Procurorii au decis, miercuri, prelungirea controlului judiciar în cazul Elenei Udrea și Ioanei Băsescu, pentru o perioadă de 60 de zile, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu.
13.30: Elena Udrea a scris pe pagina sa de Facebook faptul că aceste audieri de la DNA din timpul campaniei electorale sunt diversiuni servite votanţilor pentru a o discredita.
"Nicio zi de campanie electorala fara Elena Udrea in fata "justitiei". Sa vada poporul unde este "coruptia" si sa voteze cu cine trebuie, adica cu cine ne recomanda "Sistemul"! Episodul de astazi, "Udrea la DNA".
Doar ca am ramas fara masina la plecare, asa ca jurnalistii au fost extrem de amabili si mi-au chemat un taxi. Ca nici telefon nu aveam cu mine. 🙂 O experienta foarte placuta, domnul Mihai, taximetristul care m-a dus acasa, fiind un bun interlocutor pe teme de politica interna, externa si administrarea Capitalei.
Si, fiind bucurestean (din Titan), mi-a promis ca ma voteaza pe 11 decembrie.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale a fost pus sub control judiciar în 22 septembrie, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu, fiind acuzată de spălare de bani şi instigare la luare de mită. Tot atunci a fost luată măsura controlului judiciar şi pentru Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, aceasta fiind acuzată de instigare la abuz în serviciu şi instigare la spălare de bani.
În aceeaşi cauză sunt cercetaţi, tot sub control judiciar, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării în mandatul Elenei Udrea, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal, şi omul de afaceri Giovanni Mario Francesco, fostul concubin al Ioanei Băsescu.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească ţara, să se prezinte la poliţie în zilele stabilite în programul de supraveghere judiciară şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.
„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăţi care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă", au precizat procurorii anticorupție.