1.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialEcaterina Andronescu, doctor Honoris Causa la trei din cele mai slabe universităţi...

Ecaterina Andronescu, doctor Honoris Causa la trei din cele mai slabe universităţi din România

Ecaterina Andronescu, ministru, rector, parlamentar a acceptat titlul de  Doctor Honoris Causa al Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, una dintre cele mai modeste din ţară. Catedra de chimie, domeniu unde excelează Andronescu, este clasată între cele mai slabe cinci din România din punct de vedere al meritelor ştiinţifice.

 Repetenţi la chimie

Ecaterina Andronescu, actualmente Senator şi preşedintele Senatului Universităţii Politehnice Bucureşti, are un apetit pentru asemenea distincţii primite de la universităţi modeste. Andronescu mai este Doctor Honoris Causa la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava şi la Universitera din Petroşani. Catedrele de chimie ale acestor două universităţi sunt considerate de către asociaţia Ad-astra a oamenilor de ştiinţă pe locurile 38 şi 37 din punct de vedere al performanţelor ştiinţifice (dintr-un clasament cu 40 de universităţi).

Universitatea Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, care i-a acordat distincţia de doctor Honoris Causa în acest sfârşit de săptămână, se află în cea de-a patra categorie (ultima) în ceea ce priveşte clasificare un universităţilor din România realizată de Ministerul Educaţiei. Ea se află în domeniul intitulat universităţi centrate pe educaţie, ceea ce arată că nu este interesată de programe de cercetare ştiinţifică sau de vreo activitate de creaţie. Tot Ministerul Educaţiei, pe care Andronescu l-a condus în mai multe rânduri, a decis ierarhizarea programelor de studii organizate de universităţile acreditate din România. Iar Universitatea din Târgu Jiu se află şi aici la coada clasamentului. Astfel, în domeniul “Ingineria sistemelor, calculatoarelor şi tehnologia informaţiei”, Universitatea Brâncuşi se află în cea de-a patra categorie valorică (D, din cinci posibile). În faţa ei se regăsesc alte 17 universităţi iar alte nouă sunt clasate la egalitate. Trebuie reamintit că Ecaterina Andronescu a dobânt în 1972  Diploma de Inginer “Ştiinţă şi Ingineria Materialelor Oxidice”, Facultatea de Chimie Industrială, Universitatea Politehnică Bucureşti.

Modestă în toate clasamentele

Alte clasamente arată universitatea din Oltenia pe o poziţie deloc onorantă. Astfel, în anul 2011, Ad-Astra cea mai importantă asociaţie a oamenilor de ştiinţă din România a realizat un clasament al performanţei ştiinţifice. În domeniul ingineriei chimice, Universitatea din Târgu Jiu apare pe locul 26 cu un singur articol ISI (recunoscut de comunitatea ştiinţifică internaţională), în timp ce în domeniul Chimiei ocupă o poziţie şi mai slabă: 36 din 40 de unităţi de învăţământ superior analizate. Universitatea a obţinut zero stele (din patru) în topul credibilităţii instituţiilor de învăţământ superior din România realizat de “Coaliţia pentru universităţi curate”.

Trebuie spus că Doctor Honoris Causa este un titlu onorific, acordat unor persoane eminente de către o universitate, o instituţie de înalte studii sau de o organizaţie care le grupează pe cele două. Acest titlu se acordă în special persoanelor care s-au distins în anumite domenii profesionale, sociale sau politice. Şi atunci de ce şi-ar asocia Andronescu numele cu o universitate modest cotată chiar şi în România? Jurnaliştii de la “Gorj News” spun că demersul ar fi un “Mărţişor otrăvit” oferit de preşedintele Senatului acestei universităţi Adrian Gorun. Acesta mizează pe influenţa pe care Ecaterina Andronescu o posedă la nivelul Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, pentru ca Universitatea Constantin Brâncuşi să obţină o evaluare avantajoasă din partea acestei instituţii.

11 alte titluri

O altă explicaţie constă în faptul că Andronescu are un apetit pentru astfel de onoruri. Potrivit propriului CV, Andronescu este Doctor Honoris Causa la nu mai puţin de 11 alte universităţi din România în domeniul chimiei (unde Andronescu are o diplomă de licenţă). Andronescu a acceptat să devină Doctor Honoris Causa la Universitatea Valahia din Târgovişte (locul 18 din 40 în domeniul chimie); Universitatea Petru Maior din Târgu Mureş, Universitatea din Reşiţa, „Ovidius” din Constanţa (locul 17), Andrei Şaguna” din Constanţa, Politehnica Timişoara (loc 6), Universitea din Bacău (loc 20), „Ştefan cel Mare” din Suceava (loc 38), Universitera din Petroşani (loc 37); Universitatea Tehnică „Ghe. Asachi” din Iaşi (loc 4), Universitea „Aurel Vlaicu” din Arad (23). Poziţiile sunt în acord cu cercetăriile Ad-astra.

Ecaterina Andronescu a avut telefonul închis şi nu a putut fi contactată.

Cele mai citite

Consulatul General al României din Los Angeles și-a reluat activitatea, după incendiile din zonă

Autoritățile locale americane au informat că zona în care se află Consulatul este, în prezent, sigură Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că activitatea Consulatului...

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...

Vremea s-a răcit în toată țara: temperaturile au scăzut semnificativ, ger și viscol la munte

Temperaturile rămân scăzute până la mijlocul săptămânii viitoare, cu valori nocturne între -10 și 0 grade Temperaturile au scăzut brusc în întreaga țară, maximele zilei...
Ultima oră
Pe aceeași temă