„Guvernul federal nu este în măsură să comenteze pe marginea unor iniţiative ale parlamentului sau ale guvernului ale căror conţinut nu poate fi evaluat în mod fiabil de către Ambasadă. Este însă corect că trebuie luate în serios toate acele avertismente conform cărora o restricţionare a activităţii ANI ar avea repercusiuni asupra următorului raport MCV şi asupra altor domenii politice conexe. Raportul suplimentar în cadrul MCV este aşteptat spre sfârşitul anului. Toţi cei implicaţi trebuie să înţeleagă că o evaluare satisfăcătoare a acestui raport are o importanţă decisivă şi pentru următorul demers referitor la aderarea preconizată a României la spaţiul Schengen”.
Avertismentul Ambasadei Germaniei vine la o zi după ce ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, atrăgea la rândul său, atenţia asupra consecinţelor unei eventuale modificări a legii ANI: „În acest moment, orice iniţiativă de a redeschide subiectul modificării legii ANI ar fi o idee foarte proastă şi nu ar fi bine primită de MCV, de UE şi de SUA. Cred că Parlamentul şi guvernarea ar trebui să dea dovadă de multă precauţie în această privinţă”.
De remarcat faptul că, în plus faţă de reprezentantul Statelor Unite la Bucureşti, ambasada germană aminteşte „domenii politice conexe” asupra cărora s-ar repercuta un eventual atac politic asupra ANI. În condiţiile în care la sfârşitul acestei luni are loc la Bruxelles un summit (la care Victor Ponta s-a arătat disperat să participe) crucial pentru viitorul UE, dedicat bugetului Uniunii Europene pentru 2014-2020 la care observatorii se aşteaptă ca Germania să joace un rol dominant şi să îşi impună punctul de vedere, nu este deloc greu de intuit la ce fel de „domenii politice conexe” se referă avertismentul guvernului federal al Germaniei transmis României prin intermediul României Libere.