2.4 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialDezastrul Lvov ascute conflictul diplomatic

Dezastrul Lvov ascute conflictul diplomatic

» Tacerea Ucrainei a declansat o serie de speculatii in Romania.

» Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti ii acuza pe unii oameni politici romani ca folosesc accidentul de la Lvov pentru a provoca sentimente antiucrainene.

» Intr-o declaratie data ambasadei Romaniei de la Kiev, se precizeaza ca Romania nu a fost in pericol, de aceea Ucraina nu a dat informatii.

Autoritatile de la Kiev au refuzat, la fel ca in cazul Cernobalului din 1986, sa faca publice informatiile privitoare la "catastrofa ecologica" din regiunea Lvov, aflata la circa 300 de km de granita romana. Diplomatii romani acreditati la Kiev nu au reusit sa afle despre accident inainte ca acesta sa apara in mass-media, iar Ministerul Roman de Externe nu poate deocamdata explica sincopele acestora. Pe de alta parte, sefului diplomatiei de la Bucuresti i s-a reprosat ca nu a fost mai energic in a cere explicatii partii ucrainene.
Consulul Romaniei la Cernauti, Romeo Sandulescu, a incercat sa dea o explicatie lipsei de comunicare la nivel diplomatic intre cele doua tari: "Cred ca au fost ocupati cu rezolvarea problemei si nu a mai avut nimeni timp sa anunte ambasada". In opinia lui, "vina" pentru ignorarea cu care ne-au tratat ucrainenii ar apartine si autoritatilor romane: "Daca noi am proceda cum trebuie, am putea avea si pretentii. In cazul poluarii Tisei in urma accidentului de la Baia Mare, noi i-am anuntat? Ce era sa facem, sa punem pancarte? E o zona cu foarte multa sensibilitate". Mai mult, consulul a facut un apel la intelegere: "Haideti sa-i lasam sa-si rezolve problemele", argumentul adus fiind ca "la toamna urmeaza sa vina presedintele Iuscenko la Bucuresti".
Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, fost diplomat de cariera si multa vreme sef al negociatorilor romani in relatia cu Ucraina, socoteste ca pozitia Kievului de ignorare a Bucurestiului ar argumenta faptul ca intre cele doua tari ar exista "inca un razboi rece".

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Iuri Malko, a declarat ieri pentru agentia de presa NewsIn ca "o catastrofa cu un caracter local este folosita aici, de oameni politici importanti, pentru a provoca populatiei sentimente antiucrainene". Insa, intr-o intalnire cu ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, Malko, si-a exprimat speranta ca accidentul nu va perturba bunele relatii diplomatice dintre cele doua tari. Diplomatul ucrainean a explicat secretomania guvernului pe care-l reprezinta doar prin asa-numitul "caracter local al incidentului". De altfel, acelasi raspuns a fost furnizat, dupa multiple insistente si la 48 de ore de la accident, Ministerului roman al Mediului de catre Comitetul de Stat al Ucrainei pentru Managementul Apelor.

Autoritatile de la Bucuresti au aflat despre accident de la televizor. In acelasi mod s-au informat insa si reprezentantii diplomatici ai Romaniei in Ucraina. Consulul general al Romaniei la Cernauti, Romeo Sandulescu, ne-a spus ca a aflat din mass-media ucraineana despre accident, cu aproximativ o ora inaintea oficialilor de la Bucuresti. Alte surse de informare au fost reprezentate de "colegi de la consulatele din zona Lvov, precum si de cei care aveau nevoie de viza". Reprezentantii diplomatici romani au depins de "oficialitatile care au dorit dialogul", mult mai putine se pare decat cele care au pastrat tacerea. Sandulescu a precizat totusi ca Igor Dolganiuk, reprezentantul Ministerului de Externe ucrainean la Lvov, "a fost foarte amabil", dar abia la mai mult de 24 de ore de la catastrofa: "L-am sunat si mi-a trimis un e-mail in care imi prezenta situatia de acolo. Pe aceasta baza eu am intocmit un document catre Ministerul roman de Externe".
Secretomania Ucrainei a fost criticata si de Comisia Europeana, nu numai de oficialii romani. Intr-o declaratie pentru Realitatea TV, Barbara Helferich, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru mediu, Stavros Dimas, a calificat situatia din Ucraina drept "catastrofa ecologica", precizand ca "tarile poluate au obligatia sa isi informeze cat mai repede cu putinta vecinii".
Pe de alta parte, Ludmila Bulavcik, director al departamentului de relatii externe din Ministerul Situatiilor de Urgenta al Ucrainei, a comunicat Ambasadei romane la Kiev ca autoritatile ucrainene "apreciaza ca fiind inexistent pericolul afectarii Romaniei de consecintele accidentului de pe teritoriul Ucrainei. Acesta este motivul pentru care nu s-a transmis si nici nu se are in vedere o informare oficiala a autoritatilor de la Bucuresti".

Cele mai citite

Carlo Ancelotti anunță vești bune despre Kylian Mbappe. „Va fi apt pentru Cupa Intercontinentală”

Kylian Mbappe, atacantul francez al lui Real Madrid, va fi recuperat la timp pentru a evolua în finala Cupei Intercontinentale, programată săptămâna viitoare în...

Motivul pentru care s-a stins din viață Nicu Sârghea

Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk și unul dintre membrii fondatori ai formației, a murit joi, 12 decembrie 2024, la doar 48 de ani. Motivul pentru...

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...
Ultima oră
Pe aceeași temă