai FMI si CE vin in 10 iulie la Bucuresti pentru o analiza a economiei romanesti, iar daca veniturile vor fi mai mici decat cele prognozate, o noua rectificare bugetara ar putea fi realizata in trimestrul al treilea.
"Daca se va ajunge la concluzia ca veniturile pe tot anul nu se vor realiza, se va face o scisoare suplimentara impreuna cu reprezentantii Comisiei si cei ai FMI, in care pot aparea noi masuri pentru a ne incadra in deficitul bugetar prognozat de 4,6% din PIB. Daca nu reusim sa realizam veniturile prognozate, vor cere ori alte masuri de crestere a veniturilor, ori alte masuri de reducere a cheltuielilor", a afirmat Gherghina, in fata Comisiilor parlamentare de buget-finante.
Autoritatile romane au primit miercuri seara scrisoarea de la FMI, iar premierul Emil Boc a convocat o sedinta de Guvern extraordinara joi, la ora 14:00, pentru a discuta pe tema acordului de imprumut cu FMI si CE.
Potrivit unor surse oficiale, Executivul va lua act de decizia CE si FMI, urmand ca acordul de imprumut sa fie aprobat de Guvern cel mai probabil sub forma unui proiect de Lege, dar dupa ce va fi aprobat, la inceputul lunii mai, de cele doua institutii.
Acordul privind imprumutul extern va fi semnat de Ministerul Finantelor si de BNR, dupa care se va intoarce la FMI si la Comisia Europeana, pentru a fi aprobat atat in boardul Fondului cat si de CE. Ulterior, textul acordului va fi retrimis autoritatilor romane si va fi aprobat sub forma unui proiect de Lege, potrivit acelorasi surse.
Romania a obtinut, in luna martie, acordul asupra unui pachet de finantare de aproape 20 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, iar restul de la mai multe institutii financiare internationale. FMI si CE conditioneaza, insa, acordarea banilor de adoptarea unor politici fiscale si salariale responsabile, dupa ce deficitul bugetar a depasit 5% din PIB in 2008.
Executivul se asteapta ca FMI sa acorde prima transa din finantare pentru Romania, de 5 miliarde de euro, pana in 15 mai.
Deficitul bugetar s-a adancit la finalul primului trimestru pana la 8,3 miliarde lei, respectiv 1,56% din produsul intern brut (PIB), in conditiile in care incasarile au scazut cu 6,2%, iar cheltuielile au fost in crestere cu 14,2% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit ministrului finantelor, Gheorghe Pogea.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro