2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Exista coruptie in Justitie"

„Exista coruptie in Justitie”

Traian Basescu nu renunta la criticile adresate sistemului judiciar. „Imi mentin declaratiile conform carora exista coruptie in justitie! Sunt convins ca sunt foarte multi judecatori cinstiti. Dar incercarea de a spune ca in tara exista coruptie, iar in randul judecatorilor nu este falsa”, a declarat, ieri, Traian Basescu, in plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Exercitiu de sinceritate pentru judecatori

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) sustine ca a strans peste 1.000 de semnaturi din partea magistratilor si a cerut CSM-ului sa trimita Curtii Constitutionale reclamatiile de imixtiune in activitatea justitiei. „Anul trecut am primit 48.000 de petitii la Cotroceni. Din acestea, 12.000 sunt legate de justitie. S-au strans 1.000 de semnaturi de la dumneavoastra. Va sugerez un exercitiu: sa strangeti semnaturi de la populatie, sa vedeti parerea oamenilor despre justitie. E usor sa strangem 1.000 de semnaturi intre noi. Va asigur ca si comandantii de nave, toti 300 care sunt in Romania, ar semna cu Basescu. Problema este ce spun echipajele”, a declarat presedintele Romaniei.

Despre caste si „sistemul ticalosit”

Basescu a mai sesizat un amanunt foarte important, care a provocat nemultumirea judecatorilor. „Aceasta actiune (protestul AMR – n. red.) nu o acuz. Dar va spun ce impresie imi creeaza: peste noi sa nu se bage nimeni. Este curtea noastra”, a punctat Basescu, spre disperarea conservatorilor din sistemul judiciar. Mai mult, acesta a continuat cu o confesiune, prin care a dorit sa demonstreze ca stie prea bine despre ce vorbeste. „Poate o sa va spun mai multe, dar fara camere de luat vederi. Ca sa vedeti cum inteleg eu ce se intampla in Romania dupa 16 ani de la Revolutie. Va asigur ca inteleg destul de bine ce se intampla. Un sistem care s-a instaurat dupa '90, un sistem care a facut un mix de interese economice, politice, manifestate si in justitie, un sistem care trebuie reasezat acum. Un sistem care lupta sa isi pastreze structura. Vreau altceva de la Romania si n-am candidat pentru functia de presedinte al Romaniei ca sa dorm la Cotroceni”, a atentionat Basescu.

Pe Iliescu nu s-a suparat nici un judecator

Numarul mare de sesizari ale romanilor nemultumiti de justitia damboviteana catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) il determina pe Basescu sa fie sceptic atunci cand vine vorba despre eficacitatea sistemului judiciar. Protestul Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), prin care mai multi judecatori neaga faptul ca exista coruptie printre colegi, a determinat o reactie extrem de dura din partea presedintelui. „Au fost declaratii ale altor presedinti ai Romaniei la care nu am vazut nici o reactie. Legate, de exemplu, de dreptul de proprietate. Si nu s-a sesizat nici un judecator. In momentul de fata, avem 9.300 de reclamatii ale cetatenilor romani la CEDO impotriva modului in care au fost judecati de justitia romana. Suntem a treia tara, din 63 de natiuni, ca numar de reclamatii. Ne depasesc doar Federatia Rusa si Turcia, tari cu populatie mult mai numeroasa decat a Romaniei”, a mai spus Basescu.

Presedintele nu-si tine gura

El a mai spus ca va continua sa-si spuna parerile fata de problemele existente in sistemul judiciar, indiferent de numarul si directia criticilor. „Imaginea despre justitie este data de catre judecator. Nu voi inceta sa fac din justitie un actor principal al declaratiilor mele publice, pentru ca este una din marile probleme pe care Romania le are. Voi continua pana cand justitia va incepe sa functioneze. Respect independenta justitiei, n-o umilesc, dar nu-mi cereti sa spun altceva decat spun cei care mi-au dat mandat sa-i reprezint”, a mai spus presedintele Basescu.
Judecatorii s-au aparat cu jumatate de gura de criticile prezidentiale. Cativa membri ai CSM au aratat ca este normal ca in urma unui proces sa existe o parte nemultumita si au deplans inconsecventa legislativa.

Reactii intarziate

Fostul presedinte al CSM, Dan Lupascu, s-a aratat mirat de atitudinea presedintelui. „Un singur judecator are pe rol 48.000 de dosare. Nu au sedii, nu au informatizare, justitia este in mare pericol si imi exprim temerea ca fisura dintre judecatori si procurori se va accentua”, a declarat, usor laconic, Lupascu.
In momentul in care judecatoarea Costiniu, presedinta AMR, i-a cerut permisiunea lui Basescu sa ia cuvantul, acesta a refuzat-o scurt, pe motiv ca reclamatia este corecta, i-a dat dreptate judecatoarei si a invitat-o sa-si prezinte memorandumul in fata colegilor din CSM. „Pana-i revocam!”, a fost replica plina de naduf a presedintei AMR.
Desi a dorit sa-si expuna punctul de vedere, ministrul Justitiei, Monica Macovei, nu a fost lasata sa vorbeasca in plen. „Judecatorii de la Inalta Curte si apoi cei de la Curtea de Apel au urmat sfatul lui Iliescu si au zis ca instantele acestea nu sunt competente sa judece aceste cauze. Deci este culpa judecatorilor”, a reusit Macovei sa strecoare o fraza, referindu-se la procesele statului roman de la CEDO.
Imediat dupa aceste scurte replici, protagonistii au sters-o englezeste, fara a face comentarii suplimentare.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...

Numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 7% în primele nouă luni ale anului

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, urmat de Constanța, Ilfov, Cluj, Timiș și Iași Numărul firmelor dizolvate în România a ajuns la...
Ultima oră
Pe aceeași temă