UPDATE 13.30: Firmele de deszăpezire din Bucureşti au fost amendate, marţi, pentru că nu au curăţat drumurile, informează Mediafax.
Astfel, au primit sancţiuni firma Romprest asigură deszăpezirea în Sectoarele 1 şi 2, Supercom – în Sectorul 2, Rosal – în Sectorul 3, Rebu – în Sectorul 4 şi Urban în Sectorul 6.
Poliţiştii de la Brigada Rutieră a Capitalei şi reprezentanţii Registrului Auto Român au făcut controale în trafic pentru depistarea autovehiculelor neechipate cu anvelope de iarnă, obligatorii dacă drumul este acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Conform Codului Rutier, şoferii care nu au autovehiculele echipate cu anvelopre de iarnă pot primi între nouă şi 20 de puncte de penalizare şi amenzi între 945 şi 2.100 de lei, putând să le fie reţinut şi certificatul de înmatriculare a maşinii. După reţinerea certificatului, şoferii trebuie să meargă la Serviciul poliţiei rutiere, pentru a primi o dovadă cu care vor putea circula 15 zile, până vor echipa maşina cu anvelope de iarnă.
–-
Firmele de deszăpezire vor fi sancţionate drastic dacă nu îşi vor face datoria, a anunţat Primăria Capitalei, marţi dimineaţa, în cadrul Comandamentului de Iarnă, coordonat de primarul interimar, Răzvan Sava.
Astfel, deşi Primăria a scos pe străzi 450 de autospeciale şi 1.400 de muncitori care au la dispoziţie peste 20.000 de tone de material antiderapant, stratul de zăpadă depus este generos, chiar şi pe asfalt, iar traficul se desfăşoară cu dificultate.
„Nu înţelegem de ce sunt deservenţi care merg cu lamele ridicate, când trebuie să pluguiască, să meargă în baterii”, a spus Bogdan Sava.
El a transmis participanţilor la Comandament să îşi intensifice controalele şi să aplice sancţiuni, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile.
„Imediat ce încetează ninsoarea aveți obligația de a ieși pe toate cele 450 de străzi care reprezintă urgența întâi. Acolo unde nu se circulă sau este zăpadă, fie că este vorba de carosabil sau trotuar, dați amenzi”, a declarat primarul interimar al Capitalei.
Mai mult, bucureştenii care nu îşi curăţă trotuarele de zăpadă şi nu îndepărtează ţurţurii de gheaţă vor primi amenzi. Conform hotărârii CGMB 120/ 2010, proprietarii de imobile au obligația să înlăture zăpada, gheața și țurțurii formați în perimetrul clădirilor pe care le dețin, în maximum 24 de ore de la încetarea ninsorii.
Bogdan Sava a mai spus că unii deservenţi au lăsat zăpada în staţiile de autobuz.
„Insistaţi pe curăţenia staţiilor RATB şi pe trotuare. Vă rog să continuaţi să acţionaţi pe urgenţa 1, străzile principale, vreau ca acum când traficul începe să se intensifice, să intraţi si pe străzile secundare”, a mai declarat edilul.
Prioritate pentru deszăpezire au podurile, pantele, pasajele rutiere, urmând ca apoi să se intervină pe traseele pe care circulă mijloacele de transport în comun. Tot la urgență se va acționa pentru deblocarea arterelor situate în perimetrul spitalelor și altor obiective sociale de interes public. Odată finalizată intervenția pe aceste obiective, se va interveni pe arterele secundare, se precizează într-un comunicat al Primăriei Capitalei.
Sancţiunile sunt cuprinse între 200 şi 500 de lei pentru persoane fizice, dar pot ajunge până la 2.000 de lei în cazul persoanelor juridice. Municipalitatea le pune la dispoziţie bucureştenilor şi două numere de telefon la care pot sesiza problemele apărute din cauza ninsorii. Acestea sunt 0.800.800.868 şi 021.9844.