15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialDNA a ridicat documente de la Prefectura Buzău şi Primăria Gura Teghii,...

DNA a ridicat documente de la Prefectura Buzău şi Primăria Gura Teghii, în dosarul retrocedărilor

Direcţia Naţională Anticorupţie a ridicat documente de la Prefectura Buzău şi Primăria Gura Teghii, în dosarul retrocedărilor ilegale a peste 5.000 de hectare de pădure în care miercuri sunt audiate la DNA Ploieşti mai multe persoane, între care şi fostul prefect de Buzău Paul Beganu, informează Mediafax.

În acest caz au fost audiaţi şi membrii comisiei locale pentru aplicarea legii fondului funciar.

"Documentele sunt predate unde s-au cerut, la DNA și la Poliția Județeană, dar probabil toate au ajuns la DNA. În ultima vreme, au fost chemate la audieri la DNA mai multe persoane, membrii ai comisiei locale de fond funciar. Eu nu am fost încă. Pădurea este deja retrocedată de niște ani, a fost o decizie a instanței, nu mai putem schimba noi nimic și nici să comentez eu mai mult”, a declarat primarul comunei Gura Teghii. El a precizat că până în prezent nu a fost chemat la audieri, deși la acea vreme era primar și, implicit, președinte al comisiei locale pentru aplicarea legii fondului funciar.

Prefectul judeţului Buzău, Maria Buleandră, a spus, la rândul său, că și de la sediul Prefecturii au fost ridicate mai multe documente, iar un angajat al instituției a fost chemat recent la DNA, pentru declarații.

"Documentele au fost ridicate de la Prefectură ca și în cazul altor spețe. E normal să ridice documente. E hotărârea comisiei județene. Comisia județeană e competentă să valideze și să invalideze. În acest caz, comisia județeană a luat act de o hotărâre judecătorească și a validat anexa 37 suplimentară, semnată de reprezentanții comisiei locale Gura Teghii și de un reprezentant al Direcției Silvice. În această situație a fost adoptată o hotărâre a comisiei județene prin care au fost aprobate propunerile cuprinse într-un referat al comisiei locale Gura Teghii. În comisia județeană, Prefectura are zece juriști, comisia județeană nu are juristul ei propriu. Dar, toate referatele care ajungeau la Prefectură erau vizate în prealabil de instituțiile abilitate, după caz de ADS sau de Direcția Silvică, fiindcă pe lângă comisia județeană funcționează și un colectiv de lucru care întocmește referate pentru a fi aprobate in comisia județeană”, a declarat, miercuri, prefectul Maria Buleandră.

Potrivit unor surse judiciare, în ultima perioadă la DNA ar fi fost chemați și doi ingineri silvici de la Ocolul Silvic Gura Teghii, care au părăsit sistemul la scurt timp după ce Gheorghe Ceteraș a câştigat procesul, în urma căruia a fost pus în posesie cu peste 5.000 de hectare de pădure în Gura Teghii.

Pădurea a fost ulterior vândută unei companii străine cu peste 20 de milioane de euro. Acest lucru a fost posibil după ce Gheorghe Ceteraș a cumpărat drepturile litigioase de la moştenitorul de drept al pădurii, un pensionar din Bucureşti, care nu a reușit mulți ani să câștige procesele prin care își cerea drepturile.

 

Cele mai citite

Tarom, în topul celor mai prost cotate companii aeriene din lume

În plin proces de restructurare, Tarom, singura companie aeriană controlată de statul român, se află în topul celor mai slab cotate companii aeriene la...

Fostul ministru al Educației este noul prorector al SNSPA

Decizia de numire a Ligiei Deca a fost adoptată, în urma consultării Senatului universitar Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a anunțat numirea...

Studenții cer clarificări și bilete online

Alianța Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România atrage atenția asupra multiplelor situații neacoperite de legislația actuală, care afectează studenții Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti...
Ultima oră
Pe aceeași temă