2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialDespăgubiri pentru 23 de funcționari epurați

Despăgubiri pentru 23 de funcționari epurați

Guvernul trebuie să-i reangajeze pe inspectorii guvernamentali dați afară anul trecut.

Guvernul a fost obligat să-i reangajeze și să plătească despăgubiri de peste 170.000 de euro pentru 23 de inspectori guvernamentali dați afară anul trecut, în urma unei restructurări masive, a decis Tribunalul București.

Instanța le-a dat câștig de cauză funcționarilor disponibilizați în iulie 2013, ca urmare a reorganizării Secretariatului General al Guvernului. Avocatul acestora, Răzvan Vasiliu, a menționat că în urma prezentării probelor, instanţa a admis contestaţiile formulate de avocaţi şi a dispus reintegrarea reclamanţilor în funcţiile publice deţinute anterior, în plus i-a obligat pe cei trei pârâţi să plătească fiecărui reclamant câte o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi recalculate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat aceştia de la data eliberării din funcţie şi până la reintegrarea efectivă. „Ne bucură această decizie, deoarece ea reprezintă o binevenită întoarcere la normalitate. Să nu uităm că drepturile angajaţilor sunt garantate de lege, indiferent de angajatorul pe care aceştia îl au. Iar în cazul instituţiilor publice, ne aşteptăm cu atât mai mult la o respectare riguroasă a legii”, a menționat Răzvan Vasiliu, pentru Mediafax.

Totuși, decizia nu este definitivă. „Hotărârea poate fi atacată cu recurs”, a precizat casa de avocatură, într-un comunicat de presă.

Obligația de a-i reangaja pe cei 23 de funcționari nu afectează decât structura pe hârtie a SGG, deoarece în locul lor nu au fost angajate alte persoane. Guvernul anunţa, în 26 iunie 2013, că va disponibiliza angajaţi din zece ministere, prin eliminarea a aproape 3.000 de posturi ocupate, va desfiinţa posturile vacante din administraţia centrală şi locală şi va reduce numărul funcţiilor de conducere la 12 la sută. În total, era vorba de 60.000 de posturi, iar în urma reorganizării aparatului administrativ, Executivul estima o economie la bugetul de stat de 45 milioane de lei în anul 2013 şi 108 milioane de lei în fiecare dintre următorii patru ani.

Decizia a fost contestată ulterior și la Curtea Constituțională a României, care a decis la începutul lui 2014 că măsura este neconstituțională. Parlamentarii care au depus sesizarea la CCR reclamau că a fost redus numărul total de posturi ocupate, s-a dispus ca instituțiile publice să își modifice structurile funcționale, astfel încât numărul total al funcțiilor de conducere din cadrul fiecărei autorități sau instituții publice care are în aparatul propriu/ de specialitate și personal contractual ori, după caz, numai personal contractual, să fie de maximum 12 la sută din numărul total al posturilor aprobate. De asemenea, politicienii din opoziție considerau că măsura are drept scop ascuns epurarea celor aduși în funcții publice de fosta putere de până în 2012.

Cele mai citite

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...

România cade pe locul 17 în piața auto europeană a mașinilor electrice după reducerea subvențiilor

Eliminarea primei de 10.000 de euro din programul Rabla Plus a dus la o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice în România, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă