UPDATE vineri, 15.08: Șeful TAROM Christian Heinzmann a fost suspendat, vineri, din postul de conducere, a declarat ministrul Transporturilor.
Ministrul Dan Costescu a explicat că belgianul Christian Heinzmann rămâne director general al Tarom, dar nu va mai putea exercita funcţia de manager de resurse financiare şi umane după data de 22 martie, potrivit News.ro.
Ancheta Autorităţii Aeronautice Civile a început în urmă cu peste două săptămâni, iar incidentul de miercuri de la Budapesta – când cabina de pasageri a unei aeronave s-a umplut de fum, iar avionul a aterizat de urgenţă, cu un singur motor – a avut o influenţă în decizia luată. În urma controlului, Autoritatea a decis că Heinzmann, care exercită atât funcţia de director general, cât şi pe cea de director de resurse, nu mai poate exercita efectiv funcţia secundară, iar decizia trebuie pusă în practică de către consiliul de admnisitraţie.
„Managerul trebuia să asigure resursele financiare şi de personal pentru îndeplinirea misiunii companiei. Termenul pe care l-a dat Autoritatea Aeronautică este 22, din 22 nu va mai putea să o îndeplinească”, a spus Costescu.
Însă Heinzmann a rămas director general, funcţie din care nu a fost revocat. Mai mult, atunci când s-a luat în discuţie raportul de management, directorul general al Tarom a părăsit sala. Ministrul Transporturilor l-a acuzat pe Christian Heinzmann de lipsă de interes şi de responsabilitate, care sunt dovedite de rezultatele slabe ale Tarom.
Costescu a precizat că autorităţile vor urma paşii legali în privinţa directorului general al Tarom, fără să dea detalii, precizând că deciziile, în privinţa Tarom, sunt ale consiliului de admnistraţie.
Luni urmează o nouă şedinţă a consiliului de admnistraţie, în care se va decide viitorul companiei şi în care s-ar putea lua noi decizii legate de actualul director general.
––––-
Director general al TAROM, Christian Edouard Heinzmann ar putea fi demis, transmite Realitatea TV. Decizia ar putea avea legătură şi cu incidentul aviatic de ieri zile de la Budapesta, când o aeronavă TAROM a aterizat de urgenţă pe aeroportul din capitala ungară, la doar cinci minute după decolare. În timpul ascensiunii, în avion s-a simţit fum, iar unii dintre pasageri susţin că au observat că una dintre elice se oprise din funcţionare.
Consiliul de Administraţie al TAROM se va întruni vineri, au declarat pentru Agerpres surse din domeniu. Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a solicitat Autorităţii Aeronautice Civile din România să finalizeze joi investigaţia de la TAROM, iar Consiliului de Administraţie al companiei i-a recomandat să ia act de concluziile raportului, de situaţia generală creată în companie şi să acţioneze conform atribuţiilor legale.
Într-un comunicat de presă, şeful de la Transporturi cere angajaţilor şi managementului executiv al companiei să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale, fără să pună în pericol regularitatea zborurilor şi siguranţa pasagerilor. „După acţiunea de protest a salariaţilor TAROM din cadrul Direcţiei Tehnice, desfăşurată pe parcursul zilei de astăzi, 16 martie a.c., solicit atât angajaţilor companiei, cât şi managementului executiv să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale, fără a periclita regularitatea zborurilor şi siguranţa pasagerilor. Întârzierile repetate ale curselor TAROM, tratarea necorespunzătoare a pasagerilor şi comunicarea defectuoasă a managementului cu angajaţii riscă să afecteze imaginea companiei. Toate acestea, coroborate cu incidentul în care a fost implicată aeronava TAROM la Budapesta, mă determină să solicit Autorităţii Aeronautice Civile din România, conform competenţelor instituţiei, să finalizeze mâine, 17 martie 2016, investigaţia de la TAROM. De asemenea, recomand întrunirea de urgenţă a Consiliului de Administraţie al TAROM care să ia act de concluziile raportului, de situaţia generală creată în companie şi să acţioneze conform atribuţiilor legale’, a afirmat Dan Costescu.
Christian Edouard Heinzmann a fost preşedinte al Luxair, compania naţională de transport aerian a Luxemburgului. Plătit lunar de TAROM cu un salariu între 10.000 și 15.000 de euro, el are o experienţă de peste 25 de ani în industria aviatică, și-a început mandatul la Tarom pe 19 noiembrie 2012, iar contractul era pe patru ani, având funcţia de chief executive officer and accountable manager.