-0 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialCSM a sesizat Inspecţia Judiciară în urma declaraţiilor făcute de Ponta după...

CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în urma declaraţiilor făcute de Ponta după trimiterea în judecată

UPDATE 16:31  Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, vineri, Inspecţia Judiciară, solicitând să verifice dacă afirmaţiile premierului Victor Ponta, făcute după trimiterea sa în judecată, au afectat independenţa sistemului judiciar, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de rezultatul votului unanim exprimat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cu ocazia Adunării Generale a Procurorilor din 18 septembrie, prin care au solicitat CSM să analizeze dacă afirmaţiile publice ale premierului Victor Ponta, făcute ca urmare a trimiterii sale în judecată, aduc atingere independenţei sistemului judiciar.

În temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, conducerea Consiliului a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură afirmaţiile publice ale domnului Victor Viorel Ponta au fost de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său. Pe această cale, Consiliul Superior al Magistraturii solicită respectarea obligaţiei de rezervă faţă de activităţile sistemului judiciar, mai ales în situaţiile în care se face referire la cauze aflate în derulare pe rolul parchetelor sau instanţelor de judecată. Depăşirea obligaţiei de rezervă ce incumbă reprezentanţilor puterilor statului de drept afectează echilibrul acestuia şi aduce atingere valorilor sale fundamentale„, se mai spune în comunicatul CSM
 

***

Direcția Națională Anticorupție a cerut, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă afirmațiile premierului Victor Ponta la adresa procurorului de caz sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

Astfel, 90 de procurori din cadrul DNA au solicitat CSM să analizeze dacă afirmația lui Ponta””(….) singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani!” afectează independența justiției.

Citește și: Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari

 La data de 18 septembrie 2015, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, constituită la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu propunerile de modificare și completare a Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, a fost inclus pe ordinea de zi și subiectul privind aceste declarații lansate în spațiul virtual  de către premierul României”, se arată în comunicatul DNA.

”Declarația respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către șefii ierarhici, sub aspectul legalității și temeiniciei, conform dispozițiilor Codului de Procedură Penală. Astfel, afirmațiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcției deținute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze și să aducă atingere instituției în care își desfășoară activitatea procurorul, precum și independenței sistemului judiciar”, se arată în comunicatul DNA.

Citește și: Herțanu, cumnatul lui PONTA, a primit un Audi Allroad de la Dan Șova. Informația apare în rechizitoriul de trimitere în judecată a premierului

În solicitarea adresată CSM, procurorii Direcției Naționale Anticorupție consideră că ”afirmațiile denigratoare” făcute de primul ministru afectează reputația profesională a procurorului care a instrumentat cauza, cât și a procurorilor abilitați să se pronunțe cu privire la legalitatea și temeinicia soluției dispuse în dosarul respectiv – trimitere în judecată.

”Aceste afirmații pun la îndoială obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale, cât și probitatea morală și profesională a procurorilor care își desfășoară activitatea în cadrul acestei instituții, ceea ce este de natură să aducă o gravă atingere independenței Direcției Naționale Anticorupție. Reamintim că independența sistemului judiciar este o consecință a integrității profesionale și morale, iar imparțialitatea și integritatea sunt atribute ce trebuie garantate conform prevederilor legale”, mai spune DNA.

Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată, joi, de procurorii anticorupție în dosarul Turceni Rovinari, pentru fapte de corupție. Mai exact, Ponta este acuzat de pentru 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, spălarea banilor.

La scurt timp după trimiterea în judecată, Ponta a reacționat pe contul personal de Facebook și l-a atacat pe procurorul de caz. În mesajul ironic scris pe rețeaua de socializare, premierul a spus că „singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră, inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani”.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Intervenții intense pentru Salvamont: 42 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, 12 transportate la spital

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județul Brașov, echipa de salvamontiști fiind solicitată de opt ori într-o zi Salvamontiștii au avut o zi...

Acțiunile Tesla explodează: Creștere spectaculoasă alimentată de contextul politic

În urmă cu mai puțin de două luni, Tesla părea să înregistreze unul dintre rarele sale ani de pierderi pe bursă. Totuși, o ascensiune...
Ultima oră
Pe aceeași temă