» Timp de doi ani, inainte de 1989, fortele Securitatii din Tulcea s-au mobilizat pentru anihilarea a doi muncitori, deportati in acest judet dupa ce au participat la revolta brasovenilor din 1987.
» Ofiterul de Securitate Florin Nencu, care a coordonat teroarea brasovenilor, a devenit dupa Revolutie colonel SRI, iar dupa ce s-a pensionat a coordonat FNI Tulcea, pagubind peste o mie de tulceni.
» CNSAS a trimis in instanta dosarul ofiterului de Securitate in vara acestui an. Raspunsul judecatorilor intarzie insa sa apara.
Romania libera continua seria dezvaluirilor despre cei sapte ofiteri de Securitate din Tulcea deconspirati de CNSAS, dar al caror dosar zace inca din vara pe masa judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, in asteptarea unei sentinte. Potrivit notelor CNSAS depuse in instanta, Securitatea Tulcea si-a concentrat efectivele catre multi "dusmani ai poporului". Una dintre tintele Securitatii tulcene au devenit si doi muncitori din Brasov mutati cu domiciliu fortat in Tulcea, pentru ca participasera, pe data de 15 noiembrie 1987, la revolta din acest oras impotriva regimului comunist. Numele de cod al acestei actiuni a fost "Neamtul", iar coordonator a fost maiorul de Securitate Florin Nencu, avansat la gradul de locotenent-colonel pentru zelul de care a dat dovada in terorizarea celor doi brasoveni si a muncitorilor de la santierul Naval Tulcea care au intrat in contact cu razvratitii regimului Ceausescu.
In dosarul de deconspirare a colonelului Florin Nencu, depus la Curtea de Apel Bucuresti de catre CNSAS, sunt prezentate, cu lux de amanunte, planurile acestuia de tinere sub control a muncitorilor deportati de regimul comunist in santierul Naval Tulcea. Dupa ce a ajuns in Tulcea, "obiectivul Neamtul" (asa cum a fost denumit primul din cei doi muncitori brasoveni deportati aici – n.r.), Nencu a fost degrevat de catre sefii sai din Securitatea Tulcea de toate sarcinile de serviciu pe care le avea, pentru a-l monitoriza strict pe muncitor. Conform unui plan special de lucru intocmit de acesta impreuna cu colonelul Tudorel Milea, seful Inspectoratului Judetean al Securitatii Tulcea, maiorul Florin Nencu avea sarcina sa-l supravegheze pe "Neamtu" 24 de ore din 24.
In locuinta repartizata acestuia de Securitate, Nencu si subalternii sai au montat echipamente de ascultare, iar fortele de represiune coordonate de acesta au racolat zece muncitori de la santierul naval pentru a deveni informatori speciali ai Securitatii. Acestia, la solicitarea Securitatii, au fost transferati de conducerea intreprinderii de la locurile de munca pe care le aveau in colectivul in care lucra "Neamtu’". Din dosarele Securitatii preluate de CNSAS reiese ca "Neamtu’" era foarte circumspect fata de noii sai colegi de munca si nu vorbea nimic cu acestia, ceea ce l-a scos din sarite pe ofiterul Securitatii. Astfel, timp de doua luni, maiorul Nencu nu le-a putut raporta nimic superiorilor sai despre faptele "dusmanoase ale «Neamtului»".
Pentru a iesi din impas, Nencu le-a solicitat superiorilor sa fie transferati la Tulcea informatori speciali din Brasov, colegi de serviciu cu cei doi muncitori dinaintea deportarii lor la Tulcea. Dosarul de Securitate al "Neamtului" arata ca Nencu nu a avut insa succes nici cu informatorii brasoveni transferati, pentru ca "deportatii" nu comunicau decat cu membrii familiei. In documentele amintite se mai precizeaza ca sefii lui Nencu urmareau ca pedeapsa "Neamtului" sa fie schimbata din deportare la Tulcea in puscarie efectiva.
Ofiterul de Securitate nu a reusit insa sa-l bage la puscarie pe muncitorul brasovean, dar a fost avansat la gradul de locotenent-colonel, iar din martie 1990 a devenit ofiter SRI. In 1999, Florin Nencu a iesit la pensie cu gradul de colonel SRI. Imediat dupa ce s-a pensionat, a devenit sef al filialei Tulcea a Fondului National de Investitii (FNI). Din aceasta postura, pensionarul Nencu si fostul sau coleg de la Securitate si SRI, colonelul pensionar Vasile Boiarciuc, au determinat peste o mie de tulceni sa-si depuna economiile la FNI. La usa biroului de la FNI al celor doi pensionari securisti din Hotelul Delta era un pelerinaj continuu. Pagubitii FNI isi amintesc si acum actiunile persuasive ale fostilor securisti. Tulceanca Paraschiva Zaharov, care a cotizat la FNI cu 100 milioane de lei vechi, povesteste cum a functionat mecanismul de pacalire a oamenilor.
"Sotiile unor fosti securisti m-au abordat de mai multe ori la serviciu, indemnandu-ma sa-mi depun economiile la FNI. Persoanele respective imi aratau carnetele de la FNI si cum au inmultit, de cateva ori, suma initiala. Dupa mai multe discutii de acest fel, am hotarat ca toate economiile familiei sa le depunem la acest fond. La scurt timp, FNI s-a prabusit, au urmat procesele pagubitilor la Bucuresti, am castigat dreptul de a recupera suma depusa initial, dar nu stiu daca voi recupera banii", isi aminteste femeia. Tehnica de persuasiune nu s-a rezumat insa doar la implicarea sotiilor. "Sotul meu a fost agasat zile la rand de niste colegi de serviciu sa depuna bani la FNI. Aveam adunati bani pentru a cumpara apartament baiatului celui mare, care urma sa se casatoreasca. Sotul m-a convins ca, daca inmultim suma pe care o avem la FNI, nu va mai fi nevoie sa facem imprumut in banca pentru achizitionarea locuintei.
A urmat scandalul cu fuga Mariei Vlas si nu am putut sa ajutam baiatul. Banii nu i-am recuperat si nu stim daca avem vreo sansa", spune o alta pagubita, Nina Lesovici. In timpul scandalului FNI, coloneii Nencu si Boiarciuc au disparut din Tulcea. Boiarciuc nu a mai fost vazut de atunci prin acest oras. Nencu a revenit insa, dupa cateva saptamani, la biroul sau de la etajul I al Hotelului Delta, ocupat dupa pensionarea din SRI. Sigla FNI de pe usa biroului lui Nencu a fost inlocuita cu "Gelsor", iar acum, pe usa respectiva se afla sigla "Conservil", o firma care administreaza patrimoniul din Delta ce a apartinut firmei Gelsor. In documentele sucursalei din Tulcea ale firmei Gelsor, Florin Nencu apare, pana in 2002, ca "administrator punct de lucru". Dupa acest an, activitatea firmei din Tulcea s-a inchis, iar la Conservil sunt inregistrati alti administratori. Florin Nencu a refuzat sa raspunda acuzatiilor care i se aduc.
Peste 1.000 de victime ale FNI, la Tulcea
In Romania au fost inregistrati 23.410 depunatori la Fondul National de Investitii, pe care statul trebuie sa-i despagubeasca prin intermediul AVAS. Cuantumul despagubirilor insumeaza aproape 100 milioane de euro. Printre cei peste 23.000 de pagubiti de FNI se regasesc si peste 1.000 de persoane din judetul Tulcea, care au de recuperat peste un milion de euro. Pe lista acestor pagubiti se afla medici, avocati, cadre didactice, functionari publici, dar si foarte multi oameni simpli. Conform informatiilor disponibile la AVAS, mai putin de jumatate din pagubitii FNI din judetul Tulcea au fost despagubiti.