Deputatii au votat, cu 183 de voturi favorabile si nici unul impotriva, respingerea Ordonantei de infiintare a Companiei Energetice Nationale emise de Guvernul Tariceanu, potrivit Newsin.
Proiectul de Lege de respingere a OUG 128/2008 a fost votata, miercuri, cu unanimitate de voturi, in conditiile in care liberalii, care au fost anterior promotorii infiintarii CEN, au parasit sala acuzand modul in care presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a condus sedinta de vot final.
In cadrul dezbaterilor pe articole a Ordonantei, care au avut loc in sedinta de 30 martie, deputatii PSD si PDL au sustinut in fata plenului proiectul de lege de respingere a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 128/2008 privind constituirea unei companii energetice nationale integrate, in timp ce liberalii au sustinut in continuare aceasta ordonanta.
OUG 128/2008 prevedea ca actiunile statului de la Hidroelectrica si de la complexurile energetice Rovinari si Turceni sa fie preluate de catre Electrica SA. Ordonanta emisa de guvernul Tariceanu nu mai este sprijinita de actualul Executiv, reprezentantul acestuia afirmand ca acest transfer de actiuni catre Electrica ar duce la adunarea, in cadrul unei singure companii, a celor mai rentabile companii din sistemul energetic national, fapt ce ar duce la distorsiuni ale pietei de energie.
In schimb, deputatii liberali, prin vocea lui Viorel Palasca, au sustinut in continuare infiintarea unei companii energetice integrate. "Infiintarea acestei companii ar fi condus la investitii apreciabile in sectorul energetic, la un pret corect fata de consumatori si la locuri de munca stabile si sigure. Scopul ei ar fi fost ca energetica romaneasca sa fie bine reprezentata pe pietele internationale, in negocierile cu alte companii", a spus Palasca.
Presedintele Comisiei de industrii a Camerei, Iulian Iancu (PSD), a contestat acest act normativ pe care l-a numit "un exemplu tipic de joaca de-a decizia intr-un sector esential". Iancu sustine ca ar fi fost nevoie de minimum doua companii energetice integrate care sa creeze un mediu concurential corect, iar consumatorii sa fie avantajati prin preturi mai mici la energie.
"Ordonanta comaseaza toate societatile producatoare de energie ieftina, lasand in afara toate celelalte societati de productie la preturi mai mari si care aveau compromise programele de investitii si programele de realizare a instalatiile privind protectia mediului. Avem acumulata astfel cel mai mare procent de productie din piata – aproape 70% – si peste 50% din piata de energie", a spus Iancu in plenul Camerei.
Deputatul PDL Sulfina Barbu a reclamat faptul ca OUG 128 lasa in afara companiei energetice nationale integrate CET-urile din marile orase care au nevoie urgenta de investitii de mediu. "Intentionat CET-urile sunt lasate separat, fara sa se intereseze cineva de energia termica si electrica pentru cetatean (…) Trebuie sa facem ca tot sistemul energetic sa fie competittiv in Romania", a spus Sulfina Barbu.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro