2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialErupţia din Islanda întoarce iarna

Erupţia din Islanda întoarce iarna

Harghita a fost lovită de un val de ger în noaptea de luni spre marţi. Meteorologii nu exclud o legătură între norul de cenuşă şi temperaturile scăzute.

Staţia meteo din Bucin, judeţul Harghita, a înregistrat luni noapte o temperatură de minus 1,3 grade Celsius, un record pentru această zonă în luna mai. „Minima de minus 1,3 grade Celsius este cea mai scăzută temperatură înregistrată în această lună în Harghita. Pe Vârful Bucin avem şi un centimetru de zăpadă, care s-a depus peste noapte”, ne-a declarat meteorologul Krisztina Lajos de la staţia Miercurea Ciuc. Nu doar la Bucin s-au înregistrat însă temperaturi scăzute, ci şi în alte zone ale judeţului Harghita. La Joseni şi Topliţa au fost 3,5 grade Celsius, la Miercurea Ciuc minima a fost de 4 grade, iar la Odorheiu Secuiesc meteorologii au înregistrat 4,8 grade Celsius.

Nici în Covasna temperaturile nu au fost mai blânde. La staţia meteo de la Întorsura Buzăului, minima termică înregistrată ieri a fost de 3 grade Celsius. Aceeaşi minimă termică este prognozată pentru azi şi pentru mâine, în timp ce maximele vor varia între 9 şi 11 grade. Localnicii de la Întorsura Buzăului, considerat polul frigului, spun că primăvara aceasta a fost mai friguroasă decât de obicei. „Pe noi nu ne sperie frigul, suntem obişnuiţi cu el. Însă azi dimineaţă (n.r. – ieri dimineaţă) a fost atât de frig, încât părea că ne-am întors în luna martie”, ne-a spus Viorel Sas, un localnic care lucrează în construcţii.

Vremea friguroasă ar putea afecta  şi culturile agricole. „Dacă acest val de temperaturi scăzute va continua ori dacă temperaturile vor scădea şi mai mult, există culturi agricole care ar putea fi compromise”, ne-a spus profesorul Iancu Morar, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Specialiştii Direcţiei Agricole Harghita cred că în special pomii fructiferi vor avea de suferit din cauza frigului din aceste zile.

Meteorologii nu au o explicaţie ştiinţifică pentru răcirea accentuată a vremii, dar cred că ar putea exista o corelaţie între norul de cenuşă vulcanică din atmosferă şi temperaturile scăzute înregistrate în aceste zile. 

Cele mai citite

Protest de Ziua Culturii Naționale: Sindicaliștii atrag atenția asupra subfinanțării și inechităților din domeniu

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” a anunțat un protest organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, pentru a...

Ironia sorții: Donald Trump vrea Groenlanda pentru un fenomen pe care l-a negat vehement multă vreme

În spatele insistenței cu care Donald Trump revendică teritoriul danez Groenlanda pentru Statele Unite ale Americii stă un fenomen pe care liderul republican l-a...

Răzvan Lucescu scapă ieftin! I-a fost redusă suspendarea

Răzvan Lucescu, antrenorul echipei PAOK Salonic, a primit inițial o suspendare de 4 luni după ce a avut o altercație cu trei suporteri ai...
Ultima oră
Pe aceeași temă