3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialRomânia, pe locul doi în UE la cheltuielile pentru ordine și siguranță...

România, pe locul doi în UE la cheltuielile pentru ordine și siguranță națională. Doar bulgarii ne întrec

Eurostat a arătat, joi, că nu mai puțin de 6,3% din totalul cheltuielilor bugetare se duc pentru ordine și siguranță. Doar Bulgaria alocă un procent mai mare din cheltuielile publice pentru aceste sectoare.

Statele membre ale UE au cheltuit 258 de miliarde de euro în anul 2015 pentru ordine şi siguranţă publică, sau 1,8% din PIB-ul UE, pe primele locuri în UE fiind Bulgaria, care a alocat 2,8% din PIB, urmată de Slovacia, 2,4% din PIB, şi România cu 2,3% din PIB pentru ordine şi siguranţă publică, arată Eurostat.


 

La polul opus, Danemarca şi Luxemburg au alocat fiecare 1% din PIB pentru ordine şi siguranţă publică, alte ţări care au alocat mai puţin de 1,5% din PB pentru sectorul menţionat fiind Irlanda, 1,1%, Malta şi Finlanda, 1,2%, Suedia, 1,3% şi Austria, cu 1,4% din PIB.

Clasamentul este însă diferit dacă se ţine cont de sumele cheltuite per cap de locuitor de statele membre UE, În medie, în 2015 statele membre au cheltuit 507 euro pe cap de locuitor pentru ordine şi siguranţă publică. Pe primele locuri după acest indicator sunt Luxemburg cu 899 euro pe cap de locuitor, Marea Britanie, 792 euro, şi Olanda, 724 euro. La polul opus se află Bulgaria cu 173 de euro şi România cu 183 de euro pe cap de locuitor cheltuiţi în acest sector.



Cheltuielile guvernamentale pentru ordine şi siguranţă publică acoperă în principal cheltuielile cu serviciile de poliţie şi pompieri, tribunale şi închisori. La nivelul Uniunii Europene, cheltuielile guvernamentale pentru ordine şi siguranţă publică ca procent din PIB, 1,8%, sunt mai mari decât cele pentru alte activităţi importante precum apărare, 1,4%, recreaţie, cultură şi religie, 1%, sau protecţia mediului, 0,8% din PIB.


Cele mai citite

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă