» In septembrie, magistratii instantei supreme transeaza soarta dosarului Zambaccian.
» Cauza va fi retrimisa
la Directia Nationala Anticoruptie sau inchisa.
» Anterior, Curtea Constitutionala i-a dat dreptate fostului premier PSD.
La data de 7 septembrie se va hotari soarta dosarului Zambaccian si a protagonistului sau, Adrian Nastase. In toamna, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor avea de ales intre inchiderea procesului penal sau retrimiterea dosarului la DNA.
Judecatorii Curtii Constitutionale au admis la 5 iulie exceptia de neconstitutionalitate invocata de avocatul lui Nastase, in care acesta este cercetat pentru fapte de coruptie. Mai exact, aparatorii fostului premier au contestat ancheta facuta de procurori deoarece nu s-ar fi respectat Legea 115/1999 privind raspunderea ministeriala. Nastase a invocat faptul ca procurorii l-au urmarit penal fara avizul Camerei Deputatilor, asa cum prevedea legea amintita. "In cazul in care ministrul cercetat este si membru al Parlamentului, este obligatoriu si avizul Camerei din care acesta face parte, Camera Deputatilor sau Senatul. (…) Sesizarea pentru care se cere urmarirea penala se face de catre o comisie speciala, fie de la Senat, fie de la Guvern sau chiar din partea presedintelui Romaniei. In final, comisia trebuie sa prezinte un raport privind urmarirea penala sau clasarea cauzei", a declarat avocatul Gheorghe Diaconescu, fost prim-adjunct al procurorului general inainte de 1989.
Diaconescu a mai precizat ca numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului. "Neexercitarea acestui drept de catre cele trei organisme impiedica procurorul sa inceapa urmarirea penala. Lipsa acestor conditii duce la anularea declansarii urmaririi penale, suspendarea urmaririi penale si, practic, anularea actului de sesizare a instantei", a completat avocatul lui Nastase.
Judecatorii instantei supreme au suspendat judecarea dosarului Zambaccian la 22 martie si au trimis cauza spre verificare Curtii Constitutionale. In acest dosar, Adrian Nastase este acuzat de luare de mita in forma continuata, santaj si trafic de influenta. Sotia sa, Dana, este inculpata pentru complicitate la luare de mita, iar Irina Jianu (fost sef la Inspectoratul de Stat in Constructii) si Cristian Vasile sunt inculpati pentru dare de mita. Conform procurorilor DNA, Nastase ar fi obtinut, in urma savarsirii mai multor infractiuni, suma de 1,3 milioane euro.
Deputatul PSD a negat acuzatiile, sustinand ca intregul proces este o "facatura", si s-a plans ca nu a vazut rechizitoriul procurorilor, acesta fiind trimis mai intai jurnalistilor.
Pe rolul instantei supreme se mai afla o cauza a lui Adrian Nastase in care este acuzat de dare de mita.
Coleg de dosar este Ioan Melinescu, fost sef al Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Asa-numitul dosar al "matusii Tamara" va avea, cel mai probabil, aceeasi soarta cu procesul Zambaccian, acelasi avocat fiind pregatit sa ridice aceeasi exceptie de neconstitutionalitate care a "functionat" prima data.