Diana și Radu Nemeș, care au locuit în partea de vest a statului Washington, vor fi extrădați în România, fiind acuzați de evaziune fiscală în valoare de 68 de milioane de dolari. FBI a făcut publice imagini cu bunker-ul în care aceștia au locuit. Bunker-ul se află pe proprietatea familiei Nemeș din Yelm, care are peste 21 de hectare. Locuința a fost descoperită de agenții FBI pe 18 martie a.c. Informația a apărut în ediția electronică de marți a Daily News America.
Anchetatorii au adus un georadar, pentru a căuta aurul despre care se crede că a fost îngropat pe proprietate. Documente bancare arată că Radu Nemeş a cheltuit peste un milion de dolari la un comerciant de metale preţioase cu sediul la Federal Way, cumpărând lingouri de aur. Investigatorii cred că acesta a achiziţionat aur şi de la vânzătorii de monede.
În interiorul bunker-ului familiei Nemeș, agenții FBI au găsit o locuință confortabilă, care rivalizează cu apartamentele de lux din New York, o bucătărie complet echipată, aparatură electronică de ultimă generație, dar și apă și alimente ce ar fi asigurat supraviețuirea cuplului pentru câteva luni.
De asemenea, s-au găsit nouă arme, inclusiv o armă automată de asalt tip AR-15.
În prezent, soții Nemeș se află în arest. Diana Nemeș, în vârstă de 38 de ani, este însărcinată cu al treilea copil și susține că nu poate suporta condițiile de detenție, care îi pun în pericol viața bebelușului.
Cum se fac milioane de euro în România
Soții Diana și Radu Nemeș sunt acuzați împreună cu Codruț Marta, șeful de cabinet al fostului președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, de evaziune fiscală cu produse petroliere (33.000 de tone de motorină) în valoare de peste 15 milioane de euro. Dar, în documentele trimise americanilor pentru arestarea soţilor Nemeş se precizează că prejudiciul este de 53 milioane euro (echivalentul a 68 milioane dolari).
Înainte de a fi acuzați oficial, soții Nemeș au fugit din România în SUA.
În referatul DNA se arată că Radu Nemeş era coordonatorul unei grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală prin comerţ cu combustibili. Din grupare mai făceau parte Codruţ Marta (dispărut fără urmă; se presupune că a fost executat în stil mafiot), fost şef de cabinet al fostului sef ANAF, Sorin Blejnar, inculpat şi el, Elan Schwartzenberg (fugit în Israel), Florin Secăreanu, fost şef al filialei din Constanţa al serviciului secret al Ministerului de Interne, şeful Vămilor, Viorel Comăniţă, Florin Andrei Jugănaru, alte persoane. Blejnar, Comăniţă, Secăreanu şi Marta se ocupau de protecţia grupării infracţionale.
Nemeş era şeful grupării, iar Jugănaru şi alte persoane făceau parte din organizarea comerţului cu combustibili şi crearea firmelor fantomă. Concret, gruparea evazionistă importa motorina prin SC INKASSO JOBS SRL, apoi, printr-o suveică de firme, motorina era transformată scriptic în combustibil neaccizabil, în realitate fiind vândută ca motorină.
Banii obţinuţi au fost transferaţi, prin firme-paravan, în Dubai – Emiratele Arabe Unite.