Expertii care monitorizeaza biodiversitatea din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii au intrat in alerta dupa ce au studiat textul notificarii trimis de Ucraina Ministerului Mediului din Romania privind reluarea lucrarilor la canalul navigabil de mare adancime Dunare-Marea Neagra. Acesta este cunoscut sub numele de Canalul Bastroe. Dupa ce au analizat documentatia tehnica trimisa de ucraineni, specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii sustin ca ucrainenii intentioneaza sa realizeze un dig submersibil la intrarea pe Canalul Stambulul Vechi. Daca va fi realizat, acesta va schimba radical actualul circuit acvatic din Delta. Un astfel de dig a fost prevazut si in documentatia initiala privind realizarea Canalului Bastroe, dar era amplasat in zona de sud a accesului pe respectivul canal si nu influenta cursul actual al apei pe canal.
Romulus Stiuca, directorul Institutului Delta Dunarii, spune ca, "daca acest dig va fi realizat pe noul amplasament, viteza de curgere a apei pe Canalul Bastroe va creste semnificativ, iar debitul pe Bratul Chilia va creste cu cel putin 5%. Astfel, va fi redus nivelul apei in celelalte zone ale Deltei, iar in anii secetosi foarte multe zone acvatice din Delta vor seca. Aceasta modificare hidrologica va avea efecte dramatice asupra faunei si florei protejate din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii". Expertii mai spun ca amplasarea digului va genera si o eroziune majora pe malul romanesc. Estimarile facute de specialisti arata ca digul romanesc de aparare din zona Popina ar urma sa fie spulberat la scurt timp de la realizarea epiului, iar granita romano-ucraineana in zona amenajarii pisciole Popina se va muta, in fiecare an, cu zeci de metri pe teritoriul romanesc.
Mircea Staras, expertul roman care a facut parte din comisia de ancheta ESPOO privind realizarea de catre Ucraina a Canalului Bastroe, a declarat ca "autoritatile romane au posibilitatea sa evalueze proiectul acestei investitii, iar daca constata prejudicii de mediu pe teritoriul tarii noastre, pot sa ceara explicatii, inclusiv sa solicite modificarea proiectului pentru a nu fi afectate interesele Romaniei. Fara acordul vecinilor, Ucraina nu va putea sa continue lucrarile la Canalul Bastroe". Konstantin Eliseev, ministru adjunct de Externe al Ucrainei, a declarat ca "vom face demersurile prevazute in Conventia ESPOO pentru obtinerea acordurilor internationale, dar Ucraina nu va renunta la construirea Canalului Bastroe".