19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialEUobserver: Guvernul României, afectat de cazurile de corupţie

EUobserver: Guvernul României, afectat de cazurile de corupţie

Mai mulţi politicieni români, printre care şi vicepremierul Liviu Dragnea şi fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, sunt acuzaţi de corupţie la nivel înalt, potrivit jurnaliştilor de la EUobserver.

Luni, vicepremierul Liviu Dragnea a fost acuzat de fraudă electorală, după ce şi-a folosit ”influenţa şi autoritatea pentru a obţine avantaje electorale necuvenite” la referendumul pentru demiterea preşedintelui, din 2012.

”Rolul lui Dragnea a fost de a coordona un mecanism complex care viza influneţarea voturilor la referendum, potrivit procurorilor. El a cerut liderilor de partid să  facă tot posibilul şi să încalce legea , dacă este necesar, pentru a asigura prezenţa minima la vot”, scriu jurnaliştii.

EUobserver notează că premierul Victor Ponta a declarat că urmărirea penală este motivată politic şi l-a acuzat pe procurorul responsabil că primeşte ordine de la preşedintele Traian Băsescu , astfel că procurorul a fost demis din funcţie.

De asemenea, şi ministrul Economiei , Varujan Vosganian, a demisionat din cauza unui contract controversat al preţului gazelor naturale, fiind acuzat de ”complot împotriva economiei naţionale”. Vosganian a demisionat, după ce Senatul a refuzat să îi ridice inmunitatea parlamentară.

”Îngrijorarea cu privire la independenţa sistemului de justiţie în cazurile de corupţie la nivel înalt rămâne una dintre problemele -cheie într-un sistemul special de monitorizare – aşa-numitul mecanism de cooperare şi verificare – care se desfăşoară atât România, cât şi Bulgaria”, mai scriu jurnaliştii .

Cele mai citite

Ucraina participă la un exercițiu NATO pentru testarea sistemelor anti-drone

NATO a încheiat săptămâna aceasta un exercițiu anti-drone major, la care Ucraina a participat pentru prima dată, alianța occidentală încercând să tragă urgent învățăminte...

Dialog satiric despre cum să îngropi afacerile românești

– Mata urlai așa? A murit răposatul? – Aș! Făceam vocalize. Repetam pentru înmormântarea de mâine. Client sau rudă? – Îmi dai voie! Pafta Viorel!...

Simona Halep a primit wild card la turneul WTA de la Tokyo

Simona Halep (32 de ani, locul 1132 WTA) este pregătită să revină în competiții la sfârșitul lunii octombrie, după o absență de 5 luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă