2.8 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialDracula Park de Snagov va fi desfiintat

Dracula Park de Snagov va fi desfiintat

Dracula Park de Snagov are zilele numarate, intrucat Guvernul va emite in curand o hotarare privind anularea titlului de parc industrial conferit administratorului acestui proiect. Pe 27 iunie a.c. se incheie procedurile prevazute de lege pentru instiintarea societatii-administrator cu privire la rezilierea contractului incheiat cu Regia Autonoma „Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat”. Abia in acel moment Cabinetul Tariceanu poate anula, in legalitate, hotararea de asociere a fondatorilor parcului cu RA-APPS, emisa de Guvernul Nastase.

Miza acestei afaceri au fost cele 460 de hectare de teren din Snagov (ferma Vlasia), valorand circa 400 de milioane de euro, pe care ar fi urmat sa se construiasca parcul. Anularea hotararii de guvern ii va lasa cu buza umflata pe investitorii si asociatii din afacerea Dracula Park, printre care se numara ex-premierul Adrian Nastase, apropiatii acestuia si fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon, care vor avea de cautat o alta locatie pentru parcul tematic de distractii si de dat explicatii actionarilor.

Ilegalitati contrare interesului statului

„Ca urmare a controlului efectuat de Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) la obiectivul „Parcul turistic si de agrement Snagov” s-a constatat o serie de acte administrative nelegale si acte juridice fara efect. Printre ele, as aminti faptul ca titlul de parc industrial a fost acordat fara a respecta legislatia in vigoare deoarece terenul pe care se afla acesta nu avea utilitati si infrastructura industriala adecvate dezvoltarii potentialului economic, fiind in fapt o ferma agrozootehnica. In alta ordine de idei, asocierea nu a fost in interesul statului, care a participat la aceasta asociere cu 460 ha in valoare de peste 400 milioane de euro, iar SC Dracula Park SA nu si-a adus nici o contributie materiala. Mai mult, administrarea parcului a fost incredintata unei firme care nu avea posibilitatea de a indeplini obiectivele contractului”, ne-a declarat ministrul-delegat Cristian David, coordonatorul anchetatorilor guvernamentali.
Pe baza acestui raport de ancheta, Executivul a decis demararea procedurilor legale pentru anularea titlului de parc industrial acordat „Parcului turistic si de agrement Snagov”, precum si inceperea demersurilor necesare in vederea rezilierii atat a contractului de asociere in participatiune, cat si a contractului de administrare, a spus ministrul David. El a mai precizat ca „in acest moment, in instanta exista depuse cererile de reziliere a contractelor de asociere in participatiune si de administrare”. Pe de alta parte, Guvernul urmeaza sa emita hotararea prin care va anula titlului de parc industrial acordat „Parcului turistic si de agrement Snagov”.
„Aceasta hotarare nu a fost data in luna martie, odata cu finalizarea controlului ACG, deoarece legea prevede obligativitatea instiintarii societatii in cauza, in speta SC „Dracula Parc”, despre masura care urmeaza a fi luata. Astfel, Secretariatul General al Guvernului a trimis, in urma cu 3 luni, societatii amintite o notificare”, a explicat Cristian David.
„Putem deci concluziona ca autoritatile statului si-au incheiat misiunea. Anularea va duce automat la rezilierea contractelor de asociere in participatiune si de administrare deoarece, in urma anularii titlului de parc industrial, acestea isi vor pierde obiectul”, a conchis ministrul.

Expira termenul

Secretariatul General al Guvernului (SGG) a confirmat faptul ca Dracula Park de Snagov are zilele numarate. „Asocierea dintre Societatea Comerciala „Dracula Park” – SA si RA-APPS a fost instiintata cu privire la decizia Guvernului Romaniei de anulare a titlului de parc industrial pentru „Parcul turistic si de agrement Snagov”, titlu acordat prin HG nr. 1560/2004. Potrivit legislatiei in vigoare, anularea urmeaza a se produce dupa 3 luni de la primirea instiintarii de catre asociatia constituita in vederea administrarii parcului industrial. Precizam ca instiintarea a fost primita de catre ambii membri ai asocierii sus-mentionate la data de 27 martie 2006″, a precizat Cristian Schink, sef de serviciu in cadrul SGG.
Pe terenul fermei Vlasia din Snagov, fostii guvernanti doreau sa dezvolte un parc de distractii grandios, in perimetrul caruia sa fie amenajate un teren de golf, un hipodrom, un parc acvatic, o pista de carting, un circuit auto, precum si o zona speciala reprezentand Romania in miniatura. Rentabilitatea investitiei era apreciata in baza unui raport al consultantului angajat, „PricewaterhouseCoopers”, care a aratat ca amplasarea Dracula Park in apropierea Capitalei este cea mai profitabila varianta, aducand circa 1 milion de turisti pe an.

Din buzunarele romanilor au fost luate 3,3 milioane de dolari

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, a admis, recent, intr-un interviu acordat ziarului „Romania libera”, ca actionarii „Dracula Park” isi vor putea vinde actiunile doar in conditiile Legii 31 a societatilor comerciale, adica prin negociere directa cu cei interesati, intrucat fondul creat pentru sustinerea proiectului nu a fost cotat la Bursa.
Initiatorii proiectului au anuntat insa, cu surle si trambite, chiar de acum 3 ani, cotarea acestui fond la Bursa, in dorinta de a atrage cat mai multi investitori in afacerea vampirului. Sumele colectate de la actionari au fost de peste 3,3 milioane de dolari si nu se stie unde au ajuns. Singurele indicii au fost date de Dan Matei Agathon, la inceputurile ipoteticului proiect de la Sighisoara, care a spus fie ca banii au fost transferati intr-o banca, fie ca ei se afla investiti in titluri de stat. Avea pretentia de a fi crezut pe cuvant. Nu stim daca cei 15.000 de romani care au subscris chiar au luat de bune spusele lui. Oricum nimeni nu mai vrea sa spuna nimic despre aceasta „afacere”.

Vinovatii, pierduti in ceata

Desi oficialii guvernamentali au sustinut, la un moment dat, ca doresc sa gaseasca vinovati in cazul Dracula Park, pe care sa-i ofere organelor de ancheta penala, acest lucru nu s-a intamplat. Numele persoanelor responsabile pentru aceasta asociere si pentru modul in care a fost desemnata societatea de administrare a parcului nu au fost facute publice nici pana in ziua de astazi.
Departamentul National Anticoruptie (DNA) are insa pe rol dosare marca „Dracula Park”, procedand pana acum si la cateva audieri in acest caz. „Epopeea” Dracula Park a fost redeschisa de curand de catre DNA, la sesizarea actualului ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Acesta i-a reclamat procurorilor anticoruptie pe fostul premier Adrian Nastase si pe ex-ministrul Turismului, Dan Matei Agathon, acuzandu-i atat de inselarea investitorilor care au fost indemnati sa subscrie la proiect, cat si de manipularea pietei. Potrivit lui Nicolaescu, investitia in proiectul Dracula s-a devalorizat pana la anihilare, iar profitul a lipsit.

Dosarul, la DNA in faza actelor premergatoare

In acest moment, dosarul Dracula Park se afla la Directia Nationala Anticoruptie (DNA). „Dosarul se afla in faza actelor premergatoare urmaririi penale. Verificarile continua. Dosarul a ajuns la noi in data de 20 martie anul acesta. Totul a pornit de la o sesizare catre Ministerul Public a deputatului PNL Eugen Nicolaescu, sesizare inregistrata in decembrie 2004. A ajuns in martie la noi, tot sub forma de sesizare. Nu pot sa dau numele persoanelor parte in dosar deoarece actuala faza a cercetarilor nu ne permite dezvaluirea identitatii celor cercetati”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan.

Cele mai citite

DOJ solicită respingerea cererii lui Donald Trump pentru amânarea termenului de vânzare a TikTok

Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a cerut Curții Supreme să respingă solicitarea președintelui ales Donald Trump de a amâna implementarea unei legi care...

Episod de primăvară, în ianuarie: maxime de până la 17 grade în toată țara

Săptămâna viitoare aduce vreme caldă în toată țara, cu temperaturi maxime care pot ajunge până la 17 grade, mult peste media obișnuită pentru începutul...

Sfaturi utile de la ANPC pentru cumpărăturile din perioada reducerilor de iarnă

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vine în sprijinul consumatorilor cu recomandări importante pentru cumpărăturile efectuate în perioada reducerilor de iarnă, mai ales în...
Ultima oră
Pe aceeași temă