12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialDIICOT a destructurat un grup infracțional transfrontalier, ce trafica celule umane

DIICOT a destructurat un grup infracțional transfrontalier, ce trafica celule umane

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Timișoara, împreună cu polițiștii Brigării de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, având suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații, au reușit destructurarea unui grup infracțional organizat transfrontalier specializat în traficul ilicit de celule umane. Un sprijin consistent a fost oferit și de autorități judiciare elene, prin intermediul ofițerului român de legătură din cadrul Biroului Atașatului Afacerilor Interne din Grecia.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara  au dispus astăzi, 30 mai a.c., luarea unor măsuri preventive față de patru persoane, dintre cele șase audiate ieri în acest dosar, după efectuarea mai multor percheziții. Astfel au fost reținuți pentru 24 de ore doi cetățeni greci, față de alți doi cetățeni români fiind dispusă măsura controlului judiciar, pentru activități infracționale derulate din ianuarie 2011- până când au fost prinși.

Suspectul Giatras Kostantinos, cetățean grec, în vârstă de 51 de ani, cu rezidența în Timișoara, a fost reținut pentru comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat și trafic ilicit de celule umane, fapte prevăzute de art. 367 alin. (1) din Codul penal și art. 158 alin (1) din Legea 95/2006, fiecare cu aplicarea art. 5 din Codul penal. Față de Giatras Kostantinos există suspiciunea rezonabilă că, în calitatea sa de administrator la S.C. A H S.A. şi S.C. P A S.R.L., director departament și medic specialist obstetrică-ginecologie cu specializare în fertilizare in vitro -, a constituit un grup infracţional organizat, în scopul traficului ilicit de celule umane.

 Față de suspectul Giatras Kostantinos există suspiciunea rezonabilă că, pe baza unor înţelegeri pecuniare între medic şi paciente, respectiv între paciente şi donatoare, a supus diferite persoane de sex feminin procedurilor de prelevare/extracţie de ovocite, materialul genetic fiind ulterior utilizat la realizarea de embiotransferuri, în beneficiul unor persoane aflate în dificultatea de a procrea pe cale naturală, dar care doreau să fie supuse, contra cost, procedurilor de reproducere umană asistată.

În activitatea medicală de fertilizare in vitro a fost utilizată şi procedura de embriotransfer la o mamă-surogat (mamă purtătoare), procedură care nu este însă prevăzută de legislaţia română în vigoare.

Suspecta Pappa Charikleia, cetățean grec în vârstă de 45 de ani, a fost reținută pentru comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat și trafic ilicit de celule umane, fapte prevăzute de art. 367 alin. (1) din Codul penal și art. 158 alin (1) din Legea 95/2006, fiecare cu aplicarea art. 5 din Codul penal.

Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că Pappa Charikleia, în calitatea sa de biolog – director de laborator – la S.C. A H S.A., a aderat şi sprijinit un grup infracţional organizat, în scopul traficului ilicit de celule umane, ajutând la derularea procedurilor de prelevare/extracţie de ovocite, materialul genetic fiind ulterior utilizat la realizarea de embiotransferuri, în beneficiul unor persoane aflate în dificultatea de a procrea pe cale naturală, dar care doreau să fie supuse, contra cost, procedurilor de reproducere umană asistată.

Totodată față de suspecții Stelea Lavinia, medic ginecolog, și Ciontu Daniela, medic biolog, a fost dispusă măsura controlului judiciar, față de care există suspiciunea rezonabilă că au comis infracțiunile de sprijinire a grupului infracțional organizat și trafic ilicit de celule umane.

 De asemenea, față de  mai multe persoane suspectate că au îndeplinit roluri de mamă-surogat, donatoare pentru cupluri beneficiare și donatoare de ovule pentru a fi utilizate la Centrul de Fertilizare in Vitro al A H, procurorii D.I.I.C.O.T. – ST Timișoara au extins urmărirea penală sub acuzația de complicitate la traficul ilicit de ovule umane, prevăzut de art. 48 Cod penal, raportat la art. 158 alin. 1 din Legea 95/2006.

Grupul infracțional era organizat pe două paliere:

    1.    organizarea de activităţi ilegale de transplant de celule umane utilizate pentru fertilizarea in vitro cu mamă purtător ; 

    2.    organizarea de activităţi ilegale de transplant de celule umane utilizate pentru fertilizarea in vitro cu ovocite prelevate de la diferite femei racolate de către angajaţii spitalului cărora li s-au achitat sume de bani pentru prelevarea  de ovocite, care ulterior au fost folosite în proceduri de fertilizare in vitro pentru alte femei.

Din probele administrate în cauză rezultă că au fost efectuate proceduri de inseminări in vitro cu mamă purtător, fără o procedură aprobată de către Agenția Națională de Transplant, fără respectarea Ordinelor Ministrului Sănătății menționate mai sus, la nivelul spitalului fiind încheiate doar protocoale sumare, sub formă de tipizat, cu donatoarele de ovocite sau cu mamele purtătoare. Persoanele erau direcționate de către personalul medical spre diverși notari publici (fiind identificați până în prezent doi), unde erau redactate declarații notariale prin care donatoarele de ovocite sau mamele-surogat se obligau să doneze sau să poarte o sarcină fără nici o pretenție materială, iar în ceea ce le privește pe mamele purtătoare acestea se obligau ca la naștere să predea copilul cuplului beneficiar, fără nici o altă pretenție. Și cuplurile beneficiare au semnat declarații notariale prin care se arăta că sunt de acord cu fertilizarea in vitro, cu transferarea embrionului rezultat în uterul mamei purtătoare, recunoscând, totodată, că pruncul rezultat este copilul lor natural.

Până în prezent au fost identificate  12 cazuri de mamă-surogat (persoane din România, Ungaria, Slovacia), fiind audiate șapte dintre ele, precum și cuplurile implicate în procedura de fertilizare in vitro cu acestea. Două dintre cele șapte mame-surogat au dat naștere la câte un copil, ambii fiind predați imediat părinților biologici.

Cuplurile beneficiare sunt atât cetățeni români, cât și cetățeni din Ungaria, Norvegia, Grecia.

 În unele cazuri, mamele purtătoare au declarat că au beneficiat de sume de bani sau alte bunuri pentru serviciul prestat cuplurilor (de exemplu – de 1000-1500 lei lunar pentru întreținere ca un fel de salariu). În alte cazuri personalul medical racola tinere donatoare de ovocite (300 de euro pentru o procedură de donare ovocite).

Menționăm că în prezent nu este legiferată procedura reproducerii umane asistate medical, folosindu-se o mamă purtătoare, Ministerul Sănătății nefiind înștiințat de o asemenea practică pe teritoriul României. De asemenea, Agenția Națională de Transplant nu a acreditat unități medicale publice sau private  pentru inseminarea in vitro prin mamă purtătoare și nici nu deține informații cu privire la existența unor astfel de proceduri pe teritoriul României.

Procurorii DIICOT – ST Timișoara au pus astăzi în mișcare acțiunea penală împotriva celor doi medici eleni reținuți, inculpații urmând a fi prezentați în cursul zilei Tribunalului Timiș cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de  Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Cele mai citite

Randamentul obligațiunilor britanice pe 30 de ani atinge un maxim istoric

Creșterea a fost determinată de o licitație, organizată de Biroul de Gestionare a Datoriei Publice Rata dobânzii pentru obligațiunile guvernamentale britanice pe termen de 30...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....

Victor Angelescu, nemulțumit de evoluția Rapidului. „Egalurile nu ne avantajează”

Acționarul minoritar al Rapidului critică numărul mare de remize și cere mai mult curaj în joc pentru calificarea în play-off Victor Angelescu, acționarul minoritar al...
Ultima oră
Pe aceeași temă