-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialEfectul Lellouche: Romii din Franţa, trimişi la "Muncă"

Efectul Lellouche: Romii din Franţa, trimişi la „Muncă”

Guvernul a desemnat un secretar de stat care să se ocupe special de romii care trăiesc în Hexagon. Numirea vine în contextul în care Franţa a ameninţat că va bloca intrarea României în Schengen.

Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii – responsabil cu dialogul cu sindicatele şi patronatele -, se va ocupa de acum înainte şi de „gestionarea problemei romilor în relaţia cu Franţa”.

Numirea unei persoane în această funcţie fusese cerută încă din februarie 2010 de secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche. „A trebuit să merg de două ori în România pentru asta, pentru că, prima oară, românii nici nu voiau să vorbească despre problemă. Primul-ministrul român mi-a promis, cu greu, că va numi un secretar de stat pentru inserţia romilor”, a declarat Lellouche presei franceze.

Mocanu nu ştie exact ce va face

Ce ar avea de făcut însă concret secretarul de stat „pentru inserţia romilor”? Nici măcar Valentin Mocanu nu poate răspunde exact la această întrebare: „Urmează să colaborez cu autorităţile franceze şi cu Ambasada Franţei în România, pentru a găsi cea mai bună formulă de a gestiona această problemă”. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, spune la rândul său că „Mocanu va ţine legătura cu guvernul francez, pentru a urmări cum vor fi trimişi acasă romii infractori din Franţa. Apoi, va gestiona proiectele pentru integrarea socială a romilor veniţi din Franţa, care se vor face cu bani europeni, pe baza unor cereri comune”, a explicat Şeitan. Întrebat dacă are de gând să numească un secretar de stat şi pentru romii din Italia sau Spania, Şeitan ne-a declarat: „Romii din Franţa sunt un caz special”.

Romii, fără număr

Nici o instituţie din România nu are o statistică oficială cu privire la numărul romilor care trăiesc în Franţa. Ilie Dincă, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, consideră că „numirea lui Mocanu este o datorie morală luată de premier după întâlnirea cu Lellouche”. „Acum câteva săptămâni, m-am întâlnit cu autorităţile franceze. Am cerut prefectului poliţiei din Paris cifre, informaţii cu privire la numărul romilor care trăiesc în Franţa, despre reţelele de infractori şi despre posibilii romi care ar putea fi expulzaţi într-o primă tranşă. Până acum nu am primit nici un răspuns”, afirmă Ilie Dincă. Preşedintele ANR susţine că numirea lui Mocanu nu poate crea un precedent, deoarece, „dacă va cere şi Italia sau Spania un astfel de secretar de stat, cred că i se vor mări atribuţiile lui Valentin Mocanu”.

ONG-urile sunt sceptice

ONG-iştii romi nu cred că numirea lui Valentin Mocanu ar putea avea urmări concrete. „Secretarul de stat de la Ministerul Muncii are deja, la momentul actual, un mandat foarte greu, el trebuind să se ocupe de dialogul social. Nu cred că Mocanu va reuşi să rezolve singur problema romilor din Franţa. O astfel de problemă nu trebuie concentrată pe umerii unui singur om. Problema romilor nu ţine numai de Ministerul Muncii”, afirmă David Mark, directorul executiv al Alianţei Civice a Romilor din România.  

România, separată de Bulgaria? 

România ar putea fi separată de Bulgaria în privinţa datei aderării la spaţiul Schengen pe fondul controversei privind măsurile deficiente de integrare a romilor. După ce Lellouche a cerut oficial ca problema integrării romilor să fie o condiţie pentru primirea Bucureştiului în Schengen, MAE francez a precizat că Parisul nu are aceeaşi intenţie şi în cazul Bulgariei. „Franţa nu intenţionează să facă o legătură între soluţionarea problemelor cu romii şi viitoarea aderare a Bulgariei la acordul Schengen”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE francez,  Bernard Valero, citat de Novinite.com.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă