0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialDovezile CNSAS in dosarul episcopului Casian Craciun nu arata ca acesta ar...

Dovezile CNSAS in dosarul episcopului Casian Craciun nu arata ca acesta ar fi fost colaborator

Documentele depuse de CNSAS in procesul cu episcopul Dunarii de Jos, Casian Craciun, nu arata ca acesta ar fi colaborat cu Securitatea, avand in vedere ca nu exista la dosar note informative sau angajament de colaborator, se arata in motivarea Curtii de Apel Bucuresti (CAB), citata de NewsIn.

"Simplele mentiuni din rapoartele si notele fostilor lucratori ai Securitatii Statului neinsotite de nicio nota informativa a paratului, de un angajament de colaborare al acestuia sau de vreun inscris din care sa reiasa ca macar vreuna din sarcinile sau vreunul dintre obiectivele pe care le avea de indeplinit paratul s-ar fi concretizat, cu consecinta afectarii drepturilor si libertatilor omului, nu pot forma opinia instantei in sensul ca paratul a desfasurat activitati care prin natura lor se circumscriu conditiilor prevazute in OUG 24/2008", se arata in motivarea deciziei din 26 ianuarie a Curtii de Apel Bucuresti, in baza careia s-a decis ca episcopul nu a fost colaborator.

Astfel, potrivit instantei, calitatea de colaborator in cazul lui Casian Craciun nu poate sa fie constatata doar pe baza notelor si rapoartelor semnate de alti lucratori ai Securitatii, in care apare numele episcopului. Mai mult, se arata in motivare, din documentele existente la dosar reiese ca "lucratorii fostei Securitati a statului au stabilit prin mai multe adrese identificarea, verificarea si investigarea paratului, in vederea recrutarii acestuia ca informator al Securitatii". De asemenea, sustin magistratii CAB, toate documentele din dosar contin propuneri pentru o eventuala pregatire contrainformativa a episcopului, precum si diverse propuneri ale organelor de Securitate privind recompensarea acestuia pentru activitati ce urma sa le faca.

Cu toate acestea, se arata in motivare, "din niciunul din mijloacele de proba administrate in cauza nu reiese ca vreuna dintre propunerile ofiterilor de Securitate consemnate in rapoartele acestora (…) s-ar fi finalizat", pentru a se putea ajunge la concluzia ca episcopul a incalcat drepturile omului, prin actiunile sale.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 26 ianaurie, sa respinga ca neintemeiata cererea Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), prin care se cerea instantei constatarea calitatii de colaborator al Securitatii in cazul episcopului Casian Craciun, insa decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dosarul deschis de CNSAS in instanta a reinceput pe 24 noiembrie 2009, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti dispusese trimiterea acestuia spre rejudecare. Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 8 mai 2009, ca procesul in care CNSAS cere atestarea calitatii de colaborator al Securitatii a episcopului Dunarii de Jos, Casian Craciun, sa fie rejudecat, admitand, astfel, recursul facut de CNSAS impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti.

Procesul ar fi trebuit sa fie rejudecat de Tribunalul Bucuresti (instanta care a dat prima solutie), insa, dupa modificarea legii CNSAS, Curtea de Apel Bucuresti a devenit prima instanta care solutioneaza cererile formulate de Consiliu. Ca urmare, procesul va fi rejudecat de Curtea de Apel Bucuresti, intr-un complet cu un singur judecator. Solutia data de Curtea de Apel Bucuresti vine dupa ce Consiliul a aratat, prin documentele depuse ca decizia de necolaborare pe care i-a dat-o in trecut episcopului Casian Craciun, nu era una definitiva, legea CNSAS schimbandu-se intre timp.

Tribunalul Bucuresti a respins, pe 27 octombrie 2008, ca inadmisibila cererea CNSAS de a se constata colaborarea cu fosta Securitate a episcopului Dunarii de Jos, Casian Craciun, admitand, in schimb, exceptia invocata de acesta, prin care a sustinut ca a primit deja un verdict de necolaborare pe aceleasi probe.

CNSAS spune ca episcopul Dunarii de Jos a fost "util" Securitatii timp de 10 ani si a cerut Tribunalului Bucuresti sa constate existenta calitatii de colaborator a lui Casian Craciun. Acesta "a fost recrutat ca informator ca urmare a propunerii Departamentului Cultelor ca acesta sa fie trimis la studii in strainatate, fiind folosit pentru incadrarea informativa a diverselor medii din cadrul emigratiei romanesti", se arata in nota de constatare emisa de Directia Investigatii a CNSAS depusa la dosar.

CNSAS mai arata, in actiunea depusa la Tribunalul Bucuresti, citand din dosare ale Serviciului de Informatii Externe (SIE), ca episcopul a preluat urmatoarele nume conspirative de colaborare: "Crin" (1981-1985), "Casius" (1985-1991), "Casio" (1988), cu precizarea ca "domnul Craciun a dorit pastrarea conspirativitatii asupra legaturii sale cu organele noastre (n.r. organele SIE)".

Desi nu s-au identificat documente care sa arate faptul ca episcopul a transmis informatii catre securitate, din continutul rapoartelor intocmite de catre ofiterii de legatura reiese ca ar fi desfasurat activitate in acest sens, sustin reprezentantii CNSAS. Pentru exemplificare, CNSAS precizeaza ca episcopul "a furnizat unele date cu privire la vizitatorii straini din cadrul Episcopiei, cadrele bisericesti propuse sa se deplaseze in exterior, relatiile acestora in strainatate".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă