1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecial"Diamant" de 200 de metri, in centrul Capitalei

„Diamant” de 200 de metri, in centrul Capitalei

»  Zaha Hadid, unul dintre cei mai in voga arhitecti contemporani ai lumii, a dezvaluit recent ultimul proiect al sau: un zgarie-nori in  Bucuresti, Dorobanti Tower.

» Constructia va avea 200 de metri inaltime (cea mai mare din Bucuresti) si forma unui diamant inclinat.

» Reprezentantii Primariei Sectorului 1, responsabili cu eliberarea autorizatiilor de constructie, sustin ca nu stiu nimic despre giganticul proiect.

Firma britanica de arhitectura Zaha Hadid Architects a proiectat un bloc-turn inalt de 200 de metri in centrul Bucurestiului, Dorobanti Tower, noteaza presa engleza. Potrivit firmei de arhitectura, constructia va avea o suprafata desfasurata de 100.000 de metri patrati, va gazdui un hotel de 5 stele (34.000 de metri patrati), un cazino, apartamente de lux (35.000 de metri patrati), o zona comerciala si de intalnire pentru clienti la etajele inferioare (4.600 de metri patrati), urmand a fi amplasata pe strada Mihai Eminescu, la intersectia cu Calea Dorobantilor.
Zaha Hadid, o vedeta a designului contemporan, afirma pe blogul sau ca beneficiarul acestui proiect este fima romaneasca Smartown Investments, un investitor privat care va pune acest proiect in aplicare incepand cu 2009, avand ca termen de finalizare anul 2013.

Contactati de "Romania libera", reprezentantii firmei bucurestene Smartown Investments au refuzat sa dea detalii despre acest poiect.
Zaha Hadid Architects descrie conceptul uriasului "diamant" bucurestean: "Dorobanti Tower a fost proiectat pentru a stabili un simbol in inima Bucurestiului. Noul turn este un mix unic intre o forma distincta, o structura ingenioasa si avantajele panoramice ale locuirii la inaltime. Puritatea acestei forme – un diamant slefuit – va fi un elegant reper in centrul Bucurestiului. Stilul lui Zaha e o sinteza de arhitectura si inginerie care adopta o linie structurala diferita, serpuitoare, integrand cu naturalete programele fluide, schimbatoare ale unui hotel, dotarile de lux sau locuintele rezidentiale din interior. Constructia este situata in centrul Bucurestiului, la vest de Piata Romana si la circa 6 kilometri de aeroport. (…) Zona destinata publicului va fi diferita de tot ce s-a construit in acest sens in Bucuresti, intrucat va reprezenta o atractie majora intr-un centru aglomerat – oferind un important nou loc de intalnire si de loisir urban".

Potrivit informatiilor furnizate de firma Zaha Hadid Architects pe 23 ianuarie si citate de site-ul e-architect.co.uk, terenul pe care se va construi este la intersectia a trei strazi: Mihai Eminescu, Calea Dorobantilor si General Brosteanu. "Trei strazi inconjoara terenul. Avand in vedere configuratia locului, propunerea ZHA este aceea de a separa accesul pietonal de cel al vehiculelor. In afara celor trei strazi principale, un alt drum leaga strada General Brosteanu de Mihai Eminescu. Acest drum va servi pentru accesul rezidential, dar va functiona si ca drum pietonal intre cele doua strazi." Potrivit aceluiasi site, designul este semnat de Zaha Hadid si Patrik Schumacher.
Hadid mai are in desfasurare un proiect in estul Europei, un turn de 250 de metri in Varsovia, a carui constructie a fost insa oprita recent, din cauza crizei financiare.

Edilii nu stiu nimic despre proiect
Imobilul nu a obtinut deocamdata autorizatie de construire de la Primaria Sectorului 1, iar la Primaria Capitalei nu a fost depusa nici o documentatie pentru intocmirea Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Responsabilul cu comunicarea din Primaria Sectorului 1, Alexandru Ichim, ne-a spus ca acesta este un proiect mare care nu ar fi putut trece neobservat. In plus, in zona respectiva sunt foarte multe cladiri care ar trebui demolate pentru a se putea construi turnul, iar proprietarii ar trebui despagubiti cu sume importante. Dezvoltatorul proiectului nu a depus actele necesare pentru ca PUZ-ul sa fie discutat de Comisia Tehnica de Urbanism, a precizat Ioana Balaurea, de la Centrul de Planificare Urbana si Metropolitana.

Aparitia informatiei ca in centrul Bucurestiului s-ar construi un zgarie-nori de 200 de metri, de altfel cel mai inalt din Capitala, este cu atat mai suprinzatoare cu cat in ultimii ani au existat o serie de controverse si proteste la adresa acestor constructii. Aceasta a fost si una dintre temele principale de campanie impotriva fostului primar Adriean Videanu. Intre timp, au fost date mai multe aprobari si avize urbanistice pentru zgarie-nori.

» Zaha Hadid
Zaha Hadid s-a nascut in Irak, in anii ‘50, dar traieste la Londra. Este singura femeie care a castigat vreodata prestigiosul premiu de design Pritzker Prize. Zaha Hadid face parte din curentul deconstructivist din arhitectura contemporana si este unul dintre cei mai cautati arhitecti din lume, din Statele Unite pana in Japonia. A creat cateva dintre cele mai spectaculoase cladiri de pe mapamond, de la sediul central al BMW din Germania pana la Centrul Rosenthal pentru Arta Contemporana din Ohio.

A lucrat la crearea interiorului din Domul Millenium, Londra, si la Centrul Acvatic din capitala britanica, realizat pentru Jocurile Olimpice din 2012. Cu toate acestea, unele dintre cele mai importante proiecte ale ei nu au fost niciodata construite, fiind considerate initial dificil de pus in practica, precum The Peack Club, din Hong Kong, si Cardiff Bay Opera House, din Tara Galilor. De-a lungul anilor, a avut peste 12 expozitii arhitecturale si a primit trei dintre cele mai prestigioase distinctii din domeniu.

Ada Dumitrescu
Ada Dumitrescu
Ada Dumitrescu, sef departament Cultura
Cele mai citite

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...

Parlamentul sud-coreean l-a demis pe președintele interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzat de „participare activă la insurecție” după tentativa eșuată a...

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...
Ultima oră
Pe aceeași temă