-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialEUobserver: Absenta lui Macovei de la conducerea Justitiei provoaca ingrijorare in CE

EUobserver: Absenta lui Macovei de la conducerea Justitiei provoaca ingrijorare in CE

Arhitectul reformelor-cheie in Romania, ministrul justitiei Monica Macovei, a fost indepartata prin restructurarea guvernului, care demonstreaza instabilitatea politica a tarii, comenteaza EUobserver, citat de NewsIn, adaugand ca eliminarea lui Macovei de la conducerea Justitiei provoaca ingrijorare oficialilor CE.

EUobserver remarca absenta din noua formula de guvern a lui Macovei care "este foarte apreciata la Bruxelles pentru ca a zguduit din temelii sistemul judiciar nereformat al Romaniei si pentru a pune capat unei perioade de impunitate pentru elita politica a tarii".

"Miscarea (decizia premierului Tariceanu de a incredinta Justitia altcuiva – n.r.) va produce probabil ingrijorare printre oficialii Comisiei Europene, care spun ca Macovei a jucat un rol-cheie in reformele din Justitie si in lupta anticoruptie, care au asigurat aderarea Romaniei la data stabilita, 1 ianuarie 2007", scrie publicatia bruxelleza.

Macovei  – "care era in conflict cu premierul Tariceanu" – a fost inlocuita de tanarul politician liberal Tudor Chiuariu, fost sef al unitatii antifrauda de la biroul primului ministru.

EUobserver comenteaza ca este putin probabil ca restructurarea Guvernului sa puna capat climatului de instabilitate politica din Romania, "in conditiile in care presedintele Basescu insista in ideea alegerilor anticipate, idee puternic respinsa de liberali".

Criza politica s-a desfasurat, in ultimele saptamani, pe mai multe fronturi, "Bucurestiul actionand fara un ministru de externe in urma refuzului presedintelui Basescu de a accepta candidatul propus de primul ministru Tariceanu", mai arata publicatia citata.

Totusi – arata EUobserver – principala ingrijorare a oficialilor europeni referitor la actuala criza politica este ca ritmul reformelor politice a fost incetinit dupa aderare. CE a impus toamna trecuta o serie de obiective (benchmarks) Romaniei si Bulgariei pe care cele doua state trebuie sa le le indeplineasca in domeniul Justitiei si in lupta anticoruptie, iar cele doua state au trimis saptamana trecuta la Bruxelles raportul cu progresele obtinute, reaminteste EUobsever.

Publicatia citata mai arata ca in aprilie oficiali europeni vor vizita Romania si Bulgaria pentru a verifica pe teren informatiile din rapoarte si pentru a avea datele necesare intocmirii propriului raport. Euobserver subliniaza ca, in cazul in care nu sunt indeplinite obiectivele, Bruxelles-ul poate impune activarea clauzei de salvgardare, care duce la nerecunoasterea in Europa a verdictelor instantelor romanesti si bulgare timp de trei ani dupa aderare.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă