Firma Teldrum a înghițit, în ultimii zece ani, peste două miliarde de la buget, cele mai multe contracte publice fiind câștigate în Teleorman, la instituții din subordinea lui Liviu Dragnea, a Consiliului Județean sau primăriile PSD, susțin jurnaliștii Rise Project, care au prezentat o serie de persoane care ar beneficia din afacerile firmei.
Potrivit sursei citate, din 2008 și până în prezent, Teldrum ar fi câștigat peste 8,8 milioane de lei de la primăria din Alexandria, procedurile de atribuire nefiind publice „din motive tehnice”.
„Grosul a venit, însă, de la Consiliul Județean, condus timp de 12 ani de președintele Liviu Dragnea. Doar în ultimul său mandat (2008-2012), Tel Drum a primit aproape 244 milioane lei, adică mai bine de 10 la sută din tot ce a câștigat firma în ultimul deceniu”, susțin jurnaliștii Rise Project.
Unul dintre cei care ar beneficia de pe urma Teldrum este șefului PSD, Valentin Dragnea. Rise Project precizează că tânărul a investit peste 78.000 de euro pentru a-și face mașina, un Volkswagen Golf 6, mai puternică.
„În schimb, în același an, Tel Drum n-a avut bani pentru stat, fiind executată silit de Fisc pentru taxe neplătite de aproape 3 milioane de lei”, remarcă jurnaliștii.
Potrivit sursei citate, fiul lui Liviu Dragnea administrează și un holding de companii, cele mai mari afaceri fiind o fermă de porci, terenuri agricole și păduri.
O altă persoană care ar beneficia de venituri de pe urma firmei Teldrum este Dan Neagoe, un milionar din Pitești.
„Cu bani de la Tel Drum trăiește multă lume. În categoria asta se înscrie Dan Neagoe, un milionar din Pitești, care face parte din cercul intim al liderului PSD încă din facultate. La fel ca patronii oficiali ai Tel Drum. Toți sunt parteneri de vânătoare, chefuri, business. Neagoe mai este asociat și cu cumnatul lui Petre Pitiș, directorul general al companiei, dar cei doi fac și afaceri. Dan Neagoe e contractor important al Tel Drum și sponsor de vază la PSD. Firmele piteșteanului au primit peste 164 de milioane de lei de la corporația din Teleorman între 2007 și 2015. Din aceștia, Neagoe a redirecționat 30 de milioane către altă societate legată de Dragnea Jr. și Dragnea Senior (Interfrigo Logistics)”, mai precizează Rise Project.
Sursa citată precizează că o altă persoană care a avut afaceri cu firma Teldrum este Cristian Duică.
„Om de afaceri, Duică a fost ales primar PSD în Roșiorii de Vede. A administrat anterior una dintre companiile (Modul Proiect – MP) racordate la banii Tel Drum și deținută de Eugen Pena, fost director Hidroelectrica. În tandem cu Tel Drum, firma a câștigat licitații publice de peste 24 milioane de lei, iar parteneriatul lor a devenit deja tradițional. Sub conducerea lui Duică, SRL-ul a încasat peste 2,3 milioane de lei de la Tel Drum”, susțin jurnaliștii.
Citiți ancheta integrală aici.
Pe aceeași temă:
Aproape 430 de milioane de euro în ultimii zece ani. Aceasta este suma pe care compania privată controlată informal de către Liviu Dragnea, Teldrum SA, a obținut-o de la stat.
Șeful PSD, Liviu Dragnea, ar fi înființat, la sfârșitul anilor ‘90, o asociație care ar fi fost punctul de pornire al unei afaceri cu terenuri de vânătoare, care se întind pe zeci de mii de hectare din două județe. 20 de ani mai târziu, de pe urma tranzacțiilor ar beneficia fiul liderului social-democrat, Valentin Dragnea, scriu jurnaliștii de la Rise Project, într-o investigație postată pe site.
Liviu Dragnea, ca ministru al Dezvoltării, a crescut de cinci ori bugetul comunei natale Gratia din Teleorman. Astfel, peste trei milioane de euro au plecat din bugetul Guvernului spre comuna teleormăneană. Banii, însă, nu au rămas în Gratia, ci au fost virați în conturile TelDrum SA.
Primărița Lia Olguța Vasilescu a acordat, în 2013, un contract de aproape nouă milioane de euro firmei Teldrum SA, considerată ca fiind controlată de Liviu Dragnea.