Peste 50 de bolnavi de cancer au protestat la Ministerul Sanatatii.
Ei au cerut acces la medicamente, proteze gratuite si un buget mai mare pentru oncologie.
Dupa doua ore, Eugen Nicolaescu a batut palma cu protestatarii.
Cateva zeci de bolnavi s-au adunat ieri in fata Ministerului Sanatatii pentru a atrage atentia autoritatilor sanitare asupra problemelor cu care se confrunta. Oamenii au venit din Cluj, Brasov, Bucuresti si Constanta la actiunea organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). S-au pregatit pancarte pe care erau scrise cu litere de-o schiopa supararile acestora: "Dorim sa fim tratati de specialisti, nu de competente si atestate", "Fara liste de asteptare. Cancerul nu asteapta", "Promit sa nu mai ma imbolnavesc de cancer daca imi acordati atentia cuvenita", "Limitarea bugetului inseamna moartea pacientilor", "Vrem registru de cancer, conform normelor UE" etc. Cezar Irimia, vicepresedintele Federatiei Asociatiei Bolnavilor de Cancer, a trimis o scrisoare de protest Ministerului Sanatatii si CNAS. Gabriela Balan din Constanta, operata de cancer la san, ne-a declarat: "Trebuie sa alergam pentru medicamente pentru ca la farmaciile cu circuit deschis nu le gasim. De exemplu, eu am avut nevoie de Tamoxifen si in luna in curs am fost nevoita sa cumpar flaconul, desi acesta este gratuit". Pacienta spune ca intampina dificultati si in cazul efectuarii analizelor. In primele 10 zile ale lunii, bolnavii beneficiaza de analize gratuite, dar dupa aceasta data, din lipsa fondurilor, investigatiile respective se achita integral. "De asemenea, avem nevoie de proteze gratuite, ele sunt contracost si nu toata lumea are posibilitati materiale. Solicitam ca, pe langa pensia de boala, sa beneficiem si de pensie de handicap", a subliniat dna Balan. La randul sau, Ioana Cristea, reprezentanta Asociatiei Bolnavilor de Cancer din Bucuresti, care sufera de limfom malign, reclama lipsa conditiilor de tratament din spitale. "In unele sectii (spitalele Colentina sau Militar), bolnavii stau si cate doi in pat. De asemenea, nu sunt de acord cu listele de asteptare, trebuie aprobari de la casele de sanatate pentru orice medicament citostatic", a mai spus Ioana Cristea. Bolnavii solicita protectie sociala si ajutor psihologic.
Replica
Acceptati in comisia ministeriala
"Am convenit sa realizam, pana pe 18 mai, un grup de lucru format din noua comisie de oncologie a MS, din reprezentanti ai MS, ai CNAS si reprezentanti ai federatiei bolnavilor de cancer. In cadrul Comisiei de oncologie, care se va infiinta in perioada 15-17 mai, vom avea doi reprezentanti ai bolnavilor de cancer. In urmatoarele trei luni, comisia de oncologie, care va lucra bilunar, va analiza modul in care se deruleaza programul de cancer, va propune corectii si masuri ca acest program sa fie cat mai aproape de pacient si, daca va considera necesar, va propune o serie de acte administrative pe care Ministerul Sanatatii sa le ia tocmai pentru ca lucrurile sa intre in normal", a declarat ministrul Nicolaescu.
Fara birocratie
Accesul la tratament al tuturor pacientilor si eliminarea birocratiei pentru medicatie.
Evidente clare
Se pare ca in Romania sunt 360.000 de bolnavi. FABC cere elaborarea Registrului de cancer pentru monitorizarea pacientilor si fondurilor destinate programului.
Obligatia farmaciilor
Farmaciile care nu elibereaza medicamente oncologice incalca legea. Fondurile pentru progamul de oncologie se ridica la 3.361,7 miliarde de lei vechi. Ministrul Sanatatii ar putea reveni asupra deciziei de reorganizare a oncologiei.