1 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăSpecialDosarul Rodicai Stanoiu cu CNSAS, stramutat la Curtea de Apel Oradea

Dosarul Rodicai Stanoiu cu CNSAS, stramutat la Curtea de Apel Oradea

Dosarul Rodicai Stanoiu cu CNSAS se va judeca la Curtea de Apel Oradea, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, miercuri, stramutarea cauzei de la Curtea de Apel Bucuresti, informeaza Mediafax.

Instanta suprema a decis mentinea tuturor actelor facute pana in prezent in acest dosar, astfel ca noua expertiza grafoscopica dispusa de Curtea de Apel Bucuresti in octombrie 2009 va fi efectuata.

Rodica Stanoiu a solicitat instantei supreme ca dosarul sau cu CNSAS sa fie mutat de la Curtea de Apel Bucuresti la alta instanta egala in grad invocand presiunea mediatica.

Avocata fostului ministru Rodica Stanoiu a spus, miercuri, la instanta suprema, ca "natura calitatii partilor a influentat nepartinirea judecatorului care a dictat solutii nefavorabile". Ea a precizat ca acest lucru s-a intamplat din cauza calitatii de fost ministru al Justitiei a Rodicai Stanoiu, precum si din cauza presiunii mediatice la care a fost supus acest caz.

"Vorbesc aici de activitatea sacadata a presei si mai precis a jurnalistului Mircea Toma de la Agentia de Monitorizarea a Presei, care din luna februarie 2009 a scris o serie de materiale la adresa acestui caz si a clientei mele. Ma refer la materiale publicate in februarie 2009 si martie 2009 si la un material din 13 ianuarie 2010, cand a prezentat o serie de informatii provenite din documente de natura secreta despre care doar judecatorul trebuia sa aiba cunostinta", a mai aratat avocata Rodicai Stanoiu.

Avocata a cerut judecatorilor admiterea cererii de stramutare a dosarului si anularea tuturor actelor efectuate de la Curtea de Apel Bucuresti incepand cu termenul din 27 octombrie 2009, cand aceasta instanta a admis o solicitare a CNSAS de intocmire a unei noi expertize grafoscopice, documentele folosite pentru comparatie fiind un set de chestionare completate de aceasta la Directia de Pasapoarte, in anii '70 – '80.

Reprezentantul CNSAS le-a spus judecatorilor ca si in cazul admiterii cererii de stramutare a dosarului la o alta instanta egala in grad interesul mediatic va fi acelasi. Acesta a precizat ca "presa intotdeauna se va interesa de acest dosar, data fiind calitatea de fost ministru al Justitiei al doamnei Rodica Stanoiu" si ca motivul real al cererii de stramutare ar fi acela ca Rodica Stanoiu vrea sa se anuleze dispozitia instantei privind efectuarea acestei noi expertize.

In 27 octombrie 2009, Curtea de Apel Bucuresti a admis o solicitare a CNSAS de intocmire a unei noi expertize grafoscopice in procesul in care Rodica Stanoiu a contestat actul CNSAS privind colaborarea ei cu Securitatea.

Cele sase documente propuse pentru comparatie cu notele de la Securitate ar fi fost scrise de Rodica Stanoiu in perioada anilor '70 – '80 si au fost date Directiei de Pasapoarte. Consilierul CNSAS preciza atunci ca aceste documente sunt cele mai potrivite pentru a fi comparate cu notele informative presupus a fi date de Stanoiu la Securitate, pentru ca unele dintre ele sunt din anul 1983, perioada in care se presupune ca aceasta ar fi dat note informative Securitatii.

Ultima expertiza grafoscopica realizata de Institutul National de Expertize Criminalistice arata ca scrisul din notele informative de la Securitate semnate cu numele conspirativ "Sanda" si cel din documentele prezentate de Rodica Stanoiu instantei nu sunt ale aceleasi persoane.

Rodica Stanoiu afirma, in noiembrie 2006, intr-o emisiune televizata, ca dosarul "Sanda" care exista la CNSAS este unul de urmarire si contine 1.600 de pagini, care cuprind perioada 1978-1982.

"Dosarul de informator mi s-a fabricat in perioada 2003-2004, sub guvernarea PSD, la comanda unui vicepresedinte al unui serviciu secret. Radu Timofte nu a stiut nimic despre acest lucru", afirma Stanoiu (care a trecut la PC-n.r.), adaugand ca si alte dosare de Securitate au fost modificate in aceeasi perioada.

Rodica Stanoiu declara ca cele 18 note informative care i se atribuie nu ii apartin si ca ar fi fost plastografiate, avand drept model scrisul sau din perioada de dupa 1990. "Toata plastografia este facuta dupa 1990. A existat o perioada in viata mea cand am avut un scris diferit, deoarece am avut o operatie la coloana vertebrala. Aceste note, care mi se atribuie, copiaza acel scris. Ceea ce mi se pare incredibil este ca in acele note exista doua sau trei scrisuri diferite", spunea Stanoiu.

"Cu exceptia unei singure note, care are un ton mai elevat si mai normal, toate sunt la nivel de mahala. Acea Sanda este mult prea inculta", spunea Stanoiu, care preciza ca este o buna cunoscatoare a acestei limbi si n-ar fi facut asemenea greseli.

Rodica Stanoiu a refuzat sa declare daca a colaborat sau nu cu Securitatea. "Am dreptul sa tac. Nu ma puteti obliga sa declar ceva", afirma ea.

Cele mai citite

MAE: Cetățeni români blocați în Congo, în urma ofensivei unei grupări rebele

Ministerul a precizat că au fost primite cereri de asistență consulară din partea familiilor românilor aflați în Congo Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat duminică...
Ultima oră
Pe aceeași temă