8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialDisident urmarit 18 ani de 200 de securisti

Disident urmarit 18 ani de 200 de securisti

Dupa ce Vasile Paraschiv a obtinut despagubiri de 300.000 de euro pentru torturile la care a fost supus de comunisti, un alt disident politic ii urmeaza exemplul: Marin Trusca, internat in trei spitale de psihiatrie, pe motive politice, cere statului aceeasi suma.

Marin Trusca este considerat de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din Romania drept primul caz dovedit de "psihiatrie politica". El a fost luat in vizor de Securitate in anul 1971, cand a atacat, intr-o sedinta a asociatiei studentesti, "inegalitatile sistemului, privilegiile sociale, noile forme de exploatare mascata si aparitia cultului personalitatii lui Ceausescu". Pe atunci, Trusca era student in anul IV la Facultatea de Istorie din Bucuresti, iar pana in 1989, pe urmele lui si ale familiei sale au stat aproximativ 120 de ofiteri si 75 de informatori ai Securitatii, potrivit documentelor depuse in dosarul de la Tribunalul Bucuresti, citate de NewsIn. In 1973, Trusca a recidivat trimitandu-i o telegrama lui Nicolae Ceausescu, prin care il anunta ca intra in greva foamei. Securitatea l-a trimis in armata, facandu-l sa paraseasca postul de invatator dintr-un sat din Vaslui.

 

Un an mai tarziu, Securitatea l-a internat pe Trusca timp de o saptamana in Spitalul Militar Constanta, la sectia Neurologie, cu diagnosticul "sindrom discordant", apoi el a fost dat afara din invatamant. In 1975, Trusca a fost expulzat din judetul Vaslui la ordinul prim-secretarului Gheorghe Tanase. In acelasi an, el a fost internat in celebrul Spital de Psihiatrie din Socola, unde erau "tratati" adesea cei care se opuneau sistemului comunist. Diagnosticul "psihoza discordanta" l-a tinut pe Trusca timp de o luna si jumatate internat la Socola. Dupa ce a fost eliberat, a fost nevoit sa munceasca pe un santier ca muncitor necalificat, apoi a fost repartizat la Muzeul Olteniei, in urma unei anchete "reparatorii" a PCR. Ultima internare politica a lui Marin Trusca a durat doar trei zile, in 1986, la Spitalul de Psihiatrie din Craiova.

Marin Trusca reclama, in dosarul de la Tribunal, ca spitalul din Craiova l-a scos din evidente abia in 1996, dupa insistente repetate si in ciuda faptului ca era incadrat inca din 1992 in categoria persecutatilor politic. De asemenea, Trusca se mai plange ca indemnizatia oferita de statul roman pentru suferinta sa insumeaza 20 de lei lunar. Procesul va incepe pe 19 februarie, iar Trusca solicita despagubiri de 300.000 de euro.
La sfarsitul anului trecut, un alt disident politic, Vasile Paraschiv, unul dintre cei care au initiat, in 1977, Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din Romania, a primit aceeasi suma drept despagubire pentru persecutiile la care a fost supus de statul comunist. Paraschiv s-a declarat nemultumit de aceasta suma si a refuzat o decoratie oferita de presedintele Traian Basescu.

Cele mai citite

România achiziționează un sistem avansat anti-drone de 60 de milioane de dolari

Sistemul oferă o imagine aeriană completă și capabilități avansate de atac electronic România va cumpăra un sistem de luptă anti-drone în valoare de 60 de...

Cum va fi vremea în ianuarie 2025: temperaturi ridicate și precipitații rare

Meteorologii prognozează temperaturi peste normalul perioadei în majoritatea regiunilor României pentru prima lună din 2025. În același timp, cantitatea de precipitații va fi redusă, anunțând...

Milan câștigă Supercupa Italiei după un meci incredibil cu Inter! Discursul motivațional al lui Ibrahimovic în vestiar

AC Milan a obținut un succes memorabil în Supercupa Italiei, învingând-o pe rivala Inter Milano cu 3-2, după ce a revenit de la 0-2. ...
Ultima oră
Pe aceeași temă