17.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialDiscursul lui Biden de la Bucuresti, "o provocare la adresa Rusiei"

Discursul lui Biden de la Bucuresti, „o provocare la adresa Rusiei”

» Cuvintele rostite de vicepresedintele SUA, Joe Biden, in Romania au atins cea mai mare temere a Rusiei, aceea ca Occidentul va ajunge pana la granita sa de vest, sustin expertii de la Institutul american Stratfor.

» Biden a ales Bucurestiul pentru a-si expune principalele idei in materie de politica externa fiindca Romania se afla la granita UE si NATO si isi doreste sa aiba un rol important in regiunea Marii Negre, dar si pentru ca Polonia si Cehia sunt dezamagite de schimbarea politicii americane legate de scutul antiracheta, spun specialistii romani de politica externa.

» Armand Gosu considera ca SUA nu mai pot face o politica in zona Marii Negre daca doresc resetarea relatiilor cu Rusia.

Discursul sustinut de vicepresedintele american Joe Biden la Bucuresti este "o provocare directa la adresa Rusiei", potrivit unei analize a Institutului american Stratfor. Autorii analizei, George Friedman, expert in geopolitica si director al Institutului Stratfor, si Peter Zeihan, vicepresedintele departamentului de analiza globala al Stratfor, sustin ca Biden le-ar fi aruncat manusa rusilor cerand vecinilor fostei Uniuni Sovietice sa ajute statele foste sovietice, precum Republica Moldova, Ucraina sau Georgia, "sa indeparteze de la putere sistemele autoritare si sa ramana independente". Discursul vicepresedintelui american, care coincide, in opinia Institutului Stratfor, cu noua politica externa a Administratiei Barack Obama, ar atinge astfel cea mai importanta temere a Rusiei, aceea ca Occidentul va ajunge la granita sa de vest, poate chiar in interiorul tarii, cu "revolutii colorate" care duc la instalarea unor guverne prooccidentale, asa cum au fost cazurile Georgiei, in 2003, si Ucrainei, in 2005.

 

Cei doi experti argumenteaza ca atunci cand Biden a spus ca SUA considera sferele de influenta ca fiind o mentalitate a secolului al XIX-lea, de fapt a sugerat ca Washingtonul "nu este pregatit sa accepte hegemonia Rusiei in spatiul fostei Uniuni Sovietice". Conform analizei, Biden chiar a asigurat public statele central si est-europene ca vor beneficia de orice fel de sprijin ar avea nevoie pentru a ajuta statele foste sovietice. Cei doi analisti americani sustin ca este inca neclar ce s-a intamplat intre decizia SUA de renuntare la scutul antiracheta din Polonia si Cehia si discursul de la Bucuresti, insa exista trei posibilitati care ar explica aceasta situatie. Fie Administratia Obama a decis inasprirea politicii fata de Rusia ca urmare a lipsei de reactie a Kremlinului dupa oferta facuta, fie nu a anticipat consecintele renuntarii la scut, vazut ca un gest impaciuitor la adresa Moscovei, ori Washingtonul nu are o politica bine definita in ceea ce priveste Rusia.

 

In schimb, Armand Gosu, specialist in problemele spatiului ex-sovietic, ne-a explicat ca "Rusia nu are de ce sa se teama decat de Polonia", care are expertiza pe zona caucaziana si in regiunea Marii Negre, "in rest, tarile din Europa Centrala si de Est nu au forta, expertiza sau prestigiu ca SUA". Pe de alta parte, Gosu sustine ca SUA "nu mai pot face o politica in aceasta zona daca doresc resetarea relatiilor cu Rusia". Un discurs rostit de la Bucuresti "e mai usor digerabil pentru Moscova", avand in vedere ca Romania "are o capacitate redusa de a intelege acest spatiu". Mai mult, Armand Gosu spune ca Biden nu ar fi putut sa tina discursul in alta parte decat la Bucuresti, "atat timp cat Polonia si Cehia sunt dezamagite de schimbarea politicii americane privind scutul antiracheta, in timp ce Romania a avut de castigat in urma acestei modificari, iar americanii se bucura aici de cea mai mare sustinere din Europa".

Armand Gosu argumenteaza ca "SUA au alte prioritati, cum ar fi Afganistan, Irak, Iran, si astfel amana ofensiva in spatiul ex-sovietic, lasand-o pe mana unor tari ca Romania, Polonia sau tarile baltice, in ideea ca Washingtonul va reusi sa-si rezolve problemele presante, dupa care sa revina la acest dosar".

Cele mai citite

Asigurările locuințelor, la un nivel minim în județele Galați și Vaslui, grav afectate de inundații devastatoare

Județele Galați și Vaslui au fost grav afectate de inundații în ultimele zile, ceea ce a dus la evacuarea a peste 300 de persoane...

Biletele pentru meciul Cipru – România, epuizate în timp record!

Suporterii tricolorilor au achiziționat rapid toate biletele disponibile pentru meciul din Liga Națiunilor. Meciul dintre Cipru și România, programat pe 12 octombrie 2024, în cadrul...

Harlem Gnohere și-a anunțat retragerea din fotbal!

Harlem „Bizonul” Gnohere, unul dintre cei mai valoroși străini care au trecut prin fotbalul românesc, a anunțat că se retrage din activitate la vârsta...
Ultima oră
Pe aceeași temă