Interpretarea pe care MAE ungar o dă Tratatului politic cu România, în legătură cu autonomia teritorială pe criterii etnice, "este foarte asemănătoare cu motivarea Federaţiei Ruse privind anexarea Crimeei", a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.
"Eforturile statului ungar prin care se caută legitimarea, pe baza dreptului internaţional, a ideii de autonomie teritorială pe criterii etnice sunt inutile", a susţinut fostul şef al diplomaţiei, argumentând că "recenta decizie a Comisiei Europene prin care s-a respins Inţiativa cetăţenească, iniţiată de UDMR şi sprijinită, printre alţii, de Ungaria,este foarte clară, şi anume drepturile minorităţilor sunt categoric recunoscute în contextul normelor interne ale statelor membre".
Diaconescu a mai spus, pentru MEDIAFAX, că, de altfel, acesta a fost şi "sensul dialogului româno-ungar pe aceste teme pe toată perioada în care a funcţionat Comisia bilaterală privind drepturile minoritarilor din cele două ţări,constituită în baza Tratatului politic de bază".
Problematica acordării autonomiei nu încalcă Tratatul de bază româno-ungar, în contextul în care documentul stipulează că situaţia minorităţilor etnice este o chestiune bilaterală, afirmă Anna Nagy, purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, conform MTI.
Anna Nagy a făcut aceste declaraţii ca reacţie la afirmaţiile făcute de ministrul român de Externe, Titus Corlăţean.
"Ungaria a arătat foarte clar că situaţia minorităţii maghiare din România nu reprezintă o afacere internă a României, iar fostul ministru de Externe Janos Martonyi a reiterat acest lucru cu ocazia vizitei la Bucureşti efectuate în martie anul trecut", a subliniat Anna Nagy.