3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialDezvăluirile Black Cube, în vizorul CSM. Procurorii spun că singurii care au...

Dezvăluirile Black Cube, în vizorul CSM. Procurorii spun că singurii care au avut documentele din dosar sunt avocații fostului ofițer SRI Daniel Dragomir

Procurorii solicită CSM să analizeze dacă publicarea unor acte din dosar aduce atingere intereselor justiției. Documentele în cauză au apărut prima data pe blogul ziaristului Ion Cristoiu.

DIICOT acuză publicarea masi­vă a unor documente și infor­mații din dosarul Black Cube, documente care se află într-o fază nepublică, și subliniază faptul că singurii care au deținut copii ale actelor din dosar sunt avocații fostului ofițer SRI, Daniel Dragomir.


Citește și: EXCLUSIV. LEGĂTURI PERICULOASE în Dosarul Black Cube: Întâlnirea dintre Dan Zorella și Daniel Dragomir a fost intermediată de patronul spațiului unde funcționa Clubul ”Colectiv”

”România liberă” a aflat despre o legătură stranie în Dosarul ”Black Cube”. În declarația dată în dosar de Dan Zorella, co-fondatorul firmei israeliene acuzate că a spionat-o pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, acesta a precizat că întâlnirea cu Daniel Dragomir a fost intermediată de ”un tânăr israelian pe nume Gidi Zelivansky”… citește mai departe aici…


“După reţinerea şi arestarea preventivă a inculpatului Dra­gomir Daniel, apărătorii acestuia au solicitat copii de pe dosarul de urmărire penală, drept care le-a fost respectat. În acest sens, la 28 septembrie, respectiv 12 octombrie 2016, apărătorii inculpatului au primit copii de pe toate cele 13 volume ale dosarului de urmărire penală, inclusiv de pe volumul conţinând răspunsul la comisia rogatorie emis de către autorităţile israeliene. Trebuie precizat că apărătorii inculpatului sunt singurele persoane care au deţinut în mod legal copii de pe actele dosarului cauzei. Cea mai mare parte a actelor dosarului nu sunt documente destinate publicităţii”, arată DIICOT, într-un comunicat de presă.

Procurorii anunță că vor soli­cita CSM să analizeze dacă publicarea în presă a acestor documente aduc atingere intereselor justiției. În plus, ei subliniază faptul că supraîncărcarea media cu documente prezentate prematur și disparat publicului nu poate duce la informarea corectă și obiectivă.

“Platforma oferită zilnic de mass-media pentru interpretarea unor probatorii într-o manieră care nu implică cunoaștere juridică depășește curiozitatea normală a oricărui jurnalist și încearcă să circumscrie probatoriile dintr-o cauză aflată în lucru la procuror denigrării unor persoane sau luptei dintre alte autorități ale statului. Aceste lucruri sunt străine activității de urmărire penală și sunt de natură să pună presiune pe procuror și judecător, precum și să altereze prezumția de nevinovăție de care se bucură oricare persoană cercetată”, mai susține DIICOT.

Avocații neagă scurgerea  de informații

Informațiile la care se referă anchetatorii au apărut pe blogul ziaristului Ion Cristoiu, care neagă, însă, într-o declarație pentru PS News, faptul că ­le-ar fi primit de la avocații lui Daniel Dragomir. De asemenea, avocații fostului ofițer SRI – Adriana Manoli, Laura Vicol și Daniel Caraman – spun că nu au transmis presei acte din dosar. “Așa cum am afirmat de la începutul apariției în public a acestor documente, nici o persoană din echipa de apărători a domnului Dragomir nu a divulgat vreo informație din acest dosar”, a precizat avo­cata Adriana Manoli pentru „România liberă“.

La rândul său, Laura Vicol susține că, de fapt, procurorii sunt cei care au scurs documentele către presă, nu avocații. “DIICOT dorește să se scuze în fața DNA-ului pentru propriile scurgeri de informații”, a spus Vicol.

Reacţia DIICOT vine după ce în spaţiul public a apărut decla­raţia directorului Black Cube, Dan Zorella, care susţine că operaţiunea firmei de spionare a șefei DNA, Laura Codruța Kövesi, a fost susţinută de şeful SRI şi de preşedintele Iohannis. Atât SRI, cât și Klaus Iohannis au precizat, ulterior, că nu au nici o legătură cu această cauză.  

Probleme de procedură în cazul Geclowicz

Tribunalul București a cerut DIICOT modificarea acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat cu israelianul David Geclowicz în dosarul Black Cube, în sensul indicării pedepsei complementare cu privire la infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat.

Judecătorul de drepturi și libertăți a constatat că între procurorul care a instrumentat dosarul și israelianul David Geclowicz nu s-a ajuns la nici un fel de înțelegere în privința pedepsei complementare obligatorii cu privire la infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat.

 

 

Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă