UPDATE: În weekend, au fost instalate elementele ovoide importate în regim de urgenţă, s-a construit un cămin de inspecţie nou, ce permite continuarea lucrărilor în zona spitalului, fără a mai decoperta asfaltul, doar telescopic. Avaria a fost reparată complet şi se continua, preventiv, consolidarea reţelei de canalizare în zona spitalului, cu aceasta ocazie. Marţi, 12 iulie, s-a turnat deja betonul peste canalul colector nou, pe parcursul zilei şi al nopţii se va turna şi asfaltul, iar miercuri se va relua circulaţia.
======
Pe șoseaua Ştefan cel Mare din Bucureşti, la intersecția cu Calea Floreasca, se circulă în continuare cu dificultate, din cauza surpării unei porțiuni din asfalt. Astfel, pe sensul de mers spre Piața Victoriei, benzile doi și trei sunt restricționate, circulația fiind posibilă doar pe prima bandă.
Directorul general al Apa Nova, Jorj Mădălin Mihailovici, a declarat în exclusivitate pentru România Liberă că groapa a apărut ca urmare a prăbuşirii de canal colector, vechi de 110 ani, dat în funcţiune în anul 1906. În plus, este posibil ca furtuna de acum o săptămână să fi înfundat colectorul, iar cauza acestei avarii este tocmai vechimea colectorului, coroborată cu intensitatea traficului rutier din zonă, ne-a explicat şeful companiei.
"Din momentul în care am fost sesizaţi de această prăbuşire de colector, lucrăm non-stop pentru limitarea avariei şi readucerea traficului la normal în intersecţia Şefan cel Mare cu Calea Foreasca. Până în prezent am realizat o analiză detaliată a structurii afectate printr-o inspecţie video subacvatică şi, de asemenea, am reuşit să fluidizăm traficul cu sprijinul poliţiei, care a redat circulaţiei prima bandă de la bordură. Suntem în faza în care pregătim golirea colectorului de apă uzată în zona afectată, care este o operaţiune complexă. Vom monta un sistem de conducte supraterane, pentru că nu avem posibilitatea decât, prin pompare, să luăm apa şi s-o ducem în aval, mai jos de zona prăbuşirii, pentru a o reîntoarce în sistemul de canalizare. După ce colectorul va fi pus la uscat, vom face o inspecţie video. Colectorul are o formă ovoidă, 60X90, care nu permite inspecţia umană, ci doar una robotizată", a precizat Jorj Mădălin Mihailovici.
Materiale de inspecţie, de urgenţă din Ungaria
Directorul general al Apa Nova a precizat că societatea a încheiat contractul cu un furnizor din Ungaria, “care ne-a dat tot ce avea pe stoc, inclusiv un ovoid de aproape aceeaşi dimensiune, astfel încât să putem să refacem cât mai repede zona afectată, dar este posibil ca această zonă să fie mai mare şi atunci să trebuiască să intervenim pe o distanţă mai mult decât apreciem la ora actuală".
Jorj Mădălin Mihailovici a precizat că angajaţii Apa Nova vor lucra continuu, în trei schimburi, până la remedierea avariei, iar în cursul zilei de joi va putea oferi un termen până la care se va reface zona şi va fi redată integral circulaţiei rutiere.
"Noi facem tot ce este omeneşte posibil astfel încât să realizăm o reparaţie, o lucrare sigură şi să nu mai existe ulterior probleme în zona respectivă", a precizat directorul general al Apa Nova. Acesta a dat asigură nu există pericolul afectării locuinţelor sau clădirilor instituţiilor din zonă. În plus, a arătat Jorj Mădălin Mihailovici, se va proceda la o intubare a colectorului avariat, iar specialiştii vor avea grijă să găsească soluţia cea mai bună.
Totodată, acesta a atras atenţia că este posibil să mai apară avarii şi în alte zone ale Capitalei, în condiţiile în care colectoarele sunt foarte vechi: "Nu trebuie să uităm că operăm în Bucureşti peste 2.300 de kilometri de canalizare şi oriunde poate să apară o avarie, dar noi le monitorizăm constant".
Colectoare reparate prin intubare sunt :
- Splaiul Unirii (la Mărășești) – ovoid 190/210 cm;
- Plevnei – ovoid 80/120 cm;
- Schitu Magureanu – ovoid 90/135 cm;
- Coșbuc (la Regina Maria) – circular 150 cm;
- Corneliu Coposu – ovoid 120/ 180 cm;
- Mihai Bravu – ovoid 190/ 210 cm;
Groapa de la Ştefan cel Mare a fost încercuită preventiv, pentru ca surparea să nu se extindă din cauza greutăţii autoturismelor. Poliția Rutieră sfătuiește șoferii să evite zona și să se deplaseze pe rute ocolitoare, până când situația va fi remediată.